ΕΛΛΑΔΑ

Αρχίζουν το Σάββατο οι χειμερινές εκπτώσεις

Δημοσίευση 14 Ιανουαρίου 2011, 17:58 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Αρχίζουν το Σάββατο οι χειμερινές εκπτώσεις
Facebook Twitter Whatsapp

Ξεκινάει το Σάββατο η περίοδος των χειμερινών εκπτώσεων, οι οποίες θα διαρκέσουν μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου. Οι μειώσεις των τιμών σε πολλές περιπτώσεις φτάνουν μέχρι και το 80%.

Ξεκινάει το Σάββατο η περίοδος των χειμερινών εκπτώσεων, οι οποίες θα διαρκέσουν μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου. Οι μειώσεις των τιμών σε πολλές περιπτώσεις φτάνουν μέχρι και το 80%.

Οι χειμερινές εκπτώσεις αποτελούν την τελευταία ευκαιρία για τους καταστηματάρχες να αυξήσουν τον τζίρο τους, γεγονός πολύ σημαντικό, αφού το 2010 η οικονομική κρίση χτύπησε αλύπητα τον κλάδο.

Οι υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης από τη μεριά τους, δηλώνουν “επί ποδός πολέμου” για εξονυχιστικούς ελέγχους στα καταστήματα προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο εξαπάτησης των καταναλωτών με πλασματικές αρχικές τιμές ή με πλασματικά ποσοστά εκπτώσεων.

Από την άλλοι, οι έμποροι τονίζουν ότι σε  ετήσια βάση οι πωλήσεις έκαναν βουτιά 25%-30%, η οποία έγινε μάλιστα ακόμη μεγαλύτερη το τελευταίο τρίμηνο του 2010.

Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου κ. Β. Κορκίδης από την πλευρά του επανέλαβε σε συνομιλία του με δημοσιογράφους ότι τα στοιχεία είναι αδιάψευστος μάρτυρας για το μέγεθος της κρίσης που αντιμετωπίζει ο εμπορικός κόσμος, καθώς το 2010 έβαλαν λουκέτο πανελλαδικά 27.000 επιχειρήσεις (το 40% των οποίων ανήκουν στην ένδυση - υπόδηση), ενώ περίπου 11.000 άλλες βρίσκονται στο κόκκινο καθώς αδυνατούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και υπενθύμισε την εκτίμησή του ότι μόνο από την αγορά των εορτών έλειψαν 3 δισ ευρώ και οι εκπτώσεις θα είναι η τελευταία ευκαιρία που πιθανόν έχουν αρκετοί έμποροι για να κλείσουν τα οικονομικά τους ανοίγματα. Παράλληλα, το 2010 για πρώτη φορά παρατηρήθηκε διψήφιο ποσοστό μείωσης της κατανάλωσης (ξεπέρασε το 10%) ακόμα και στα τρόφιμα, με τη συνολική μείωση του τζίρου να αγγίζει το 40% και η κατάσταση αυτή κατά μια έννοια διαγράφει το περιβάλλον μέσα στο οποίο πραγματοποιούνται οι χειμερινές εκπτώσεις.

Ο κ. Κορκίδης σημειώνει ότι η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί στην αγορά υποχρεώνει τους εμπόρους και τους εργαζόμενους στον κλάδο να επανεξετάσουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο δραστηριοποιούνται και να συμφωνήσουν από κοινού σε ορισμένες αλλαγές - μεταξύ αυτών και το ενδεχόμενο ανοίγματος των καταστημάτων τρεις Κυριακές το χρόνο - μια και το εμπόριο είναι και αυτό ένα επάγγελμα που περιλαμβάνεται, κατά την τρόικα, στα κλειστά.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ το 2011 θα είναι η δυσκολότερη χρονιά, καθώς θα κυλήσει μέσα σε βαθιά ύφεση, ενώ όλα τα μέτρα που επιβλήθηκαν το 2010, ουσιαστικά φέτος θα έχουν τον αντίκτυπό τους και στο εμπόριο. Ωστόσο κατά τον κ. Κορκίδη το εμπόριο θα αγωνιστεί σε αυτό το περιβάλλον για να αλλάξει την ψυχολογία του καταναλωτή.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς επισημαίνει ότι οι καταναλωτές που δεν βιάστηκαν από τους ''ευρηματικούς'' τρόπους ανακοίνωσης προεκπτώσεων να προχωρήσουν σε αγορές, θα βγουν κερδισμένοι, αφού θα μπορούν να επαληθεύουν τα ποσοστά των εκπτώσεων με την αναγραφή των διπλών τιμών.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά κ. Ζησιμάτος ''παρά τους αυστηρούς και συνεχείς ελέγχους σε μικρά και μεσαία καταστήματα λιανικής πώλησης της πόλης, κατά την περίοδο που προηγήθηκε των εκπτώσεων, δεν διαπιστώθηκαν παραβάσεις, γεγονός που πιστοποιεί ότι οι έμποροι του Πειραιά ακολουθούν με αυστηρότητα το νόμο και ευσυνείδητα υπηρετούν τα πραγματικά συμφέροντα του καταναλωτή, αφού όλες οι εκπτωτικές εξαγγελίες των καταστημάτων, ταυτίζονται απόλυτα, οικονομικά, ποσοτικά και ποιοτικά''.

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην αγορά έχει οδηγήσει στο να αλλάξει η καταναλωτική συμπεριφορά και όπως σημειώνει η Ένωση Εργαζομένων καταναλωτών Ελλάδος, ''η μείωση του πραγματικού εισοδήματος και των συντάξεων, η ραγδαία αύξηση της ανεργίας σε συνδυασμό με τις αυξήσεις ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής, άλλαξαν τα δεδομένα και τις προτεραιότητες της καθημερινότητας και για αυτούς τους λόγους οι χειμερινές εκπτώσεις που φέρνει η νέα χρονιά αναμένονται από τους περισσότερους καταναλωτές με ιδιαίτερη ανυπομονησία''.

Σημειώνεται ότι τα μεγαλύτερα ποσοστά εκπτώσεων γίνονται κάθε χρόνο στα εποχιακά είδη, ρούχα, παπούτσια και είδη της φετινής μόδας.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr