ΕΛΛΑΔΑ

Παράσταση διαμαρτυρίας προσφύγων στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Δημοσίευση 18 Ιανουαρίου 2011, 16:19 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Παράσταση διαμαρτυρίας προσφύγων στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
Facebook Twitter Whatsapp

Παράσταση διαμαρτυρίας κοντά στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έκαναν το πρωί Αφγανοί και Ιρανοί πρόσφυγες, αφού οι αστυνομικές δυνάμεις δεν επέτρεψαν στους διαδηλωτές να προχωρήσουν μέχρι την είσοδο του υπουργείου.

Παράσταση διαμαρτυρίας κοντά στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έκαναν το πρωί Αφγανοί και Ιρανοί πρόσφυγες, αφού οι αστυνομικές δυνάμεις δεν επέτρεψαν στους διαδηλωτές να προχωρήσουν μέχρι την είσοδο του υπουργείου.

Μεταξύ των διαδηλωτών ήταν και τέσσερις από τους  Αφγανούς απεργούς πείνας που έχουν ράψει τα στόματά τους ως έκφραση ύστατης διαμαρτυρίας για την 8χρονη κατά μέσο όρο αναμονή τους, χωρίς να έχουν εξετασθεί τα αιτήματά τους για πολιτικό άσυλο.

Οι συγκεκριμένοι βρίσκονται στην 21η ημέρα απεργίας πείνας και έχουν κατασκηνώσει στα Προπύλαια. Στους Ιρανούς, που είχαν απομακρυνθεί την 24η Δεκεμβρίου από δυνάμεις ασφαλείας διότι είχαν κατασκηνώσει έξω από τα γραφεία της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες, έχει προσφέρει καταφύγιο το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Αίτημα των προσφύγων που έφθασαν στη Λεωφόρο Κατεχάκη με το δημοτικό σύμβουλο του Δήμου Αθηναίων, Πέτρο Κωνσταντίνου, και τη γιατρό-μέλος της ΑΔΕΔΥ, Νάγια Βάρτζελη, είναι να συγκροτηθεί Επιτροπή Ασύλου προκειμένου να εξετασθούν κατεπειγόντως τα αιτήματά τους.

Σήμερα το πρωί η Επιτροπή, την οποία αποτελούσαν οι κ. Κωνσταντίνου, Βάρτζελη και τρεις εκπρόσωποι των προσφύγων, έγινε και πάλι δεκτή από τους συμβούλους του υπουργείου, κ. Αμοιρίδη και Μάρκου.

Η Επιτροπή ζήτησε να χορηγηθεί πολιτικό άσυλο στους απεργούς πείνας, των οποίων απειλείται η ζωή. Στο ερώτημα πότε θα συγκροτηθούν οι Επιτροπές Ασύλου ώστε να εξετασθούν οι 46.000 εκκρεμείς αιτήσεις για πολιτικό άσυλο, οι σύμβουλοι του υπουργού απάντησαν ότι οι Επιτροπές, των οποίων η σύσταση εκκρεμεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο, θα αρχίσουν να λειτουργούν στα τέλη Ιανουαρίου.

Σε ό,τι αφορά τους απεργούς πείνας, συστάθηκε από την ηγεσία του υπουργείου να απευθυνθούν στο Τμήμα Αλλοδαπών στην Π. Ράλλη. Εκεί όπου κάθε εβδομάδα χιλιάδες αλλοδαποί στήνονται στην ουρά από τις 3 ή τις 4 τα ξημερώματα της Παρασκευής προκειμένου να γίνουν δεκτά 20 αιτήματα για πολιτικό άσυλο εβδομαδιαίως ή να γίνει άλλη μια 6μηνιαία ανανέωση της διαβόητης "ροζ κάρτας" αιτούντος πολιτικό άσυλο.

Με τη λήξη της συνάντησης και αφού δεν βρέθηκε κάποια λύση, οι Ιρανοί δήλωσαν ότι θα ξεκινήσουν και αυτοί απεργία πείνας από τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου. Οι Αφγανοί δήλωσαν ότι θα προστεθούν κι άλλοι στον κατάλογο των απεργών πείνας, αφού οι μόνες δυνατότητες που έχουν είναι να πεθάνουν από απεργία πείνας ή στη θάλασσα. Το θέμα του ναυαγίου έξω από την Κέρκυρα ήταν κύριο θέμα συζήτησης μεταξύ των διαδηλωτών, αφού ανάμεσα στους ναυαγούς και όσους πνίγηκαν ήταν φίλοι και συγγενείς.

"Ζητάμε συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής και θα υπάρξει κλιμάκωση των κινητοποιήσεων", δήλωσε εκ μέρους της Κίνησης Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή ο κ. Πέτρος Κωνσταντίνου.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr