ΕΛΛΑΔΑ

Ιδιώτες γιατροί στο ΙΚΑ

Δημοσίευση 19 Ιανουαρίου 2011, 06:41 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Ιδιώτες γιατροί στο ΙΚΑ
Facebook Twitter Whatsapp

Πρόταση για συµπράξεις ιδιωτών γιατρών µε γιατρούς του ΙΚΑ στους οποίους θα εκχωρηθούν τα πολυϊατρεία µελετά το υπουργείο Εργασίας.

Πρόταση για συµπράξεις ιδιωτών γιατρών µε γιατρούς του ΙΚΑ στους οποίους θα εκχωρηθούν τα πολυϊατρεία µελετά το υπουργείο Εργασίας.

Σε αυτό το σχέδιο, οι γιατροί θα ενοικιάζουν τις δοµές του ΙΚΑ, προσφέροντας πρωτοβάθµια φροντίδα υγείας στους ασφαλισµένους.

Σύμφωνα με "Τα Νέα", τα σχέδια του υπουργείου είναι να δοθεί η δυνατότητα ελεύθερης επιλογής γιατρού στους ασφαλισµένους, αρκεί οι ιδιώτες να είναι "πιστοποιηµένοι" – δηλαδή, να δέχονται τον έλεγχο µέσω π.χ.της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

"Μελετάται η εκδοχή να δηµιουργήσουν κοινοπραξίες οι γιατροί του ΙΚΑ σε συνεργασία µε ιδιώτες γιατρούς , µετά την ένταξη των µονάδων υγείας των Ταµείων στον Εθνικό Οργανισµό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας. Στην περίπτωση αυτή, τα περίπου 200 πολυϊατρεία ενδέχεται να µετατραπούν σε πολυδύναµα διαγνωστικά κέντρα", λέει στα "Νέα" ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος.

Οι γιατροί θα διαχειρίζονται τα έσοδα των µονάδων υγείας, παράλληλα όµως, σύµφωνα µε πληροφορίες, θα επωµιστούν και ταέξοδα λειτουργίας και δαπανών – ή έστω µέρος αυτών – για τηναγορά εξοπλισµού στο πλαίσιο του ανταγωνισµού.

Όπως όλα δείχνουν το σχετικό νοµοσχέδιο που θα ορίζει το γενικό πλαίσιο δράσης του Εθνικού Οργανισµού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας αναµένεται να κατατεθεί στη Βουλή σε περίπου δέκα ηµέρες. Συνεπώς, οι λεπτοµέρειες για περαιτέρω ρυθµίσεις θα οριστούν µε Προεδρικά ∆ιατάγµατα.

Το στοίχηµα, σύµφωνα µε τους αρµοδίους, είναι να συρρικνωθεί η λίστα αναµονής στις µονάδες υγείας του Ταµείου, η οποία είναι συχνά τεχνητή όπως καταγγέλλουν. Και αυτό, γιατί η ουρά οδηγεί τους ασφαλισµένους στα ιδιωτικά ιατρεία των γιατρών του ΙΚΑ, που κατ’ αυτό τον τρόπο εξασφαλίζουν πελατεία.

Στην περίπτωση που δοθεί πράσινο φως να εισχωρήσουν και ιδιώτες γιατροίστα πολυϊατρεία του ΙΚΑ, οι ασφαλισµένοι δεν θα πληρώνουν από την τσέπη τους για τις υπηρεσίες που τους παρέχονται.

Αντίθετα, οι γιατροί θα αµείβονται για τις επισκέψεις και τις ιατρικές πράξεις βάσει του ενιαίου πακέτου παροχών υγείας, που θα αποτελέσει κοινό "τιµοκατάλογο" για όλους τους ασφαλισµένους και θα καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταµεία.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr