ΕΛΛΑΔΑ

Εκπτώσεις πριν τις εκπτώσεις

Δημοσίευση 8 Ιανουαρίου 2011, 09:55 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Εκπτώσεις πριν τις εκπτώσεις
Facebook Twitter Whatsapp

Μπορεί οι εκπτώσεις να μην έχουν ξεκινήσει ακόμηεπίσημα αλλά ήδη πολλά εμπορικά καταστήματα έχουν ξεκινήσει ανεπίσημα τις προσφορές ένα μήνα νωρίτερα, από το άνοιγμα της χριστουγεννιάτικης αγοράς στις 15 Δεκεμβρίου.

Μπορεί οι εκπτώσεις να μην έχουν ξεκινήσει ακόμηεπίσημα αλλά ήδη πολλά εμπορικά καταστήματα έχουν ξεκινήσει ανεπίσημα τις προσφορές ένα μήνα νωρίτερα, από το άνοιγμα της χριστουγεννιάτικης αγοράς στις 15 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με το νόμο η επίσημη πρεμιέρα των εκπτώσεων είναι στις 15 Ιανουαρίου. Ωστόσο η πτώση του τζίρου οδηγοί τα εμπορικά σε προσφορές ακόμη και σε ξεπούλημα προϊόντων για να μην κλείσουν.

Πηγές της αγοράς εκτιμούν ότι πρόκειται για την πιο μακρόσυρτη περίοδο εκπτώσεων στη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών καθώς "βλέπουν" ότι δε θα σταματήσουν εκπτώσεις και προσφορές πριν από το τέλος του Μαρτίου το 2011.

Το 2010 άφησε πίσω του µεγάλες ζηµιές για τις εµπορικές επιχειρήσεις. Όπως λένε οι ίδιοι οι έµποροι, συνολικά σε ετήσια βάση οι πωλήσεις έκαναν βουτιά 25%-30%, η οποία έγινε µάλιστα ακόµη µεγαλύτερη το τελευταίο τρίµηνο του 2010. Πολλοί περίμεναν ότι η αγορά θα τονωθεί κατά τη χριστουγεννιάτικη περίοδο. Αντιθέτως, πολλοί ήταν εκείνοι που είδαν το εμπόρευμα τους να μένει στο ... ράφι αφού οι καταναλωτές προτίμησαν χαμηλού κόστους αγορές.

Έως και 50% από τις μεγάλες αλυσίδες

Την ίδια ώρα ο ανταγωνισμός μεταξύ των καταστημάτων μεγαλώνει. Σύμφωνα με την εφημερίδα "Τα Νέα" πιο επιθετικές ήταν και αναµένεται να συνεχίσουν να είναι οι µεγάλες αλυσίδες µε πανελλαδικό δίκτυο που προσφέρουν στους πελάτες τους έκπτωση από 30% έως και 50%. ∆εν είναι λίγες και εκείνες που για µια ακόµη χρονιά επιμένουν να ακολουθήσουν πολιτική µε προωθητικές ενέργειες, όπως συστηµένες επιστολές, αποστολή SΜS στα κινητά τηλέφωνα, επιδιώκοντας να δελεάσουν τους καταναλωτές, προκειµένου να προσέλθουν στα καταστήµατά τους και να ψωνίσουν.

Επίσης, µεγάλες αλυσίδες έχουν επιλέξει να προσφέρουν δωροεπιταγές αξίας ίσης µε το 50% της αγοράς, που αφαιρούνται απότην επόµενη αγορά (η οποία πρέπει να πραγµατοποιηθεί εντός συγκεκριµένου χρονικού διαστήµατος ή ακόµα και ταυτόχρονα µε την αγορά).

Συχνή είναι επίσης η προσφορά 1+1 δώρο,η οποία «τρέχει» τόσο σε καταστήµατα ένδυσης, καλλυντικών και αξεσουάρ, αλλά και η προσφορά 2+1 δώρο.

7.000 λουκέτα στο πρώτο τρίµηνο
Σύµφωνα µε εκτιµήσεις, στο πρώτο τρίµηνο του 2011αναµένεται να βάλουν λουκέτο τουλάχιστον 7.000 επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα από τις 11.000 που βρίσκονται στο «κόκκινο», µε αποτέλεσµα να χαθούν περίπου 15.000 θέσεις εργασίας. Οι εκπρόσωποι των εµπορικών συλλόγων κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και ζητούν από την κυβέρνηση να πάρει µέτρα.

 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr