ΕΛΛΑΔΑ

Σε κινητοποίησεις προχωρούν οι φαρμακοποιοί

Δημοσίευση 14 Ιανουαρίου 2011, 12:40 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Σε κινητοποίησεις προχωρούν οι φαρμακοποιοί
Facebook Twitter Whatsapp

Σε αδιέξοδο κατέληξε ο διάλογος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακοποιών με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να μένει αμετακίνητη στις προτάσεις της. Σε πανελλαδικές κινητοποιήσεις προχωρούν οι φαρμακοποιοί.

Σε αδιέξοδο κατέληξε ο διάλογος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακοποιών με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να μένει αμετακίνητη στις προτάσεις της. Σε πανελλαδικές κινητοποιήσεις προχωρούν οι φαρμακοποιοί.

Σημείο τριβής των δύο πλευρών η λειτουργία των φαρμακείων τα απογεύματα της Δευτέρας και Τετάρτης καθώς και η αύξηση του αριθμού που θα εφημερεύει τα Σάββατα.

Ο υπουργός Υγείας ενημέρωσε τους φαρμακοποιούς για την απάντηση που είχε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις τέσσερις επιστολές του με τις οποίες ζητούσε γνωμοδότηση για τα θέματα που αφορούν τη λειτουργία των φαρμακείων. Ο κ. Λοβέρδος εξήγησε ότι με βάση τις απαντήσεις της Επιτροπής, τα φαρμακεία θα πρέπει να λειτουργούν Σάββατο αλλά και τα απογεύματα Δευτέρας και Τετάρτης. Επίσης, θα πρέπει να μειωθεί το πληθυσμιακό κριτήριο για το άνοιγμα νέων φαρμακείων.

Ο υπουργός εξήγησε στους φαρμακοποιούς ότι θα συμπεριλάβει τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις στο νομοσχέδιο και πρόσθεσε ότι δεν είναι διατεθειμένος να συζητήσει άλλο γι΄αυτό το θέμα.

Από την πλευρά τους οι φαρμακοποιοί εμφανίζονται ανυποχώρητοι.

Mάλιστα, ήδη, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος του Πειραιά αποφάσισε να παραμείνουν κλειστα τα φαρμακεία του Πειραιά την Δευτέρα και την Τρίτη 17 και 18 Ιανουαρίου.

Σε ανακοίνωσή του επισημαίνει, ότι η επέκταση του ωραρίου και η μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών, οδηγεί σε κλείσιμο των μικρομεσαίων φαρμακείων και εξοντώνει τους φαρμακοποιούς.

Επίσης, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Θόδωρος Αμπατζόγλου, θα προσφύγει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια για παράβαση της οδηγίας που εξαιρεί τα φαρμακεία από την απελευθέρωση επαγγελμάτων και έκανε λόγο για πλήρη ρήξη με το υπουργείο Υγείας.

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κωνσταντίνος Λουράντος ζήτησε από τους φαρμακοποιούς της Αττικής να κλείσουν, ουσιαστικά, τα φαρμακεία, αφού, όπως είπε, θα ανακαλέσει από αύριο, Σάββατο, τη λίστα με τα διημερεύοντα και διανυκτερεύοντα φαρμακεία.

Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση, το πληθυσμιακό κριτήριο μειώνεται από ένα φαρμακείο ανά 1.500 κατοίκους σε ένα φαρμακείο ανά 1.000 κατοίκους, κάτι που σημαίνει, σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς, ότι θα αυξηθούν κατά 1.000 τα ήδη υπάρχοντα 12.000 φαρμακεία.

Όσον αφορά τις εκπτώσεις των φαρμακοποιών προς τα ασφαλιστικά ταμεία ανάλογα με το ποσοστό κέρδους τους, είπαν ότι αυτές μεσοσταθμικά δεν είναι 2,5% αλλά 4,4% οπότε θα πληρώνουν όσο και οι φαρμακοβιομηχανίες, κάτι που παραβιάζει τη σχέση 1 προς 3 - δηλαδή, ότι οι εκπτώσεις των φαρμακοποιών θα ήταν ποσοστιαία στο ένα τρίτο από τις εκπτώσεις των φαρμακοβιομηχάνων.

“Στοχεύεται η πλήρης εξόντωση των φαρμακείων” αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος. “Η ευθύνη της αναστάτωσης στο χώρο της Δημόσιας Υγείας βαραίνει αποκλειστικά και μόνο την Κυβέρνηση” καταλήγουν οι φαρμακοποιοί.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr