ΕΛΛΑΔΑ

Στο επίκεντρο ο κλάδος της κτηνοτροφίας

Δημοσίευση 16 Ιανουαρίου 2011, 15:08 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Στο επίκεντρο ο κλάδος της κτηνοτροφίας
Facebook Twitter Whatsapp

Τους στόχους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τον κλάδο της κτηνοτροφίας παρουσίασε σήμερα από τα Τρίκαλα, σε συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο ημερίδας για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας, τα προβλήματα και τις προοπτικές της, η αρμόδια Υφυπουργός κ. Μιλένα Αποστολάκη.

Τους στόχους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τον κλάδο της κτηνοτροφίας παρουσίασε σήμερα από τα Τρίκαλα, σε συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο ημερίδας για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας, τα προβλήματα και τις προοπτικές της, η αρμόδια Υφυπουργός κ. Μιλένα Αποστολάκη.

Ζούμε μια εποχή πρωτόγνωρης κρίσης, μιας κρίσης, είπε η κ. Αποστολάκη, που ασφαλώς δεν είναι ελληνική, φεύγει από τα σύνορα της χώρας, μια κρίση που ξεφεύγει και από τα σύνορα της Ενωμένης Ευρώπης, που δεν είναι αποκλειστικά δημοσιονομική αλλά βαθύτατα πολιτική, κοινωνική, αλλά ταυτόχρονα αξιών και αρχών, και έχουμε , όπως διευκρίνισε μόνο ένα στόχο.

«Να επιταχύνουμε το βηματισμό της χώρας προκειμένου να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις εκείνες εξόδου από την σημερινή κατάσταση, να ανατρέψουμε τους σημερινούς ρυθμούς αρνητικούς ανάπτυξης και να ξαναμπούμε σε αναπτυξιακές πορείες με θετικό πρόσημο».

Σε αυτή την προσπάθεια, της χώρας ανέφερε στη συνέχεια η αρμόδια Υφυπουργός, ο πρωτογενής τομέας, η αγροτική παραγωγή είναι για την Ελλάδα ένας μονόδρομος, η βαριά μας βιομηχανία, και σε αυτή πρέπει να επενδύσουμε, αυτή να ανατάξουμε και με τις συγκεκριμένες πολιτικές μας και νομικές μας πρωτοβουλίες να την ενισχύσουμε και να τη στηρίξουμε γιατί έχει πολλά προβλήματα.

Προβλήματα, ανέφερε, που αποτυπώνονται στους δείκτες και στους αριθμούς, στην συμβολή του αγροτικού εισοδήματος στο ΑΕΠ που μειώνεται, στην απασχόληση και στο εισόδημα που μειώνονται κ.ά.

Στην συνέχεια η κ. Αποστολάκη έκανε λόγο για δύο πεδία μάχης τονίζοντας την μεγάλη διαπραγματευτική προσπάθεια ενόψει της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής που έχει ορίζοντα το 2014 με το 2020, σε μία συζήτηση που έχει ξεκινήσει και στην οποία παρεμβαίνουμε με έναν σαφή στόχο.

«Και όσον αφορά στη διασφάλιση του προϋπολογισμού και την ενίσχυση του αναπτυξιακού του σκέλους χωρίς αν μπορούμε να έχουμε μείωση στον τομέα των άμεσων ενισχύσεων, θα είναι κάτι που θα προσπαθήσουμε, δημιουργώντας συνασπισμούς με άλλες χώρες στην Ευρώπη των 27 που συμμερίζονται τους ίδιους στόχους με εμάς, και ταυτόχρονα έχουμε το εθνικό κομμάτι, το κομμάτι των δικών μας εσωτερικών πρωτοβουλιών» συμπλήρωσε.

Στον τομέα των νομοθετικών πρωτοβουλιών, πρόσθεσε στη συνέχεια η κ. Αποστολάκη, υπάρχει ήδη μία δέσμη μέτρων.

Έχουμε ψηφίσει, εξήγησε, νόμους για το Μητρώο Αγροτών και τη νέα λειτουργία του ΕΛΓΑ, νόμους που έρχονται να απαντήσουν σε χρόνια αιτήματα των αγροτών, και της παραγωγής και ταυτόχρονα έχει κατατεθεί το σχέδιο νόμου για το Μητρώο εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων Εισροών και Εφοδίων, το οποίο η κ. Αποστολάκη χαρακτήρισε ως ένα μεγάλο ζήτημα για τη διασφάλιση όρων διαφάνειας για τη διακίνηση και εμπορία των προϊόντων, προσπαθώντας να ανακόψουμε, όπως είπε, μια σημερινή αρνητική πραγματικότητα, που είναι οι μεγάλες διαφορές στις τιμές που παρατηρούνται από την παραγωγή στο ράφι.

Πληγή χαρακτήρισε στη συνέχεια η κ. Αποστολάκη, για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας στη χώρα μας, το θέμα των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και της διαδικασίας αδειοδότησης και λειτουργίας τους.

Το ζήτημα αυτό, ανέφερε, εκκρεμεί για πάρα πολλά χρόνια και δυστυχώς όποιες προσπάθειες έχουν καταβληθεί μέχρι σήμερα για την αντιμετώπισή του, περιέπλεξαν την κατάσταση, μεγέθυναν τη γραφειοκρατία εντείνοντας ταυτόχρονα την αγωνία των κτηνοτρόφων. Η επίλυση του ζητήματος αυτού, διευκρίνισε, είναι μείζονος σημασίας για το μέλλον και την ανάπτυξη της ελληνικής κτηνοτροφίας.

Η «αδειοδότηση» αποτελεί βασικό προαπαιτούμενο για τη συμμετοχή των κτηνοτρόφων σε καίρια μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» όπως είναι το μέτρο για τα Σχέδια Βελτίωσης που στοχεύει στον εκσυγχρονισμό των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και στη βελτίωση της συνολικής τους επίδοση μέσω της καλύτερης χρήσης των συντελεστών παραγωγής και των νέων τεχνολογιών.

Στόχος μας, υπογράμμισε, είναι η επιτάχυνση των πολύπλοκων υφιστάμενων διαδικασιών μέσω της ελαχιστοποίησης των ενεργειών που απαιτούνται για την έκδοση της άδειας. Χρειαζόμαστε ένα FAST TRACK για την κτηνοτροφία. Η λύση που εξετάζουμε, συμπλήρωσε, είναι η σύσταση μιας «υπηρεσίας μιας στάσης» «one-stop shop» στην οποία οι κτηνοτρόφοι θα μπορούν να ενημερωθούν για τη διαδικασία και να καταθέσουν όλα τα δικαιολογητικά τους.

Συνεχίζουμε, υπογράμμισε ακόμα, την μάχη κατά των κρουσμάτων ελληνοποίησεων του κρέατος και του γάλακτος ενισχύοντας και βελτιώνοντας συνεχώς το οπλοστάσιο μας. Έκανε λόγο για πρωτοβουλίες που αναφέρονται στην ηλεκτρονική διασύνδεση των σφαγείων και την ανάρτηση στο διαδίκτυο του Μητρώου Εμπόρων - Εισαγωγέων Κρέατος και Κρεοπωλών που αφορούν στις ελληνοποιήσεις εισαγόμενου κρέατος.

«θέλω εδώ να αναφερθώ σε δύο πολύ σημαντικές, κατά την άποψή μου, προτεραιότητες και πολιτικές», είπε ακόμα η αρμόδια Υφυπουργός. «Στην ολοκλήρωση του ΟΣΔΕ, γεγονός που επέτρεψε την, για πρώτη φορά, έγκαιρη και έγκυρη καταβολή των ευρωπαϊκών ενισχύσεων στους παραγωγούς μας, το ίδιο και για την εξισωτική».

Για το κλείσιμο των σφαγείων που δεν πληρούν τους όρους υγιεινής και ασφάλειας, η εντολή για την αναστολή λειτουργίας των σφαγείων, είπε η κ. Αποστολάκη έγινε προκειμένου να συμβάλει αποτελεσματικά όχι μόνο στη διασφάλιση της δημόσιας υγείας αλλά και στην προσπάθεια που γίνεται για τη σύννομη και διαφανή λειτουργία της αγοράς κρέατος σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Η λειτουργία των ακατάλληλων σφαγείων δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στη χώρα μας καθώς η Ε.Ε. έχει εξαντλήσει τα περιθώρια ανοχής σε απαράδεκτες συνθήκες λειτουργίας, μονάδων σφαγής ζώων που δεν πληρούν τις απαιτούμενες προδιαγραφές, υπογράμμισε η ίδια.

Επίσης μίλησε και για το «καλάθι της περιφέρειας» και το σχεδιασμό από αυτό, για το οποίο είπε πως αποτελεί μία στοχευμένη πολιτική στα προϊόντα αιχμής της κάθε περιφέρειας, τα οποία θα υποστηριχθούν με μέτρα και δράσεις του Προγράμματος "ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ", που θα υπηρετήσουν την ανταγωνιστικότητα αυτών των προϊόντων και τον εξαγωγικό τους προσανατολισμό, με επίκεντρο την ταυτότητα και ποιότητα αυτών των προϊόντων, ούτως ώστε να επιτευχθεί η ανατροπή του σημερινού αρνητικού γεωργικού ισοζυγίου ως προς τη μείωση των εξαγωγών της χώρας και την αύξηση της γεωργικής παραγωγής.

Επιπλέον ανέφερε πως επεξεργαζόμαστε ένα αποτελεσματικότερο θεσμικό πλαίσιο για την οργάνωση των παραγωγών, τη θωράκιση της επαγγελματικής τους ισχύος και την βιωσιμότητα του τομέα.

Το σημερινό μοντέλο, διευκρίνισε, με τους 6.500 συνεταιρισμούς και τις 154 ενώσεις δεν αντιστοιχεί ούτε στο μέγεθος της χώρας ούτε στις ανάγκες της και πρέπει να υποκατασταθεί από υγιείς, διάφανες και αποτελεσματικές δομές συνεταιριστικής οργάνωσης, που θα υποστηρίξουν τον αγρότη και την παραγωγή του.

Ως Υπουργείο κατέληξε η κ. Αποστολάκη εγκαινιάζουμε μια νέα στρατηγική για την γεωργία και την κτηνοτροφία. Μέσα σε αυτή την συγκυρία, των μεγάλων ανακατατάξεων σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο προσπαθούμε να συγκροτήσουμε ένα «νέο μοντέλο αγροτικής και διατροφικής ανάπτυξης», τόνισε κατηγορηματικά.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr