ΕΛΛΑΔΑ

Στα πέντε ευρώ τα εξέταστρα στο ΕΣΥ

Δημοσίευση 5 Ιανουαρίου 2011, 05:15 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Στα πέντε ευρώ τα εξέταστρα στο ΕΣΥ
Facebook Twitter Whatsapp

Στα 5 ευρώ διαμορφώνεται πλέον, από 3 ευρώ αρχικά, η τιμή του εξετάστρων για τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας του ΕΣΥ σύμφωνα με την εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Υγείας. Η αύξηση του εξετάστρου προκάλεσε τις σκληρές αντιδράσεις της ΝΔ και των νοσοκομειακών γιατρών.

Στα 5 ευρώ διαμορφώνεται πλέον, από 3 ευρώ αρχικά, η τιμή του εξετάστρων για τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας του ΕΣΥ σύμφωνα με την εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Υγείας. Η αύξηση του εξετάστρου προκάλεσε τις σκληρές αντιδράσεις της ΝΔ και των νοσοκομειακών γιατρών.

Ειδικότερα, το εξέταστρο των 5 ευρώ πρέπει να καταβάλουν όλοι όσοι προσέρχονται για εξέταση. Εξαιρούνται τα επείγοντα περιστατικά, οι κάτοχοι βιβλιαρίου οικονομικής αδυναμίας ή πιστοποιητικού κοινωνικής προστασίας, οι πολιτικοί πρόσφυγες και οι αιτούντες άσυλο αλλοδαποί.

Από τα Κέντρα Υγείας εξαιρούνται τα άτομα με ποσοστό αναπηρίας 67% και πάνω, οι πάσχοντες από κάθε μορφής μεσογειακής αναιμίας, από αιμορροφιλία, νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου ή μεταμοσχευθέντες νεφροπαθείς, όσοι πάσχουν από Aids και οι τυφλοί.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος σε συνέντευξη Τύπου, το 2011 είναι κρίσιμο έτος για τα νοσοκομεία, με την τρόικα να επιμένει σε μείωση δαπανών, χωρίς αυτό να σημαίνει -όπως διαβεβαίωσε- «εκπτώσεις» στις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Επίθεση από ΟΕΝΓΕ στον υπουργό Υγείας
Με σκληρά λόγια καταφέρεται κατά του υπουργού Υγείας η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος για την αύξηση του εξετάστρου, χαρακτηρίζοντας τον «λογιστή».

«Ως λογιστής έπρεπε να ξέρει ο κ. Λοβέρδος ότι στη χώρα μας οι πολίτες καταβάλλουν από την τσέπη τους ποσοστό συνολικής δαπάνης υγείας μεγαλύτερο από κάθε άλλη χώρα της Ευρώπης και μάλιστα οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας στην Ελλάδα συναγωνίζονται εκείνες των ΗΠΑ, όπου υπάρχει ένα πλήρως ιδιωτικοποιημένο σύστημα υγείας.

»Η κατάντια των 5 ευρώ θα πλήξει όχι μόνο τους άπορους και ανασφάλιστους, τους γέροντες του ΟΓΑ και τους χρόνιους ασθενείς, αλλά και τα παιδιά που για να συμπληρωθεί το ετήσιο σχολικό δελτίο θα πρέπει οι γονείς τους να καταβάλλουν τουλάχιστον 20 ευρώ για κάθε παιδί» δηλώνει ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Δημήτρης Βαρνάβας.

ΝΔ: Στόχος της κυβέρνησης να καλύψει τα λεφτά που σπατάλησαν τα νοσοκομεία
"Χωρίς οίκτο, η κυβέρνηση συνεχίζει την άμεση επιβάρυνση των νοικοκυριών με σαφέστατη μείωση του διαθέσιμου οικογενειακού εισοδήματος", σχολίασε ο υπεύθυνος του τομέα Πολιτικής Ευθύνης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, Μάριος Σαλμάς.

"Και αν αναρωτιούνται οι Ελληνες ασθενείς, που καλούνται να πληρώνουν 5 ευρώ, σε κάθε επαφή τους με ΕΣΥ, κατά πόσο πιάνουν τόπο αυτά τα 5 ευρώ, πρέπει να γνωρίζουν ότι κατευθύνονται για να καλύψουν τα 300 εκατ. ευρώ, που σκανδαλωδώς σπατάλησαν τα νοσοκομεία με αποκλειστική ευθύνη της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, κατά την προμήθεια, μέσα στο 2010, υλικών και υπηρεσιών ύψους 3 δισ. ευρώ, με απευθείας αναθέσεις και χωρίς διαγωνισμούς», καταλήγει ο κ. Σαλμάς.

ΚΚΕ: Απάνθρωπος αναχρονισμός η εμπορευματοποίηση στην Υγεία

Ο λαός, οι υγειονομικοί, δεν πρέπει ούτε να αποδεχθούν, ούτε να συμβιβαστούν με τα “διόδια” των 5 ευρώ για να περάσουν οι ασθενείς την είσοδο των δημόσιων νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας, όπως και καμία πληρωμή. Ο στόχος της κυβέρνησης για χορήγηση το 2011 αντίγραφων φαρμάκων σε ποσοστό 50% έχει οικονομικά και όχι επιστημονικά κριτήρια και γι' αυτό είναι επικίνδυνος.

Η εμπορευματοποίηση και η επιχειρηματική δράση στο χώρο της Υγείας και του φαρμάκου είναι ένας απάνθρωπος και επικίνδυνος αναχρονισμός, ασυμβίβαστος με το δικαίωμα όλων για δημόσιες, σύγχρονες και δωρεάν παροχές Υγείας.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr