ΕΛΛΑΔΑ

Νέος τρόπος πληρωμής των πολυτεκνικών επιδομάτων του ΟΓΑ

Δημοσίευση 11 Ιανουαρίου 2011, 12:06 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Νέος τρόπος πληρωμής των πολυτεκνικών επιδομάτων του ΟΓΑ
Facebook Twitter Whatsapp

Στην αλλαγή του τρόπου πληρωμής των επιδομάτων και λοιπών παροχών, που χορηγεί στις πολύτεκνες και τις τρίτεκνες οικογένειες, (πολυτεκνικού επιδόματος, επιδόματος τρίτου παιδιού, πολυτεκνικού επιδόματος στις τρίτεκνες οικογένειες, εφάπαξ παροχής και ισόβιας σύνταξης), τα οποία θα καταβάλει με πίστωση τραπεζικού λογαριασμού ή λογαριασμού που θα τηρείται στα ΕΛΤΑ, κατ΄ επιλογή του επιδοματούχου, προχωράει ο ΟΓΑ.

Στην αλλαγή του τρόπου πληρωμής των επιδομάτων και λοιπών παροχών, που χορηγεί στις πολύτεκνες και τις τρίτεκνες οικογένειες, (πολυτεκνικού επιδόματος, επιδόματος τρίτου παιδιού, πολυτεκνικού επιδόματος στις τρίτεκνες οικογένειες, εφάπαξ παροχής και ισόβιας σύνταξης), τα οποία θα καταβάλει με πίστωση τραπεζικού λογαριασμού ή λογαριασμού που θα τηρείται στα ΕΛΤΑ, κατ΄ επιλογή του επιδοματούχου, προχωράει ο ΟΓΑ.

Η διαδικασία απογραφής των δικαιούχων πολυτεκνικών επιδομάτων του ΟΓΑ (άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού), για την εφαρμογή του νέου τρόπου πληρωμής των επιδομάτων, θα διαρκέσει έως 31 Ιανουαρίου 2011.

Ο ΟΓΑ προέβη στο νέο τρόπο πληρωμής των πολυτεκνικών επιδομάτων στο πλαίσιο υλοποίησης της πολιτικής εκσυγχρόνισμού του, με στόχο τη συνεχή βελτίωση των παρεχόμενων υπηρέσιών του. Ο ΟΓΑ έχει ξεκινήσει ήδη την ταχυδρομική αποστολή προς τους επιδοματούχούς του των απογραφικών δελτίων και σχετικών ενημερωτικών εντύπων, μέσω των οποίων ενημερώνει για τις ενέργειες, τις οποίες πρέπει να κάνει ο επιδοματούχος του Οργανισμού, για την απόγραφή του και την ένταξή του στο νέο σύστημα πληρωμών.

Με αυτό το νέο-ευέλικτο τρόπο πληρωμής των επιδομάτων από τον ΟΓΑ, απλοποιούνται πολλές γραφειοκρατικές διαδικασίες και παρέχεται η δυνατότητα στους δικαιούχους πολυτεκνικών επιδομάτων να εισπράττουν τα επιδόματά τους, μέσω της τράπεζας της επίλογής του ή λογαριασμού του στα ΕΛ.ΤΑ.

Με την αλλαγή του τρόπου πληρωμής των πολυτεκνικών επιδομάτων και γενικότερα των παροχών του Οργανισμού, ο ΟΓΑ επιτυγχάνει τον εκσυγχρονισμό του συστήματος λειτουργίας του Οργανισμού, διευκολύνει την είσπραξη του πολυτεκνικού επιδόματος, δίνοντάς του την ευχέρεια στον επιδοματούχο να εισπράττει το πολυτεκνικό επίδομά του, όποτε θέλει, εξασφαλίζοντας, παράλληλα, και την ασφάλεια στη διακίνηση των χρημάτων.

Διαδικασία ανοίγματος λογαριασμού δικαιούχων πολυτεκνικών επιδομάτων

Σχετικά με τη διαδικασία απογραφής και το νέο τρόπο είσπραξης των επιδομάτων, μέσω τραπεζικού λογαριασμού ή λογαριασμού στα ΕΛ.ΤΑ, ο επιδοματούχος του ΟΓΑ πρέπει να δηλώσει το λογαριασμό, που επιθυμεί να πιστώνεται το πολυτεκνικό επίδομα του, ως εξής:

- Προκειμένου να απογραφεί και να ανοίξει λογαριασμό σε τράπεζα ή στα ΕΛΤΑ ή να δηλώσει αυτόν που ήδη έχει, πρέπει να ελέγξει προσεκτικά τα στοιχεία, που έχουν εκτυπωθεί στο "Απογραφικό Δελτίο" και να το καταθέσει έως 31/01/2011 στο κατάστημα της τράπεζας ή των ΕΛ.ΤΑ., που θα επιλέξει.

Αν κάποιο από τα στοιχεία, που ήδη αναγράφονται στο απογραφικό δελτίο, δεν συμφωνεί με τα πραγμάτικά του ή έχει αλλάξει, αφού το διαγράψει, πρέπει να συμπληρώσει το σωστό, δίπλα στο αντίστοιχο πεδίο.

- Κατά την κατάθεση του απογραφικού δελτίου, θα πρέπει οπωσδήποτε να έχει μαζί του:

- Δελτίο αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατήριο ή ειδικό δελτίο ταυτότητας ομογενούς/αλλοδαπού πολιτικού φυγάδα ή ειδικό δελτίο, υπό ανοχή διαμονής αλλοδαπού, που δεν έχει αναγνωρισθεί ως πρόσφυγας, κατά περίπτωση.

- Το τελευταίο εκκαθαριστικό σημείωμα φόρου εισοδήματος ή βεβαίωση απόδοσης Α.Φ.Μ.

Αν δεν διαθέτει Α.Φ.Μ., θα πρέπει να απευθυνθεί στη Δ.Ο.Υ., που υπάγεται, για να λάβει βεβαίωση απόδοσης Α.Φ.Μ.

- Οποιοδήποτε έγγραφο στοιχείο από το οποίο να προκύπτει ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ). Σε περίπτωση που δεν διαθέτει, θα πρέπει να απευθυνθεί στο πλησιέστερο ΚΕΠ ή στα γραφεία ΑΜΚΑ των ασφαλιστικών φορέων, για να του χορηγηθεί.

- Το βιβλιάριο της τράπεζας, εφόσον υπάρχει.

Αν ο δικαιούχος αδυνατεί να προσέλθει ή απουσιάζει, η κατάθεση του απογραφικού δελτίου θα γίνει από τρίτο πρόσωπο, το οποίο θα πρέπει οπωσδήποτε να έχει μαζί του, εκτός των ανωτέρω, πληρεξούσιο ή πρόσφατη εξουσιοδότηση θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής.

Ο λογαριασμός, στον οποίο θα κατατίθεται το ποσό της παροχής, μπορεί να είναι:

- Καταθετικός τράπεζας ή ΕΛ.ΤΑ.

- Ατομικός ή κοινός με άλλα πρόσωπα.

Αν ο λογαριασμός είναι κοινός πρώτο όνομα θα είναι του δικαιούχου της παροχής.

Μετά το τέλος της απογραφής, η παροχή θα αρχίσει να καταβάλλεται με πίστωση του λογαριασμού της τράπεζας ή των ΕΛ.ΤΑ., που θα έχει υποδείξει ο δικαιούχος.

Μετά την έναρξη της καταβολής της παροχής, μπορεί, αν θέλει ο δικαιούχος, να αλλάξει το λογαριασμό πίστωσης και να επιλέξει κάποια άλλη τράπεζα ή τα ΕΛ.ΤΑ., υποβάλλοντας στον ανταποκριτή του ΟΓΑ σχετική αίτηση, με αντίγραφο της πρώτης σελίδας του βιβλιαρίου του λογαριασμού, που θέλει να δηλώσει ή αντίγραφο κίνησης λογαριασμού ή οποιοδήποτε άλλο έγγραφο με τον αριθμό λογαριασμού (IBAN).

Ο δικαιούχος δεν πρέπει να κλείσει τον παλαιό λογαριασμό, εάν δεν βεβαιωθεί ότι η παροχή κατατίθεται στο νέο.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr