ΕΛΛΑΔΑ

Νεφροπαθείς "μαιμού" πήραν μισό εκατομμύριο ευρώ από το ΙΚΑ στην Κρήτη

Δημοσίευση 11 Ιανουαρίου 2011, 09:06 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Νεφροπαθείς "μαιμού" πήραν μισό εκατομμύριο ευρώ από το ΙΚΑ στην Κρήτη
Facebook Twitter Whatsapp

Πριν καλά-καλά κοπάσει ο θόρυβος από το σκάνδαλο στο ΙΚΑ Ηρακλείου Κρήτης με τις συνταγογραφήσεις ειδικών διατροφικών σκευασμάτων, οι υπηρεσίες του φαίνεται να βρίσκονται μπροστά στην αποκάλυψη μιας νέας ατασθαλίας.

Πριν καλά-καλά κοπάσει ο θόρυβος από το σκάνδαλο στο ΙΚΑ Ηρακλείου Κρήτης με τις συνταγογραφήσεις ειδικών διατροφικών σκευασμάτων, οι υπηρεσίες του φαίνεται να βρίσκονται μπροστά στην αποκάλυψη μιας νέας ατασθαλίας.

Αυτή τη φορά το εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι πρωταγωνιστές του δεν είναι γιατροί ή υπάλληλοι του ιδρύματος, αλλά ασφαλισμένοι και μάλιστα μιας πολύ ειδικής όσο και ευαίσθητης κατηγορίας. Σύμφωνα με πληροφορίες οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του ΙΚΑ φαίνεται να έχουν εντοπίσει μια πρωτοφανή υπόθεση κατασπατάλησης δημόσιου χρήματος με επίκεντρο τα έξοδα κίνησης για αιμοκάθαρση ασφαλισμένων του ΙΚΑ που είναι νεφροπαθείς.

Οι υπηρεσίες του ΙΚΑ Ηρακλείου εντόπισαν 15 τουλάχιστον ασφαλισμένους που είναι ενταγμένοι στην κατηγορία των νεφροπαθών με ελλιπή, πλαστά ή και χωρίς καθόλου δικαιολογητικά να εισπράττουν σε μηνιαία βάση και για μια δεκαετία έξοδα κίνησης προκειμένου να υποβληθούν σε αιμοκάθαρση, τα οποία όμως έξοδα υπό κανονικές συνθήκες δε δικαιούνταν κάλυψη.
Πιο συγκεκριμένα, ενώ και οι 15 διαμένουν στο Ηράκλειο και για τη μετάβασή τους σε ιδιωτικό κέντρο αιμοκάθαρσης χρησιμοποιούσαν τα προσωπικά τους οχήματα, έκοβαν τιμολόγια σε συνεργασία με κάποιους οδηγούς ταξί δηλώνοντας ως τόπο κατοικίας περιοχές όπως το Αρκαλοχώρι, το Χουδέτσι, τις Μοίρες, τη Βιάννο και το Ασήμι, με αποτέλεσμα, και με βάση τη νομοθεσία του ΙΚΑ, να εμφανίζονται ως δικαιούχοι κάλυψης των εξόδων μετακίνησης για αιμοκάθαρση. Το σύστημα αυτό κατά τις ίδιες πληροφορίες χρησιμοποιήθηκε και από τους 15 ασθενείς για μια δεκαετία σε μηνιαία βάση, αποφέροντας στον καθένα 3.000 ευρώ ανά μήνα, 45.000 συνολικά στους 15 μηνιαίως, δηλαδή 540.000 ευρώ ετησίως!
Το εντυπωσιακό της έρευνας είναι πως μεταξύ άλλων το ΙΚΑ εντόπισε ότι τα τιμολόγια που εικονικά για μεταφορές έκοβαν οι οδηγοί ταξί στα ονόματα των συγκεκριμένων ασφαλισμένων νεφροπαθών εμφάνιζαν ως ώρα κίνησης από το ιδιωτικό κέντρο αιμοκάθαρσης σε πάρα πολλές περιπτώσεις και πανομοιότυπα τις 2 τα ξημερώματα (!), όταν στις επίσημες εγγραφές του ίδιου του κέντρου οι ώρες κίνησης των νεφροπαθών για αιμοκάθαρση ήταν εντελώς διαφορετικές.
Η υπόθεση αναμένεται να πάρει σοβαρές διαστάσεις, αφού θεωρείται βέβαιη η εισαγγελική παρέμβαση προκειμένου να διαπιστωθεί η έκταση του φαινομένου, τυχόν συμμετοχή και άλλων προσώπων αλλά και η ύπαρξη τυχόν ποινικών ευθυνών.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr