ΕΛΛΑΔΑ

Οι Γερμανοί ξανάρχονται στην Κρήτη...για να μαζέψουν ελιές!

Δημοσίευση 5 Ιανουαρίου 2011, 11:43 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Οι Γερμανοί ξανάρχονται στην Κρήτη...για να μαζέψουν ελιές!
Facebook Twitter Whatsapp

Είναι πλέον θεσμός: Όπως κάθε χρόνο τέτοιες ημέρες, οι Γερμανοί επισκέφτηκαν το Ηράκλειο για να…μαζέψουν ελιές.

Είναι πλέον θεσμός: Όπως κάθε χρόνο τέτοιες ημέρες, οι Γερμανοί επισκέφτηκαν το Ηράκλειο για να…μαζέψουν ελιές.

Η ομάδα Γερμανών έρχεται στο νησί, στο πλαίσιο ενός ειδικού προγράμματος της Ακαδημίας “Τόμας Μόρους” .Μια ακαδημία, η οποία με επικεφαλής τον κ. Σταμάτη Λυμπερόπουλο, υλοποιεί ένα πολιτιστικό πρόγραμμα, με επίκεντρο την Κρήτη και ειδικότερα τον νομό Ηρακλείου.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο πραγματοποιείται στην Κρήτη από το 1999, είναι πολυδιάστατο. Μέσα από αυτό, κάτοικοι της Γερμανίας έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν την κρητική ύπαιθρο, να έρθουν σε επαφή με τον πολιτισμό του νησιού, αλλά και να μάθουν αρκετά για τον ελληνικό πολιτισμό.

Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος εντάσσεται και η συλλογή ελαιοκάρπου, η οποία πρέπει να τονιστεί ότι αποτελεί πρωτόγνωρη εμπειρία για τους Γερμανούς. Κι αυτό γιατί, στην Γερμανία επικρατεί κατά κανόνα η αντίληψη πως η ελιά είναι καλλωπιστικό φυτό, οπότε η οποιαδήποτε εκμετάλλευση του ελαιόκαρπου, θεωρείται τουλάχιστον…περίεργη. Στα λιόφυτα τη Κρήτης όμως, οι Γερμανοί επισκέπτες μαθαίνουν, όχι μόνο το πώς βγαίνει το λάδι, αλλά και το ότι υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη ελιάς, πολλά διαφορετικά είδη λαδιού και ξεχωριστές ποιότητες.

Αρκετά ικανοποιημένος από την πορεία του προγράμματος στην Κρήτη, δήλωσε ο υπεύθυνος για αυτό, καθηγητής Ιστορίας της τέχνης και Αρχαιολόγος κ. Σταμάτης Λυμπερόπουλος.

Ο κ. Λυμπερόπουλος, εξέφρασε την ικανοποίηση του και για την απήχηση του προγράμματος, που κάθε χρόνο συγκεντρώνει πλήθος ενδιαφερομένων, οι οποίοι θέλουν να επισκεφθούν την Κρήτη.

Πρέπει να σημειωθεί πως υπεύθυνη αρχή για την διεξαγωγή του προγράμματος είναι η Ακαδημία “Τόμας Μόρους”, η οποία βρίσκεται κοντά στην Κολωνία και αριθμεί περίπου 30.000 μέλη.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr