ΕΛΛΑΔΑ

Φέτος για πρώτη φορά εμφανίστηκαν γερανοί στη Λίμνη των Ιωαννίνων

Δημοσίευση 12 Ιανουαρίου 2011, 11:00 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Φέτος για πρώτη φορά εμφανίστηκαν γερανοί στη Λίμνη των Ιωαννίνων
Facebook Twitter Whatsapp

Με μεγάλη έκπληξη υπάλληλοι του Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης, των μελών της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας και των πολιτών της πόλης, έκπληκτοι είδαν φέτος γερανούς στην πόλη.

Με μεγάλη έκπληξη υπάλληλοι του Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης, των μελών της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας και των πολιτών της πόλης, έκπληκτοι είδαν φέτος γερανούς στην πόλη.

Η Καλλιόπη Στάρα, μέλος της τοπικής ομάδας της Ορνιθολογικης Εταιρείας στα Γιάννινα, δήλωσε ότι οι  γερανοί δεν ξεχειμωνιάζουν στην Ελλάδα. Φωλιάζουν στις βόρειες ευρωπαϊκές χώρες (Φινλανδία, Ρωσία κ.α.) και τον χειμώνα κατεβαίνουν στην Ισπανία ή στη Γαλλία.

Στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια δεν υπάρχουν παρατηρήσεις για ξεχειμώνιασμα γερανών. Μπορεί να περνούν κατά τη διάρκεια της μετανάστευσης, αλλά δεν μένουν. Γι΄ αυτό αποτελεί πολύ σημαντικό γεγονός η εμφάνιση πέντε ενήλικων πουλιών και ενός ανήλικου στην περιοχή μας.

Τελευταία φορά γερανοί φώλιασαν στην Ελλάδα στα μέσα της δεκαετίας του 1960. Ηταν στο Δέλτα του Έβρου, επεσήμανε η κ. Ρούλα Τρίγκου από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία. Πρόσθεσε ότι στην οριστική διακοπή του φωλιάσματος του είδους στην περιοχή της Θράκης φαίνεται ότι συντέλεσαν τόσο τα έργα αποξήρανσης στο δέλτα του ποταμού, τα οποία πραγματοποιήθηκαν εκείνη την περίοδο, όσο και η κλιμάκωση του κυνηγιού.

Οι γερανοί έφθασαν στα πλημμυρισμένα λιβάδια του Κατσικά την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και παρέμειναν στο ίδιο σημείο έως και τις 5 Ιανουαρίου. Είναι εντυπωσιακά πτηνά και βαδίζουν αργά, με ιδιαίτερη χάρη. Τρομάζουν όμως πάρα πολύ εύκολα. Έτσι τις ημέρες που παρέμειναν στου Κατσικά εγκατέλειπαν τα ξημερώματα, με την πρωινή ομίχλη, την περιοχή όπου κούρνιαζαν τα βράδια, με άγνωστο προορισμό, για να τραφούν με την ησυχία τους σε κατάλληλα φυσικά λιβάδια ή χωράφια» επισημαίνει η κ.Στάρα.

Τις τελευταίες ημέρες εγκατέλειψαν τα λιβάδια της ανατολικής Παμβώτιδας, γι΄αυτό τα μέλη του Φορέα και της Ορνιθολογικής παρακαλούν όποιον εντοπίσει τους γερανούς να μην αποβιβαστεί από το αυτοκίνητό του και να μην προσπαθήσει να τους προσεγγίσει για να τους δει καλύτερα ή να τους φωτογραφίσει καθώς το πιθανότερο είναι να εγκαταλείψουν την περιοχή και να εξαντληθούν άσκοπα φτεροκοπώντας.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr