ΕΛΛΑΔΑ

Με ένταση συνεχίζεται η δίκη των "Πυρήνων "

Δημοσίευση 17 Ιανουαρίου 2011, 08:34 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Με ένταση συνεχίζεται η δίκη των "Πυρήνων "
Facebook Twitter Whatsapp

Με συνεχείς εντάσεις από παρεμβάσεις των κατηγορουμένων αλλά και από φωνές του κοινού ξεκίνησε σήμερα στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων η δίκη εννέα ατόμων που κατηγορούνται για συμμετοχή στην οργάνωση "Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς".

Με συνεχείς εντάσεις από παρεμβάσεις των κατηγορουμένων αλλά και από φωνές του κοινού ξεκίνησε σήμερα στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων η δίκη εννέα ατόμων που κατηγορούνται για συμμετοχή στην οργάνωση "Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς".

Το δικαστήριο έκανε δεκτά τα αιτήματα της υπεράσπισης όσον αφορά τη μαγνητοφώνηση των πρακτικών και όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος, θα μεριμνήσει το δικαστήριο ώστε να λυθούν τα υλικοτεχνικά ζητήματα. Επίσης, δεκτό έγινε το αίτημα να μην φορούν χειροπέδες οι κατηγορούμενοι στη διάρκεια των διακοπών της διαδικασίας, εφόσον παραμένουν στην αίθουσα. Δεκτό έγινε ακόμα το αίτημα για τη μη τήρηση στοιχείων όσων εισέρχονται στο δικαστήριο. '

Οπως είπε η πρόεδρος, "είναι αποδεκτή η επίδειξη ταυτότητας, μηδενός εξαιρουμένου, η πρώτη που επέδειξα ήμουν εγώ, δεν είναι όμως αποδεκτές οι λίστες και οι φωτοτυπίες στοιχείων. Η είσοδος στο ακροατήριο θα είναι αδιακώλυτη. Θα μπαίνουν όλοι ανεξαιρέτως, όμως θα εισέρχονται τόσοι όσοι είναι και τα καθίσματα της αίθουσας".

Μεγάλη ένταση δημιουργήθηκε όταν κατηγορούμενοι ζήτησαν να αποχωρήσουν οι αστυνομικοί με πολιτικά που κάθονται σε θέσεις του ακροατηρίου, ενώ ένας εκ των κατηγορουμένων, ο Παναγιώτης Αργυρού, είπε στην πρόεδρο ότι θέλει να ενημερώσει το δικαστήριο πως "αν γίνουν προσαγωγές συντρόφων τους θα αποχωρήσουν από τη δίκη και να δικάσετε μόνοι σας με τους φίλους σας τους μπάτσους".

Κατά τη διάρκεια διακοπής του δικαστηρίου δημιουργήθηκε νέα ένταση μεταξύ κατηγορουμένου και αστυνομικού με πολιτικά, που τον πλησίασε, αλλά και με φίλους των κατηγορουμένων που ζητούσαν από αστυνομικούς με πολιτικά να αποχωρήσουν από την αίθουσα.

Νωρίτερα, η δίκη ξεκίνησε με διενέξεις και λογομαχίες. Όταν το Δικαστήριο εκφώνησε τα ονόματα των έξι προσωρινά κρατούμενων και των τριών ελεύθερων, με όρους, κατηγορουμένων ζήτησε να πάρει το λόγο ένας εξ αυτών, ο Παναγιώτης Μασούρας. Ο κατηγορούμενος δήλωσε ότι επιθυμούν να εξασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας της δίκης και να μην καταγράφονται στην είσοδο τα στοιχεία των "συντρόφων τους".

Αφού η πρόεδρος της έδρας αμέσως ζήτησε να μιλήσουν οι συνήγοροι, σηκώθηκε ο, εκ των κατηγορουμένων, Χαρίλαος Χατζημιχελάκης και απευθυνόμενος στην πρόεδρο της φώναξε: "Επειδή το αίτημά μας το γράψατε μην πω που... σηκωθείτε πάμε να φύγουμε" απευθυνόμενος στους υπόλοιπους κατηγορούμενους.

Η πρόεδρος επανέλαβε πως πρέπει να μιλήσουν οι συνήγοροι.

Το λόγο έλαβαν οι, εκ των συνηγόρων, Σπύρος Φυτράκης, Νίκος Κωνσταντόπουλος και Αννα Παπαρούσου, οι οποίοι ζήτησαν από το Δικαστήριο να θέσει κανόνες ώστε να εξασφαλιστεί δίκαιη δίκη. Οι συνήγοροι έθεσαν και αυτοί το θέμα της καταγραφής στοιχείων στην είσοδο της αίθουσας. Ζήτησαν, επίσης, να μην είναι δέσμιοι (να μην έχουν χειροπέδες) οι κατηγορούμενοι όταν παραμένουν στην αίθουσα στη διάρκεια των διακοπών της διαδικασίας.

Η πρόεδρος ζήτησε από κάποιες γυναίκες, που βρίσκονταν στην πίσω πλευρά της αίθουσας, να καθίσουν κάτω και να μην κάνουν χειρονομίες. Οι γυναίκες αντέδρασαν και η πρόεδρος τους είπε ότι εάν συνεχίσουν να κάνουν σχήματα με τα χέρια θα κρατηθούν. Τότε σηκώθηκε ο Χατζημιχελάκης και φώναξε: "Αμα φύγουν αυτοί θα φύγουμε και εμείς".

Στη συνέχεια, όταν η πρόεδρος προειδοποίησε ότι οι κυρίες θα κρατηθούν αν συνεχίσουν να κάνουν σχήματα, ο Χατζημιχελάκης φώναξε: "Σοβαρά; Ξεφτιλισμένη δίκασε τότε άδεια αίθουσα".

13 άτομα στο εδώλιο

Σύμφωνα με το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών παραπέμπονται 13 κατηγορούμενοι για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, αλλά και για τις εκρήξεις που είχαν γίνει στην οικία του πρώην υφυπουργού Παν. Χηνοφώτη , στο γραφείο της υπουργού Λούκας Κατσέλη καθώς και στην περίφραξη του υπουργείου Μακεδονίας- Θράκης.

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα καθίσουν εννέα από τους δεκατρείς κατηγορούμενους, καθώς οι άλλοι τέσσερις , σε βάρος των οποίων έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης τους, εξακολουθούν να παραμένουν ασύλληπτοι. Συγκεκριμένα παρόντες στη δίκη θα είναι οι Χ.Χατζημιχελάκης, Π. Μασούρας, Κων. Καρακατσάνη, Π.Αργυρού,,Γ.Καραγιαννίδης και Αλ. Μητρούσιας, οι οποίοι είναι προφυλακισμένοι στον Κορυδαλλό,όπως και οι Ν. Βογιατζάκης, Ερ.Ράλλης και Εμ. Γιόσπας, οι οποίοι είναι ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους. Τη λίστα των κατηγορουμένων γι΄αυτή την πρώτη δίκη της οργάνωσης των Πυρήνων της Φωτιάς συμπληρώνουν οι καταζητούμενοι Νταμιάνο Μπολάνο, Χρήστος Τσάκαλος, Γιώργος και Μιχάλης Νικολόπουλος.

Η άκρη του νήματος για την οργάνωση άρχισε να ξετυλίγεται τον Σεπτέμβριο του 2009 οπότε η Αντιτρομοκρατική εντόπισε διαμέρισμα στο Χαλάνδρι, "γιάφκα" σύμφωνα με την δικογραφία, και προχώρησε στις πρώτες συλλήψεις αξιοποιώντας τα ευρήματα της από τον επίμαχο χώρο.

Η δίκη των 13 είναι η πρώτη από μία σειρά δικών που θα ακολουθήσουν τόσο για τους "Πυρήνες" όσο και για τον Επαναστατικό Αγώνα και άλλες υποθέσεις τρομοκρατίας που βρίσκονται στην ανάκριση με κατηγορίες για "συμμετοχή σε άγνωστη τρομοκρατική οργάνωση".

Τέλος, σημειώνεται ότι η αστυνομία έχει λάβει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, που θα τηρούνται εντός και εκτός δικαστικής αίθουσας, και έχει προβεί ήδη στον σχεδιασμό για την μετακίνηση των δικαστών που έχουν κληρωθεί να μετέχουν στην σύνθεση του δικαστηρίου.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr