ΕΛΛΑΔΑ

Περιορισμένη η εκλογή γυναικών στις αυτοδιοικητικές του 2010

Δημοσίευση 8 Μαρτίου 2011, 16:50 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Περιορισμένη η εκλογή γυναικών στις αυτοδιοικητικές του 2010
Facebook Twitter Whatsapp

Στο 3% περιορίστηκε, για δεύτερη συνεχόμενη εκλογική αναμέτρηση, το ποσοστό των γυναικών που εξελέγησαν δήμαρχοι στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010.

Στο 3% περιορίστηκε, για δεύτερη συνεχόμενη εκλογική αναμέτρηση, το ποσοστό των γυναικών που εξελέγησαν δήμαρχοι στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010.

Στοιχεία που δείχνουν χαμηλή εκλογιμότητα των γυναικών στις εκλογές του 2010 αλλά αποτυπώνουν και χαμηλό το γυναικείο ενδιαφέρον ακόμη και για απλή υποψηφιότητα, διαβιβάστηκαν στη Βουλή από τον υφυπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γιώργο Ντόλιο.

Παρά τα χαμηλά ποσοστά όμως, το υπουργείο Εσωτερικών επισημαίνει ότι "παρατηρείται αύξηση του ποσοστού συμμετοχής των υποψηφιοτήτων των γυναικών στα αξιώματα του Δημάρχου και δημοτικού συμβούλου σε ποσοστό ανάδειξης 19%".

Όσο για το αξίωμα του Περιφερειάρχη, το κατέχουν μόνον άνδρες και στις 13 Περιφέρειες. Την ίδια ώρα, πάντως, το ποσοστό ανάδειξης των γυναικών σε θέσεις αντιπεριφερειάρχη φτάνει το 20% και σε θέσεις περιφερειακών συμβούλων το 21%.

Ειδικά για τις δημοτικές εκλογές, μεταξύ των 1.321 υποψηφίων δημάρχων, των εκλογών του 2010, ήσαν 103 γυναίκες, δηλαδή ποσοστό 7,8%, το οποίο υπήρξε και κατά τι μεγαλύτερο από το ποσοστό των υποψηφίων δημάρχων γυναικών στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2006, οπότε ήταν 5,8%. Από τις υποψήφιες γυναίκες, τον δημαρχιακό θώκο κατάφεραν να κατακτήσουν το 2010 μόνον 8 γυναίκες, δηλαδή, ποσοστό 3%.

Αντιστοίχως στις δημοτικές εκλογές του 2006, μεταξύ 3.128 υποψηφίων δημάρχων και προέδρων Κοινοτήτων ήσαν 180 γυναίκες, δηλαδή ποσοστό 5,8% και από αυτές εξελέγησαν 30 γυναίκες, δηλαδή ποσοστό στην επικράτεια 3%.

Τα στοιχεία συνέλεξε η ΚΕΔΚΕ και η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ ΑΕ) και διαβιβάστηκαν στη Βουλή με αφορμή ερώτηση της βουλευτού της ΝΔ Ευγενίας Τσουμάνη-Σπέντζα η οποία ζητούσε να ενημερωθεί από το Υπουργείο για τη συμμετοχή των γυναικών στις πρόσφατες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newpost.gr