ΕΛΛΑΔΑ

Ο "Αφθώδης Πυρερός" κλείνει τα σύνορα με την Βουλγαρία για τους κυνηγούς

Δημοσίευση 10 Ιανουαρίου 2011, 09:36 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Ο "Αφθώδης Πυρερός" κλείνει τα σύνορα με την Βουλγαρία για τους κυνηγούς
Facebook Twitter Whatsapp

Συναγερμός έχει  σημάνει στην Βόρειο Ελλάδα μετά τα τελυταία κρούσματα Αφθώδους Πυρετού που εντοπίσθηκαν πριν από λίγες ημέρες στην Βουλγαρία.

Συναγερμός έχει  σημάνει στην Βόρειο Ελλάδα μετά τα τελυταία κρούσματα Αφθώδους Πυρετού που εντοπίσθηκαν πριν από λίγες ημέρες στην Βουλγαρία.

Σύμφωνα με πληροφορίες το νόσημα εντοπίσθηκε σε τρείς αγριόχοιρους που σκοτώθηκαν προ ημερών στα πλαίσια της κυνηγετικής περιόδου σε περιοχή που βρίσκεται σε απόσταση 2 χλμ απο τα σύνορα της Βουλγαρίας με την Τουρκία. Λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας του Αφθώδους Πυρετού, το Υπουργείο Γεωργίας ζητά από τους έλληνες κυνηγούς να σταματήσουν άμεσα κάθε μετάβαση για κυνήγι στην Βουλγαρία καθώς και την μεταφορά θηραμάτων από την γειτονική χώρα στην Ελλάδα, ώστε να αποκλειστεί κάθε κίνδυνος εισόδου της νόσου στην χώρα μας.

Η κρατική Κτηνιατρική Υπηρεσία της Βουλγαρίας ανακοίνωσε σήμερα ότι διέταξε τη θανάτωση 500 ζώων μετά την καταγραφή 37 κρουσμάτων αφθώδους πυρετού, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.

"Τριάντα επτά τεστ στα 1.600 βγήκαν θετικά σε αυτό το στάδιο. Πρόβατα, αιγοπρόβατα, χοίροι και βοοειδή έχουν μολυνθεί ειδικά στο χωριό Κόστι", επισημαίνεται στην ανακοίνωση της υπηρεσίας.

Για να αποφευχθεί η μετάδοση του ιού, όλα τα ζώα του χωριού θα θανατωθούν και οι ιδιοκτήτες τους θα αποζημιωθούν, διευκρινίζει η υπηρεσία.

Έλεγχοι διεξήχθησαν και σε γειτονικά χωριά, αλλά δεν εντοπίστηκαν άρρωστα ζώα. Τα κρούσματα αυτά είναι τα πρώτα στην Βουλγαρία μετά από δώδεκα χρόνια.

Η Σόφια ενημέρωσε στις 5 Ιανουαρίου την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και επέβαλε προληπτικά μέτρα: το κυνήγι στην περιοχή απαγορεύτηκε και όσα άγρια ζώα σκοτώνονται ή βρίσκονται νεκρά ελέγχονται. Η πώληση ζωντανών ζώων απαγορεύτηκε στη νοτιοανατολική Βουλγαρία και πραγματοποιούνται έλεγχοι σε όλα τα σφαγεία.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr