ΕΛΛΑΔΑ

Πλαστές συνταγογραφήσεις χιλιάδων ευρώ στον Βόλο

Δημοσίευση 17 Μαρτίου 2011, 13:16 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Πλαστές συνταγογραφήσεις χιλιάδων ευρώ στον Βόλο
Facebook Twitter Whatsapp

Νέα απάτη με πλαστές συνταγές εις βάρος ασφαλιστικού ταμείου του ΙΚΑ έρχεται στο φως της δημοσιότητας και όπως αναφέρεται αφορά χιλιάδες ευρώ σε διάστημα λίγων μηνών, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η έρευνα των ελεγκτών του ΙΚΑ.

Νέα απάτη με πλαστές συνταγές εις βάρος ασφαλιστικού ταμείου του ΙΚΑ έρχεται στο φως της δημοσιότητας και όπως αναφέρεται αφορά χιλιάδες ευρώ σε διάστημα λίγων μηνών, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η έρευνα των ελεγκτών του ΙΚΑ.

Ο γιατρός του ΙΚΑ Βόλου σε συνεργασία με ένα φαρμακοποιό, εξαπατούσαν για μεγάλο διάστημα το ΙΚΑ με πλαστές συνταγές , εισπράττοντας δεκάδες χιλιάδες ευρώ στις πλάτες του μεγαλύτερου ασφαλιστικού φορέα και των ασφαλισμένων του Βόλου.

Η ζημιά εις βάρος του ΙΚΑ, ξεπερνά τις 100.000 ευρώ για τους μήνες που ελέγχθηκαν και αφορούσαν περίπου σε 500 συνταγές του συγκεκριμένου γιατρού.

Με κατεπείγουσα απόφαση του διοικητή του ΙΚΑ Ροβέρτου Σπυρόπουλου ο γιατρός παύτηκε από το ΙΚΑ, ενώ πειθαρχικά μέτρα αναμένονται και για το φαρμακείο μέσω του οποίου είχε στηθεί η κομπίνα.

Στα ίχνη της απάτης οδηγήθηκε το ΙΚΑ, μέσω του νέου συστήματος ελέγχου και παρακολούθησης της συνταγογράφησης με το σκανάρισμα των συνταγών.

Η κατευθυνόμενη συνταγογράφηση αφενός σε συγκεκριμένο φαρμακείο και αφετέρου σε συγκεκριμένα σκευάσματα προκάλεσαν το ενδιαφέρον των υπαλλήλων της αρμοδίας Υπηρεσίας, που ψάχνοντας βεβαιώθηκαν ότι κάτι δεν πάει καλά.

Το ερώτημα που γεννάται φυσικά είναι για πόσο χρονικό διάστημα βρίσκονταν σε εξέλιξη η κομπίνα, καθώς το πόρισμα που μόλις ολοκληρώθηκε αφορά μόνο στο 2010.

Ο γιατρός, έχοντας στο συρτάρι του διάφορα μητρώα ασφαλισμένων του ΙΚΑ, έκοβε συνταγές και στην συνέχεια ο φαρμακοποιός έπαιρνε τη συνταγή από το γιατρό του ΙΚΑ, επικολλούσε πάνω της την ταινία γνησιότητας από ένα κουτί φαρμάκου και παρέδιδε τη συνταγή στο τέλος του μήνα για να εισπράξει την αμοιβή που του αναλογούσε.

Όπως αναφέρεται κλιμάκιο ελεγκτών κατέφθασε στο Βόλο με άκρα μυστικότητα και στις επισκέψεις που ακολούθησαν στα σπίτια διαφόρων ασφαλισμένων αποκαλύφθηκε το μέγεθος της κομπίνας.

Οι ασφαλισμένοι αρνήθηκαν και δήλωσαν ότι δεν έχουν προμηθευτεί τέτοια φάρμακα και ότι δεν πάσχουν από τις ασθένειες που καταγράφονταν στις ιατρικές γνωματεύσεις. Σύμφωνα μάλιστα με τους ελεγκτές ορισμένοι ανέφεραν ότι οι υπογραφές των ασφαλισμένων δεν ήταν δικές τους, ενώ σε άλλες περιπτώσεις οι διευθύνσεις που είχαν αναγραφεί στις συνταγές διαπιστώθηκε ότι ήταν ανύπαρκτες.

Από το ΙΚΑ αναμένεται να υποβληθούν και μηνυτήριες αναφορές, καθώς η ζημιά του ταμείου είναι σημαντική και μάλιστα σε μία περίοδο που γίνονται περικοπές από παντού προκειμένου να ανακτηθεί η βιωσιμότητα. Το ΙΚΑ παράλληλα όμως θα ζητήσει να στραφούν οι έρευνες των αρμοδίων υπηρεσιών στο πού έχουν διοχετευθεί οι δεκάδες ποσότητες φαρμάκων από τη στιγμή που οι ασφαλισμένοι αρνούνται κατηγορηματικά ότι τα προμηθεύτηκαν.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις