ΕΛΛΑΔΑ

Δικαίωση για εργαζομένους στην Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης

Δημοσίευση 8 Ιανουαρίου 2011, 17:27 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Δικαίωση για εργαζομένους στην Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης
Facebook Twitter Whatsapp

Ο Άρειος Πάγος με την υπ΄ αρθμ, 1723/2010 απόφασή του δικαίωσε 15 εργαζόμενους στην Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης οι οποίοι διεκδικούσαν τη χορήγηση του μηνιαίου επιδόματος των 176 ευρώ που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα.

Ο Άρειος Πάγος με την υπ΄ αρθμ, 1723/2010 απόφασή του δικαίωσε 15 εργαζόμενους στην Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης οι οποίοι διεκδικούσαν τη χορήγηση του μηνιαίου επιδόματος των 176 ευρώ που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα.

Οι εν λόγω εργαζόμενοι απασχολούνται με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου και διεκδικούσαν τη χορήγηση του μηνιαίου επιδόματος των 176 ευρώ για τη τριετία 2002 - 2005, αλλά ο Άρειος Πάγος ενέκρινε την καταβολή του συνολικού ποσού των 32.600 ευρώ μόνο για τη διετία 2004 και 2005, καθώς είχε υποπέσει σε παραγραφή η αξίωσή τους για την καταβολή του επιδόματος κατά την περίοδο 2002 έως 2003.

Ο Άρειος Πάγος δέχθηκε ότι η μη καταβολή του επιδόματος των 176 ευρώ στους εργαζόμενους στην Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης αντίκειται στο άρθρο 4 του Συντάγματος που αφορά την ισότητα των πολιτών, καθώς συνιστά άνιση δυσμενή μεταχείριση έναντι των υπολοίπων υπαλλήλων του Δημοσίου τομέα που λαμβάνουν την επίμαχη παροχή (επίδομα των 176 ευρώ).

Ακόμη, έκρινε ο Άρειος Πάγος ότι η χορήγηση του επιδόματος σε πολλές κατηγορίες εργαζομένων έχει λάβει το χαρακτήρα της προσαύξησης και ο αποκλεισμός των εργαζόμενων στην Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης από τη χορήγηση του επίμαχου επιδόματος αντιβαίνει το άρθρο 4 του Συντάγματος.

Υπενθυμίζεται ότι ο Άρειος Πάγος με παλαιότερες αμετάκλητες αποφάσεις του, έχει κρίνει νόμιμη την καταβολή του επιδόματος των 176 ευρώ σε όλους τους εργαζόμενους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα

Ειδικότερα, το Εργατικό Τμήμα του Αρείου Πάγου με παλαιότερες αποφάσεις του έκανε δεκτές αγωγές εργαζομένων με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου απασχολουμένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (όπως είναι Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, Ουρανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, νοσοκομεία κ.λπ.) και επικύρωσε την καταβολή του επιδόματος των 176 ευρώ.

Ο Άρειος Πάγος με τις παλαιότερες αποφάσεις του έχει κρίνει ότι η μη καταβολή του συγκεκριμένου επιδόματος παραβιάζει τη συνταγματική αρχή της ισότητας. Ειδικότερα, έχει κρίνει ότι η κατ΄ εξαίρεση μη χορήγηση της εν λόγω παροχής (επιδόματος) σε ορισμένες μόνο κατηγορίες υπαλλήλων συνιστά άνιση δυσμενή μεταχείριση αυτών έναντι των υπολοίπων εργαζομένων.

Το Εργατικό Τμήμα του ΑΠ επισημαίνει στις παλαιότερες αποφάσεις που αφορούν τον ευρύτερο δημόσιο τομέα ότι η ειδική παροχή (επίδομα) των 176 ευρώ χορηγήθηκε αρχικά με το νόμο 3016/2002 και αποσκοπούσε στο να εξομαλυνθούν οι υπάρχουσες μισθολογικές διαφορές υπέρ των χαμηλόμισθων υπαλλήλων που δεν λαμβάνουν πρόσθετες μισθολογικές παροχές. Όμως στην συνέχεια από το 2002 και μετά το επίδομα αυτό επεκτάθηκε με 55 υπουργικές αποφάσεις και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr