ΕΛΛΑΔΑ

Νέα πρόταση του Υπουργείου Εσωτερικών ανοίγει “παράθυρο” στους μετανάστες

Δημοσίευση 9 Μαρτίου 2011, 06:03 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Νέα πρόταση του Υπουργείου Εσωτερικών ανοίγει “παράθυρο” στους μετανάστες
Facebook Twitter Whatsapp

Καθοριστική είναι η σημερινή ημέρα για την εξέλιξη της υπόθεσης των απεργών πείνας του Μεγάρου Υπατία, καθώς οι μετανάστες αναμένεται να απαντήσουν στην κυβερνητική πρόταση.

Καθοριστική είναι η σημερινή ημέρα για την εξέλιξη της υπόθεσης των απεργών πείνας του Μεγάρου Υπατία, καθώς οι μετανάστες αναμένεται να απαντήσουν στην κυβερνητική πρόταση.

Η νέα πρόταση του Υπουργείου Εσωτερικών, η οποία έχει στόχο την επίλυση του προβλήματος που δημιουργήθηκε από τη συνεχιζόμενη απεργία πείνας των μεταναστών, οι οποίοι φιλοξενούνται στο μέγαρο Υπατία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση περιλαμβάνει τρίπτυχο προϋποθέσεων, που θα πρέπει να πληρούνται για τη διευθέτηση του ζητήματος.

Έτσι, όσοι  μετρούν 12 χρόνια εργασίας στην Ελλάδα αποκτούν τη δυνατότητα να υποβάλλουν αίτημα για νομιμοποίηση. Σε όσους δεν πληρούν  τον συγκεκριμένο όρο, θα προσφέρεται περίοδος χάρητος έξι μηνών, με τη δυνατότητα ανανέωσής της κατά επιπλέον έξι μήνες.

Το τρίτο σκέλος της πρότασης αφορά ανθρωπιστική προσφορά και προβλέπει την παροχή βοήθειας και την κάλυψη των εξόδων για τους μετανάστες οι οποίοι επιθυμούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Αργότερα, το Υπουργείο απέστειλε διευκρινιστική επιστολή σύμφωνα με την οποία , η πρόταση με το τρίπτυχο των προϋποθέσεων, που θα πρέπει να πληρούνται για τη διευθέτηση του ζητήματος, δεν είναι νέα, αλλά είχε συζητηθεί την Παρασκευή, 4 Μαρτίου, κατά τη συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών, Ι. Ραγκούση, και Υγείας, Άν. Λοβέρδου, με εκπροσώπους των μεταναστών απεργών πείνας και μελών της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης, στο κτίριο της ΓΣΕΕ.

Το λεπτό θέμα, που παραμένει, είναι κατά πόσον οι μετανάστες προτίθενται να δεχθούν μία πρόταση, που να μην περιλαμβάνει τη νομιμοποίησή τους, καθώς, σε αντίθετη περίπτωση, όπως αναφέρουν κύκλοι του Υπουργείου Εσωτερικών, η υπόθεση θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο με πιθανή έκβαση την άμεση απέλασή τους.

Μήνυση κατά δύο μελών της Επιτροπής

Δύο γυναίκες, μέλη της Επιτροπής Αλληλεγγύης των μεταναστών του Μεγάρου Υπατία, συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στο τμήμα Εγκλημάτων κατά της ζωής μετά από μήνυση του διευθυντή της Β’ Παθολογικής Κλινικής του "Ερυθρού Σταυρού" για απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης και παράνομη βία. Όπως υποστηρίζει ο διευθυντής, οι γυναίκες παρεμπόδισαν απεργούς πείνας να σιτιστούν, αν και το ζήτησαν.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις