ΕΛΛΑΔΑ

Κατά του ΧΥΤΑ Κερατέας οι αρχαιολόγοι

Δημοσίευση 18 Ιανουαρίου 2011, 16:27 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Κατά του ΧΥΤΑ Κερατέας οι αρχαιολόγοι
Facebook Twitter Whatsapp

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων κάνει λόγο για παράβαση του αρχαιολογικού χώρου από την επαπειλούμενη κατασκευή του ΧΥΤΑ Κερατέας.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων κάνει λόγο για παράβαση του αρχαιολογικού χώρου από την επαπειλούμενη κατασκευή του ΧΥΤΑ Κερατέας.

Καθώς ο αρχαιολογικός χώρος του Οβριόκαστρου, βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την επίμαχη τοποθεσία με αποτέλεσμα να αλλοιώνεται η φυσιογνωμία του ιστορικού και αρχαιολογικού τοπίου της Λαυρεωτικής.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η χωροθέτηση του ΧΥΤΑ Κερατέας δεν θα επιφέρει μόνο πλήγμα στη μνημειακή κληρονομιά του τόπου μας αλλά και γενικότερα στο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον, η προστασία του οποίου αποτελεί συνταγματική υποχρέωση του Κράτους σύμφωνα με το άρθρο 24 του Συντάγματος.

Επίσης ο λόφος του Οβριοκάστρου βρίσκεται εντός των ορίων της κηρύξεως της Λαυρεωτικής «ως αρχαιολογικού χώρου, Ιστορικού Τόπου και Τοπίου ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους», όπως ανακοινώνεται στην εφημερίδα της κυβέρνησης με ΦΕΚ του 1980.

Επιπλέον στην κορυφή του λόφου εκτείνεται οχυρό, το οποίο έχει συνδεθεί με την ιστορία των μεταλλείων του Λαυρίου. Έτσι για την αποτελεσματικότερη προστασία των αρχαιοτήτων του Οβριοκάστρου έχει θεσμοθετηθεί ζώνη Α' αδόμητη απολύτου προστασίας.

Ενώ ο υπό κατασκευή ΧΥΤΑ χωροθετήθηκε και προγραμματίζεται να λειτουργήσει μόλις 300 μέτρα από τα όρια της θεσμοθετημένης αδόμητης ζώνης (ΦΕΚ 1070/29-12-1995) και σε άμεση οπτική με τον αρχαιολογικό χώρο.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr