ΕΛΛΑΔΑ

Χωρίς απρόοπτα ολοκληρώθηκε η αντιρατσιστική πορεία

Δημοσίευση 15 Ιανουαρίου 2011, 15:18 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Χωρίς απρόοπτα ολοκληρώθηκε η αντιρατσιστική πορεία
Facebook Twitter Whatsapp

Με την συμμετοχή εκπροσώπων από την ΑΔΕΔΥ, το ΕΚΑ και συλλόγων καθηγητών (ΕΛΜΕ) από τα γυμνάσια και λύκεια της Αθήνας, ξεκίνησε περίπου στις 2 το μεσημέρι από τα Προπύλαια η προγραμματισμένη για σήμερα αντιρατσιστική πορεία.

Με την συμμετοχή εκπροσώπων από την ΑΔΕΔΥ, το ΕΚΑ και συλλόγων καθηγητών (ΕΛΜΕ) από τα γυμνάσια και λύκεια της Αθήνας, ξεκίνησε περίπου στις 2 το μεσημέρι από τα Προπύλαια η προγραμματισμένη για σήμερα αντιρατσιστική πορεία.

Το κεντρικό μήνυμα όσων ακούστηκαν στην εκδήλωση που προηγήθηκε της πορείας ήταν ότι η εφαρμοσθείσα οικονομική και κοινωνική πολιτική είναι αυτή που μετατρέπει τις γειτονιές σε γκέτο, ενώ χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του δημοτικού συμβούλου του Δήμου Αθηναίων, κ. Πέτρου Κωνσταντίνου, ότι «επιδίωξη μας είναι η αλληλεγγύη του λαού, διότι δικά μας είναι τα νοσοκομεία, τα σχολεία, οι δρόμοι και οι πλατείες της Αθήνας. Αίτημά μας είναι να κλείσουν τα γραφεία των φασιστικών οργανώσεων».

Αμέσως μετά ξεκίνησε η πορεία που ακολούθησε την διαδρομή Πανεπιστημίου, 3ης Σεπτεμβρίου, Μάρνη και Αχαρνών. Ωστόσο, όταν οι διαδηλωτές έφθασαν στη συμβολή των οδών Αχαρνών και Δεριγνύ, αντίκρισαν παρατεταγμένα λεωφορεία της Ελληνικής Αστυνομίας, που εμπόδιζαν την πρόσβασή τους στην πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα.

Από την άλλη πλευρά της Αχαρνών ήταν συγκεντρωμένα περίπου 300 άτομα, κυρίως κάτοικοι περιοχών του κέντρου ενώ εντός της πλατείας ήταν παραταγμένα άτομα που έφεραν διακριτικά της «Χρυσής Αυγής» και φώναζαν συνθήματα κατά των μεταναστών. Οι συγκεντρωμένοι της αντιρατσιστικής συγκέντρωσης, από την πλευρά τους, απαντούσαν «ποτέ ξανά φασισμός, έξω οι φασίστες από τις γειτονιές».

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της κίνησης ενάντια στο φασισμό και την ρατσιστική απειλή κ. Πέτρος Κωνσταντίνου, «η πρόθεση μας ήταν να διαδηλώσουμε μαζικά και ειρηνικά». Ο σκηνοθέτης κ. Σκόρας, εκ μέρους της πρωτοβουλίας καλλιτεχνών σημείωσε ότι «αυτή τη στιγμή οι καλλιτέχνες έχουν συγκεντρώσει εκατοντάδες υπογραφές με βασικό αίτημα να διαλυθεί το σκοτάδι του παρακράτους που έχει σπείρει το φόβο στους κατοίκους της περιοχής».

Όπως σημείωσε ο κ. Σκόρας, «ο φόβος έχει κυριαρχήσει σε τέτοιο βαθμό στους κατοίκους, ώστε μάρτυρες σε προπηλακισμούς και καταστροφές καταστημάτων δεν δέχονται να καταθέσουν επωνύμως». Τέλος, εκπρόσωπος του ΔΣ της Γ’ ΕΛΜΕ δήλωσε ότι οι καθηγητές καταγγέλλουν την κυβέρνηση «που μας εμποδίζει να δώσουμε ένα μήνυμα φιλίας και ενότητας».

Παρόντες ήταν και μέλη των συγκροτημάτων, οι οποίοι επρόκειτο σήμερα το απόγευμα να δώσουν συναυλία στην πλατεία Αγ. Παντελεήμονα. Η συναυλία ωστόσο ματαιώθηκε καθώς κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής του κέντρου και ομάδες ατόμων που προαναφέρουμε παραπάνω, είχαν συγκεντρωθεί από τις 7 το πρωί πάνω στην πλατεία, καθιστώντας αδύνατη την τοποθέτηση της εξέδρας και της μικροφωνικής εγκατάστασης.

Η αντιρατσιστική πορεία αποφάσισε να αποχωρήσει γύρω στις 4.30 η ώρα, ενώ εκείνη την ώρα, για άγνωστους λόγους, οι δυνάμεις των ΜΑΤ έκαναν χρήση χημικών.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr