ΕΛΛΑΔΑ

Απάτη σε βάρος οικοδόμων από τη Δράμα, την Καβάλα και την Ξάνθη

Δημοσίευση 4 Ιανουαρίου 2011, 14:12 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
 Απάτη σε βάρος οικοδόμων από τη Δράμα, την Καβάλα και την Ξάνθη
Facebook Twitter Whatsapp

Ανάστατοι είναι εκατοντάδες οικοδόμοι στους νομούς Δράμας, Καβάλας και Ξάνθης από την απάτη πολλών χιλιάδων ευρώ, που στήθηκε σε βάρος τους από συγκεκριμένους εργολάβους.

Ανάστατοι είναι εκατοντάδες οικοδόμοι στους νομούς Δράμας, Καβάλας και Ξάνθης από την απάτη πολλών χιλιάδων ευρώ, που στήθηκε σε βάρος τους από συγκεκριμένους εργολάβους.

Οι τελευταίοι, σύμφωνα με καταγγελίες που ερευνά η εισαγγελία Πρωτοδικών Ξάνθης, εισέπρατταν τμηματικά από τους οικοδόμους πολλές χιλιάδες ευρώ για καταβολή εργοδοτικών εισφορών (ένσημα) προς το ΙΚΑ, χωρίς όμως ποτέ να τα αποδώσουν στον ασφαλιστικό οργανισμό.

 

Σύμφωνα με τις υπεύθυνες δηλώσεις που έχουν υπογράψει και καταθέσει στα Σωματεία Οικοδόμων των τριών νομών οι εργαζόμενοι που έπεσαν θύματα αυτής της απάτης ξεπερνούν τους 450, ενώ το συνολικό ύψος των χρημάτων που έχουν καταχραστεί οι επιτήδειοι ξεπερνά σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις τις 500.000 ευρώ.

Τόσο ο πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων Ξάνθης, Φαρί Μπουδούρ, όσο και ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Δράμας Γιώργος Σαβρίδης, σε δηλώσεις τους στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, υποστηρίζουν ότι είναι αποφασισμένοι να εξαντλήσουν όλα τα ένδικα μέσα προκειμένου να δικαιωθούν και να αποκαλυφθεί η μεγάλη αυτή απάτη σε βάρος των συναδέλφων τους.

Ο κ. Σαβρίδης αναφέρεται σε συγκεκριμένα πρόσωπα, ενός εργολάβου και ενός πολιτικού μηχανικού, τους οποίους κατονομάζει ως τους κύριους υπεύθυνους της απάτης που στήθηκε. Την ίδια ώρα αφήνει αιχμές σε βάρος υπαλλήλων των καταστημάτων του ΙΚΑ στη Χρυσούπολη και την Καβάλα τους οποίους κατηγορεί ότι συναινούσαν στη συμπλήρωση ψευδών Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ) από τους εργολάβους. Ο κ. Σαβρίδης τονίζει, ακόμα, ότι μέχρι σήμερα από τους νομούς Καβάλας και Δράμας οι οικοδόμοι που υπέγραψαν υπεύθυνες δηλώσεις ότι έπεσαν θύματα απάτης ανέρχονται σε εκατό περίπου άτομα. Σημειώνει επίσης ότι μόλις σήμερα επικοινώνησε τηλεφωνικά μαζί του και συνάδελφος από το Διδυμότειχο που έπεσε θύμα της ίδιας καλοστημένης απάτης.

Από τη μεριά του ο κ. Μπουδούρ υπογραμμίζει ότι μέχρι τα Χριστούγεννα ο αριθμός των οικοδόμων που είχαν καταθέσει υπεύθυνες δηλώσεις ανερχόταν σε 320. «Όσο το θέμα παίρνει δημοσιότητα τόσο περισσότεροι συνάδελφοι ξεπερνούν τους φόβους και τους ενδοιασμούς τους και έρχονται στο σωματείο για να δηλώσουν πως έπεσαν θύματα απάτης», σημειώνει ο κ. Μπουδούρ. Πάντως, ο πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων Ξάνθης υπογραμμίζει ότι σε αυτό το κύκλωμα εμπλέκονται περισσότεροι από δυο εργολάβοι και πολιτικοί μηχανικοί και σημειώνει πως ήδη ο φάκελος με όλες τις υπεύθυνες δηλώσεις έχει κατατεθεί στον εισαγγελέα, ενώ αναμένεται το επόμενο διάστημα να καταθέσουν και συμπληρωματικό φάκελο με περισσότερα στοιχεία.

Ως λύση ανάγκης, χαρακτηρίζει την αγορά ενσήμων, ο πρόεδρος τού Σωματείου Οικοδόμων Καβάλας, Κώστας Θεοδωρίδης, ο οποίος τονίζει ότι λόγω της μεγάλης μείωσης που υπάρχει στην οικοδομική δραστηριότητα οι «συνάδελφοι αναγκάζονται να καταφεύγουν στην αγορά ενσήμων μέσω εργολάβων, με μειωμένες τιμές, προκειμένου να έχουν αυτοί και οι οικογένειες τους ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ή να μπορούν να βγουν στο ταμείο ανεργίας».

Από τη πλευρά του, ο πολιτικός μηχανικός τον οποίο κατονομάζει ο κ. Σαβρίδης, μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ υποστηρίζει ότι ουδεμία σχέση είχε με την αγορά ενσήμων και επιρρίπτει όλες τις ευθύνες στον εργολάβο επιχειρηματία, που επίσης κατονομάζει ο πρόεδρος του Συνδικάτου Δράμας, διευκρινίζοντας ότι ο ίδιος ασχολούνταν με την έκδοση των οικοδομικών αδειών και την επίβλεψη κατασκευής των σπιτιών. Να σημειωθεί πως ο πολιτικός μηχανικός έχει υποβάλλει μήνυση σε βάρος των κ.κ. Σαβρίδη και Μπουδούρ για συκοφαντική δυσφήμηση.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr