ΕΛΛΑΔΑ

Ανύπαρκτο το αντιντόπινγκ στη Ελλάδα

Δημοσίευση 7 Ιανουαρίου 2011, 09:54 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Ανύπαρκτο το αντιντόπινγκ στη Ελλάδα
Facebook Twitter Whatsapp

Μεγάλο θέμα προς διερεύνηση αποτελεί η λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου Καταπολέμησης Αντιντόπινγκ ( ΕΣΚΑΝ ) στην χώρα μας για τη χρονιά που έκλεισε.

Μεγάλο θέμα προς διερεύνηση αποτελεί η λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου Καταπολέμησης Αντιντόπινγκ ( ΕΣΚΑΝ ) στην χώρα μας για τη χρονιά που έκλεισε.

Το ΕΣΚΑΝ αποτελεί το θεματοφύλακα του Αντιντόπινγκ στην Ελλάδα σύμφωνα με το Ν. 3708/2008, αλλά τα γεγονότα του τελευταίου έτους οδήγησαν την ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού στην απόφαση να προχωρήσει σε νέο νόμο που σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες θα μετατρέπει την επιτροπή - συμβούλιο του ΕΣΚΑΝ σε ΝΠΙΔ.

Όλα ξεκίνησαν το 2008, όταν ο τότε υφυπουργός Αθλητισμού Κ. Γιαννης Ιωαννίδης μαζί με την σημερινή Πρόεδρο του ΕΣΚΑΝ κ. Χαρά Σπηλιωπούλου, αποφάσισαν να εντάξουν στους κόλπους του ΕΣΚΑΝ και τους Δειγματολήπτες που ανήκαν στην Υπηρεσία Ελέγχου Ντόπινγκ του ΟΑΚΑ, υπηρεσία που είχε ISO για τις συγκεκριμένες λειτουργίες της, ενώ μπορούσε να πληρώσει τους Δειγματολήπτες για την εργασία τους, αφού  το ΟΑΚΑ είναι ΝΠΙΔ.

Μετά την πρόχειρη μετακίνηση των Δειγματοληπτών στο ΕΣΚΑΝ, άρχισαν τα προβλήματα.

Η πιστοποίηση ISO χάθηκε και οι δειγματολήπτες παρέμεναν απλήρωτοι. Έτσι το καλοκαίρι του 2010 πραγματοποιήθηκε άρση της διαθεσιμότητας των δειγματοληπτών δηλαδή απεργία (η πρώτη στα παγκόσμια χρονικά του αντιντόπινγκ!!!), με αποτέλεσμα να μην υπάρχει έλεγχος Αντιντόπινγκ στην Ελλάδα.

Η κίνηση αυτή ωφείλονταν στην μη καταβολή 2 ετών δεδουλευμένων τους και προκάλεσε αίσθηση ακόμα και στη WADA, αφού η χώρα μας δεσμεύεται με υπογραφή της να τηρεί τις διαδικασίες αντιντόπινγκ που περιγράφονται στον Παγκόσμιο Κώδικα της.

Το μεγάλο ερωτηματικό όμως είναι η σημερινή αποκάλυψη ότι η αγωνιστική περίοδος για Ποδόσφαιρο Β - Γ Εθνικής Κατηγορίας, Α1 –Α2 Μπάσκετ, Βόλεϊ, Κύπελλο Ποδοσφαίρου έκλεισε χωρίς έλεγχο Αντιντόπινγκ, παρόλο που στο Ν. 3057/2002 ( Άρθρο 56 παρ. 2,3,4) και στην Υπουργική Απόφαση 19514/2005  προβλέπεται ρητά η υποχρέωση του ΕΣΚΑΝ, να εκδώσει εντολές διενέργειας Ελέγχου Ντόπινγκ για τις αντίστοιχες διοργανώσεις.

Και όλα αυτά, μετά τη λήξη της αποχής από τους δειγματολήπτες και παρόλο που οφείλονται ακόμα σε αυτούς μέρος των δεδουλευμένων τους προ 2 ετών.

Το θέμα της αδυναμίας του ΕΣΚΑΝ να πραγματοποιήσει ελέγχους αντιντόπινγκ σε διοργανώσεις επαγγελματικού επιπέδου, είναι βέβαιο ότι προκαλεί τριγμούς στην λειτουργία του επαγγελματικού αθλητισμού και σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες αναμένονται πολύ σύντομα κινήσεις τόσο από πλευράς Σωματίων, όσο και από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των παραπάνω δυσλειτουργιών του ΕΣΚΑΝ.

Ο υφυπουργός Πολιτισμού Γ. Νικητιάδης, αρμόδιος για το συγκεκριμένο ζήτημα, δήλωσε ότι οι αλλαγές θα είναι άμεσες και θα αφορούν κυρίως τις οργανωτικές δομές του ΕΣΚΑΝ.

 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr