ΕΛΛΑΔΑ

Απάντηση Γερμανίας σε Ελλάδα για διοξίνη

Δημοσίευση 7 Ιανουαρίου 2011, 18:41 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Απάντηση Γερμανίας σε Ελλάδα για διοξίνη
Facebook Twitter Whatsapp

Βάσει της έρευνας που πραγματοποιήσε το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής Πρεσβείας στο Βερολίνο και της απάντησης που έλαβε σε ερώτημά προς το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Διατροφής, Γεωργίας και Προστασίας Καταναλωτού σχετικά με το ζήτημα του εντοπισμού διοξίνης σε γερμανικά προϊόντα τροφίμων, προέκυψαν τα εξής:

Βάσει της έρευνας που πραγματοποιήσε το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής Πρεσβείας στο Βερολίνο και της απάντησης που έλαβε σε ερώτημά προς το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Διατροφής, Γεωργίας και Προστασίας Καταναλωτού σχετικά με το ζήτημα του εντοπισμού διοξίνης σε γερμανικά προϊόντα τροφίμων, προέκυψαν τα εξής:

 Η γερμανική επιχείρηση παραγωγής βιοντήζελ Petrotec AG προμήθευσε στο χρονικό διάστημα 11.11.2010 έως 16.12.2010 ποσότητα λιπαρών οξέων (fatty acids) στην ολλανδική εταιρεία Olivet B.V. εμπορίας πρώτων υλών ζωοτροφών.

 • H Petrotec AG υποστηρίζει ότι βάσει του μεταξύ τους συμβολαίου το προϊόν προοριζόνταν για τεχνικούς σκοπούς, όπως π.χ. η επεξεργασία χάρτου και όχι για την παραγωγή ζωοτροφών.

 • Η Olivet B.V. πώλησε το προϊόν στην γερμανική εταιρεία Harles & Jentzsch παραγωγής λίπους ως πρώτης ύλης για την παραγωγή ζωοοτροφών. Κατ’ αυτόν τον τρόπο το επιβαρυμένο προϊόν εισήλθε στην διατροφική αλυσσίδα.

 • Η Harles & Jentzsch πώλησε επτά παρτίδες του μολυσμένου προϊόντος σε 25 γερμανικές εταιρείες παραγωγής ζωοτροφών που βρίσκονται στα κρατίδια Κάτω Σαξωνίας, Βαυαρίας, Β.Ρηνανίας-Βεστφαλίας, Σαξωνίας-Ανχάλτ, Θουριγγίας, Σαξωνίας και Βρανδενβούργου. Οι εταιρείες αυτές παρήγαγαν 3.000 τόννους μεικτής ζωοτροφής, η οποία εν συνεχεία προωθήθηκε σε γερμανικές πτηνοτροφικές και χοιροτροφικές μονάδες.

 • Ο εντοπισμός της διοξίνης οφείλεται στις εργαστηριακές εξετάσεις που διεξήγαγε αυτοβούλως η εταιρεία Harles & Jentzsch, βάσει του συστήματος ελέγχου ποιότητος το οποίο εθελοντικά τηρούν οι εταιρείες του κλάδου.

 • Το σύστημα ποιότητος προβλέπει την εξέταση των προϊόντων για την ύπαρξη μεταξύ άλλων και διοξίνης. Ο εργαστηριακός έλεγχος για διοξίνη κοστίζει €600-€1.000 ανά φορά και απαιτούνται αρκετές ημέρες έως ότου δοθούν τα αποτελέσματα. Το 2010 οι γερμανικές εταιρείες διεξήγαγαν 3.960 εξετάσεις διοξίνης. Στην Γερμανία υπάρχουν 9 εγκεκριμένα εργαστήρια για τέτοιους ελέγχους.

 • Ο αριθμός θεωρείται μικρός, δεδομένου ότι υπάρχουν 330 μεγάλες εταιρείες παραγωγής μεικτών ζωοοτροφών. Η συνολική ετήσια γερμανική παραγωγή μεικτών ζωοτροφών υπολογίζεται σε 21,1 εκ. τόννους.

 • Kατόπιν ερευνών διαπιστώθηκε οτι η πρώτη ύλη ήταν επιβαρυμένη με διοξίνη σε ποσότητες 123 ng WHO - PCDD/F -TEQ/kg και 124 ng WHO - PCDD/F + PCB -TEQ/kg.

 • Έως στιγμής έχουν τεθεί υπό καθεστώς περιορισμού άνω των 1.100 πτηνοτροφικών και χοιροτροφικών μονάδων στα ανωτέρω κρατίδια. Οι περισσότερες αναλογικά βρίσκονται στο κρατίδιο Β.Ρηνανίας-Βεστφαλίας.

 • Φαίνεται ότι το μέτρο έχει επεκταθεί προληπτικά και σε μονάδες για τις οποίες δεν έχουν προκύψει στοιχεία χρήσης της μολυσμένης ζωοοτροφής.

 • Οι αρχές διεξήγαν έρευνες σε αυγά απροσδιόριστου αριθμού μονάδων, από τις οποίες διαπιστώθηκε υψηλή συγκέντρωση διοξίνης. Οι έρευνες συνεχίζονται.

 • Δεν έχει προκύψει έως στιγμής πώληση της ύποπτης πρώτης ύλης και των ζωοτροφών που παρήχθησαν από αυτήν σε άλλη χώρα εντός ή εκτός ΕΕ.

 • Μέχρι στιγμής εξακριβώθηκε μόνο μία περίπτωση πώλησης ύποπτων αυγών από κτηνοτροφική μονάδα του κρατιδίου της Σαξωνίας σε ολλανδική επιχείρηση.

 • Το πρόβλημα εντοπίζεται στην χρήση δευτερογενών παραγώγων της παραγωγής βιοντήζελ τα οποία είναι κατάλληλα μόνον για τεχνικές χρήσεις. Ο έλεγχος της μη χρήσης τέτοιων παραγώγων για παραγωγή πρώτων υλών που απευθύνονται στην τροφική αλυσσίδα είναι δυσχερής.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr