ΕΛΛΑΔΑ

"Ασυγκίνητοι" οι πρυτάνεις στην πρόσκληση για ταξίδι στις ΗΠΑ

Δημοσίευση 18 Ιανουαρίου 2011, 09:32 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
"Ασυγκίνητοι" οι πρυτάνεις στην πρόσκληση για ταξίδι στις ΗΠΑ
Facebook Twitter Whatsapp

 Δεν ανταποκρίθηκαν οι πρυτανικές αρχές της χώρας στην πρόσκληση του πρέσβη Βασίλη Κασκαρέλη, που θέλησε να φέρει τους Έλληνες πρυτάνεις σε επαφή με τον ακαδημαϊκό κόσμο της Αμερικής.

 Δεν ανταποκρίθηκαν οι πρυτανικές αρχές της χώρας στην πρόσκληση του πρέσβη Βασίλη Κασκαρέλη, που θέλησε να φέρει τους Έλληνες πρυτάνεις σε επαφή με τον ακαδημαϊκό κόσμο της Αμερικής.

Η ιδέα για τη συνάντηση γεννήθηκε κατά το ταξίδι της υπουργού Παιδείας στις ΗΠΑ και στη Silicon Valley, πριν από λίγους μήνες, στο οποίο συζητήθηκαν τρόποι συνεργασίας μεταξύ Αμερικανικών και Ελληνικών πανεπιστήμιων.

 Η πρωτοβουλία του Βασίλη Κασκαρέλη προσέκρουσε στην άρνηση των μισών πρυτανικών αρχών της χώρα μας να προσέλθουν στη προγραμματισμένη συνάντηση στην Ουάσιγκτον. Επίσημη δικαιολογία των πρυτανικών αρχών που απουσίασαν, ήταν ο φόρτος εργασίας των ημερών. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, ορισμένοι προτίμησαν με αυτόν τον τρόπο να εκφράσουν την αντίθεσή τους στις προτάσεις της υπουργείου Παιδείας για τις αλλαγές στην εκπαίδευση.

 «Το πανεπιστήμιο τελούσε υπό κατάληψη...Καταλαβαίνετε ότι κάτω από τέτοιες συνθήκες ο πρύτανης δεν μπορεί να λείπει από το πανεπιστήμιο και να συζητά σε μια ξένη χώρα όσο δελεαστικό και αν είναι ένα τέτοιο ταξίδι», δήλωσε στο στην Τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο πρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος.

 Από την άλλη πλευρά την πλήρη ικανοποίηση τους εξέφρασαν τα 10 πανεπιστήμια που τελικά ταξίδεψαν μέχρι την Ουάσιγκτον, με τους πρυτάνεις να επιστρέφουν γεμάτοι εμπειρίες και νέες προτάσεις συνεργασιών.

 «Αυτή η αντίληψη που αποκτάς όταν μιλάς με άλλους πανεπιστημιακούς σε ιδρύματα άλλων χωρών οπωσδήποτε σε κάνει σοφότερο...Όλοι οι Έλληνες φύγαμε σοφότεροι βλέποντας ιδιομορφίες και λύσεις που έχουν δώσει στα προβλήματά τους. Σε μας έγκειται να βρούμε λύσεις στο δικό μας το πρόβλημα στην Ελλάδα, ακούγοντας απόψεις από Ευρώπη και βλέποντας τις ιδιορρυθμίες των Ελληνικών πανεπιστημίων», τόνισε ο πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γρηγόρης Πραστάκος.

 Στη διήμερη συνάντηση μεταξύ των δυο πλευρών συζητήθηκαν θέματα που σχετίζονται με τις προοπτικές προώθησης από κοινού έρευνας, την οργάνωση των πανεπιστημίων, τη λειτουργικότητα και τη καινοτομία. Σε πρώτη μοίρα μπήκε η δυνατότητα ανταλλαγής φοιτητών, ενώ τέθηκαν και θέματα μεταδιδακτορικών υποτροφιών.

 Τέλος, οι συζητήσεις των καθηγητών των δύο χωρών επικεντρώθηκαν και στις αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Παιδείας με το νέο νόμο πλαίσιο.

 Στη συνάντηση δε συμμετείχαν:

Πανεπιστήμιο Αθήνας

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας

Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Πολυτεχνείο Κρήτης

Πανεπιστήμιο Κρήτης

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr