ΕΛΛΑΔΑ

Μοντέλα μέσω...ΑΣΕΠ!

Δημοσίευση 18 Ιανουαρίου 2011, 10:22 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Μοντέλα μέσω...ΑΣΕΠ!
Facebook Twitter Whatsapp

Χωρίς εξαιρέσεις φαίνεται πως θα λειτουργήσει η κυβερνητική απόφαση να γίνονται όλες οι προσλήψεις στο Δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ. Η οικονομική κρίση και οι αλλαγές στον τομέα της Δημόσιας Διοίκησης "χτυπούν" και τα μοντέλα της Σχολής Καλών Τεχνών.

Χωρίς εξαιρέσεις φαίνεται πως θα λειτουργήσει η κυβερνητική απόφαση να γίνονται όλες οι προσλήψεις στο Δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ. Η οικονομική κρίση και οι αλλαγές στον τομέα της Δημόσιας Διοίκησης "χτυπούν" και τα μοντέλα της Σχολής Καλών Τεχνών.

Αναλυτικότερα, με διαδικασίες ΑΣΕΠ προβλέπεται να γίνονται πλέον οι ωρομίσθιες προσλήψεις μοντέλων(άνδρες και γυναίκες) -οκτάμηνης διάρκειας- που ποζάρουν ανάλογα με τις εκπαιδευτικές ανάγκες των φοιτητών της Σχολής, στα εργαστήρια ζωγραφικής, γλυπτικής και χαρακτικής.

Για μία, έως τώρα, τυπική διαδικασία που κάθε χρόνο υλοποιείτο με την κοινή υπουργική απόφαση τριών Υπουργείων -Παιδείας, Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Εσωτερικών και Οικονομικών- φέτος αποφασίστηκε η διαδικασία πρόσληψης μέσω ΑΣΕΠ.

"Από τον περασμένο Ιούνιο έχουμε καταθέσει στο Υπουργείο Παιδείας, το αίτημά μας για προσλήψεις μοντέλων. Απίστευτη γραφειοκρατία και καθυστερήσεις είναι χειρότερα από την οικονομική κρίση. Το αποτέλεσμα είναι ότι μένει πίσω το εκπαιδευτικό έργο της Σχολής", λέει η γενική διευθύντρια της ΑΣΚΤ, Ρολάνδα Τζιαμαλού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι φοιτητές της Σχολής, με το ξεκίνημα της νέας χρονιάς, μπαίνουν στις αίθουσες διδασκαλίας χωρίς μοντέλα.

Το ερώτημα, που προκύπτει για τους εργαζόμενους, είναι με ποιά κριτήρια το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού, θα διαλέξει τα μοντέλα που ποζάρουν στα εργαστήρια της Καλών Τεχνών.

Είναι γνωστό ότι η επιλογή γίνεται απή τη διεύθυνση της Σχολής, με κριτήριο να πληρούν τις καλλιτεχνικές-εκπαιδευτικές τους προϋποθέσεις, γεγονός που καθιστά αδύνατο τη διαδικασία αποτελεσματικών εξετάσεων στον ΑΣΕΠ.

"Δεν μπορεί ό,τι περπατάει, κολυμπάει και πετάει να περνά από το ΑΣΕΠ. Πρέπει να υπάρχουν και κάποιες εξαιρέσεις στον νόμο. Άλλωστε, δεν υπάρχει τέτοια διάταξη για την συγκεκριμένη περίπτωση. Το μοντέλο το διαλέγει ο καλλιτέχνης-δάσκαλος", επισημαίνει η κ. Τζιαμαλού.

Η ΑΣΚΤ, προσαρμοζόμενη στις νέες συνθήκες της οικονομικής κρίσης, έχει μειώσει από τον τακτικό της προϋπολογισμό και τον αριθμό των μοντέλων της από 36 σε 28.

Ύστερα από παράκληση της Σχολής Καλών Τεχνών για επίσπευση, "το θέμα εγκρίθηκε από το ΑΣΕΠ, έφυγε από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και τώρα έχει ''μπλοκάρει'' στο υπουργείο Εσωτερικών", εξηγεί η κ. Τζιαμαλού.

Στο μεταξύ, έως ότου μπουν οι υπογραφές και οι σφραγίδες, γίνει η προκήρυξη, συγκεντρωθούν οι αιτήσεις, γίνει η σχετική δημοσίευση κ.ο.κ., από 1/1/2011 έχουν σταματήσει οι πρωϊνές , απογευματινές και νυχτερινές ''πόζες'', στα εργαστήρια.

Οι φοιτητές εκπαιδεύονται μετ΄εμποδίων, οι καθηγητές δεν έχουν το βασικό εκπαιδευτικό τους "υλικό", και τα ίδια τα μοντέλα χάνουν το επάγγελμά τους.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr