ΕΛΛΑΔΑ

Η Βικιπαιδεία έγινε δέκα ετών

Δημοσίευση 17 Ιανουαρίου 2011, 21:18 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Η Βικιπαιδεία έγινε δέκα ετών
Facebook Twitter Whatsapp

Η ελληνική κοινότητα της Wikipedia γκαζώνει και αναζητά νέους συντάκτες στην εκπαιδευτική κοινότητα κατά τα δέκατα γενέθλια της.

Η ελληνική κοινότητα της Wikipedia γκαζώνει και αναζητά νέους συντάκτες στην εκπαιδευτική κοινότητα κατά τα δέκατα γενέθλια της.

Η επέτειος γιορτάστηκε σε εκδήλωση που φιλοξένησε το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών. Στόχος της εκδήλωσης αλλά και σειράς δράσεων που έχουν προγραμματιστεί για το προσεχές μέλλον σε πανελλαδικό επίπεδο, είναι η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και η εξοικείωση με την Βικιπαιδεία ώστε να εμπλουτιστεί και να αποτελέσει ένα χρήσιμο εγκυκλοπαιδικό εργαλείο.

Η ελληνική Wikipedia αριθμεί σήμερα μόλις 58.000 άρθρα όταν η ολλανδική έκδοση έχει ξεπεράσει πλέον τα 600.000 άρθρα. Όπως σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιάννης Γιανναράκης, συντονιστής των δράσεων εμπλουτισμού του περιεχομένου, ο βασικός στόχος είναι να φτάσουν τα ελληνικά άρθρα στο άμεσο μέλλον τον αριθμό των 120.000. Ο κ. Γιανναράκης αναγνωρίζει ότι η Βικιπαίδεια βρίσκεται σε μια φάση στασιμότητας από πλευράς περιεχομένου και χρήσης. «Είμαστε ακόμη στην τρίτη κατηγορία», λέει χαρακτηριστικά. «Μπορούμε να ανεβούμε στη δεύτερη εάν ακολουθήσουμε το ολλανδικό παράδειγμα. Σε αυτή τη χώρα, η οποία έχει ανάλογο πληθυσμό με τη δική μας και μια γλώσσα που όπως τα ελληνικά δεν μιλιέται ευρέως πέρα από τα σύνορά της, ο εμπλουτισμός επιτεύχθηκε χάρις στην ευρεία συμμετοχή των καθηγητών της μέσης εκπαίδευσης και των πανεπιστημιακών στη σύνταξη των άρθρων της εγκυκλοπαίδειας», τονίζει.

Μπορεί η Βικιπαίδεια να υστερεί σε ποσότητα, αλλά οι επιδόσεις της σε ποιότητα είναι πολύ καλύτερες. Από τους πρώτους συντάκτες της Βικιπαίδειας, γνωστός με το ψευδώνυμο «Γεράκι» στον κυβερνοχώρο, ο Κώστας Σταμπούλης αναφέρει στην κατάταξη ποσότητας άρθρων η Ελλάδα βρίσκεται στην 45η θέση στον κόσμο. «Όταν η μέτρηση γίνεται με βάση το μέγεθος και τον πλούτο ενός άρθρου σε πληροφορίες, τότε ανεβαίνουμε στην 25η θέση», προσθέτει.

Η Wikipedia εμφανίστηκε στο Διαδίκτυο στις 15 Ιανουαρίου του 2001. Εμπνευστής του εγχειρήματος ήταν ο αμερικανός επιχειρηματίας του Διαδικτύου Τζίμι Γουέιλς. Η διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια αναπτύχθηκε ταχύτατα χάρις στο ελεύθερο περιεχόμενό της και στη δυνατότητα που έχει κάθε χρήστης να εισάγει, να εμπλουτίζει ή και να διορθώνει περιεχόμενο. Σήμερα, τα αγγλικά άρθρα της Wikipedia ξεπερνούν τα 3,5 εκατομμύρια. Σε αριθμό άρθρων ακολουθούν τα γερμανικά, τα γαλλικά, τα ιταλικά, τα πολωνικά, τα ιαπωνικά, τα ισπανικά, τα πορτογαλικά, τα ολλανδικά και τα ρωσικά. Η ιστοσελίδα της Wikipedia είναι η πέμπτη σε επισκεψιμότητα παγκοσμίως. Στην Ελλάδα η ιστοσελίδα βρίσκεται στις δέκα πρώτες θέσεις. Οι μοναδικοί επισκέπτες φτάνουν πανελλαδικά το ένα εκατομμύριο τον μήνα.

«Θέλουμε να πείσουμε καθηγητές, φοιτητές ακόμη και μαθητές να χρησιμοποιούν την Βικιπαίδεια και να τους δώσουμε να καταλάβουν ότι με ένα απλό κλικ μπορούν να συμβάλουν στον εμπλουτισμό του περιεχομένου», δηλώνει ο κ. Γιανναράκης. «Αν το κάνουμε στον βαθμό που ο καθένας μας μπορεί, θα κάνουμε την ελληνική Wikipedia όπως είναι η ολλανδική και η πορτογαλική», προσθέτει.

Ήδη πάντως οι εκπαιδευτικοί έχουν δημιουργήσει ηλεκτρονική κοινότητα στο πλαίσιο του Δικτύου Καινοτόμων Εκπαιδευτικών «Συμμετέχω» (http://i-participate.sch.gr/groups/wikipedia) και η οποία αριθμεί ήδη περισσότερα από 80 μέλη.

Στις προθέσεις της ελληνικής κοινότητας της Wikipedia είναι η διοργάνωση εργαστηρίων σε σχολεία και πανεπιστήμια. «Η σύνταξη άρθρων μπορεί να γίνει ένα παιχνίδι γνώσης και διασκέδασης για καθηγητές και μαθητές», επισημαίνει ο συντονιστής της κινητοποίησης, ενώ στις σκέψεις της ελληνικής κοινότητας είναι και η συνεργασία με σχολεία της ομογένειας στην Αυστραλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr