ΕΛΛΑΔΑ

BBC: Προς εξαφάνιση οι Έλληνες της Κωνσταντινούπολης

Δημοσίευση 7 Ιανουαρίου 2011, 14:25 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
BBC: Προς εξαφάνιση οι Έλληνες της Κωνσταντινούπολης
Facebook Twitter Whatsapp

Μειωμένος συνεχώς εμφανίζεται ο αριθμός των Ελλήνων που κατοικούν στην Κωνσταντινούπολη σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του BBC.

Μειωμένος συνεχώς εμφανίζεται ο αριθμός των Ελλήνων που κατοικούν στην Κωνσταντινούπολη σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του BBC.

Το δημοσίευμα ξεκινά με αναφορά στη γιορτή των Θεοφανείων που με λαμπρότητα γιορτάστηκε χθες από τους Έλληνες χριστιανούς σε κάθε σημείο της υφηλίου.

Ωστόσο, στην Κωνσταντινούπολη υπάρχουν πλέον λιγότεροι από 3.000 Ελληνες ως μόνιμοι κάτοικοι και τέτοιες εκδηλώσεις συγκεντρώνουν κυρίως τουρίστες. Ο κίνδυνος για τον αφανισμό του ελληνικού στοιχείου είναι παραπάνω από εμφανής.

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι Έλληνες μαθητές είναι πλεόν ελάχιστοι και τα σχολεία που κάποτε δημιουργήθηκαν για να εξυπηρετήσουν την πολυπληθή ελληνική κοινότητα κλείνουν το ένα μετά το άλλο.

Αξίζει να αναφερθεί η δήλωση ενός Ελληνοτούρκου δάσκαλου στην Κωνσταντινούπολη, του Γιώργου Στεφανόπουλου, στο BBC που συγκρίνοντας την εποχή που ήταν μαθητής εκείνος στο σχολείο που διδάσκει υπήρχαν το 1960 έξι τάξεις ενώ πλέον υπάρχει μόνο ένας μαθητής!

Στο εν λόγω άρθρο γίνεται εκτενή αναφορά στην ιστορική πορεία των Ελλήνων στην Κωνσταντινούπολη και στη δραματική μείωση τους με το πέρασμα του χρόνου αφού από 70.000 που ήταν το 1950, σήμερα δεν φτάνουν τις 3.000.

"Αυτές τις μέρες η κοσμοπολίτικη Ισταμπούλ ανακαλύπτει τον ελληνικό πολιτισμό" αναφέρει το BBC τονίζοντας "την έντονη παρουσία μουσικών παραστάσεων και εκθέσεων στη πόλη".

Ολοκληρώνοντας το κείμενο, στο επίκεντρο συνεχίζει να βρίσκεται ο μικρός αριθμός των Ελλήνων, υπογραμμίζοντας ότι στη πλειοψηφία τους είναι ηλικιωμένοι που δεν εγκατέλειψαν ποτέ τα σπίτια τους.

"Η μόνη μας ελπίδα είναι να μπει η Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τότε, με "ανοικτά" σύνορα και λόγω της οικονομικής κρίσης η Κωσνσταντινούπολη θα φαίνεται σαν ευκαιρία όχι μόνο για τους Έλληνες που ήδη ζουν εδώ αλλα για όλους", δηλώνει ο Γιώργος Στεφανόπουλος.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr