ΕΛΛΑΔΑ

"Πόλεμος" για τα "σπασμένα" της Κερατέας

Δημοσίευση 20 Μαρτίου 2011, 13:28 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
"Πόλεμος" για τα "σπασμένα" της Κερατέας
Facebook Twitter Whatsapp

Από την Αναστασία Γαλάνη

Νέος "πόλεμος" έχει ξεσπάσει στην Κερατέα μεταξύ της δημοτικής αρχής του Οβριοκάστρου Κερατέας και του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, κ. Ηλία Λιακόπουλου για το ποιός θα πληρώσει τα "σπασμένα"...

Από την Αναστασία Γαλάνη

Νέος "πόλεμος" έχει ξεσπάσει στην Κερατέα μεταξύ της δημοτικής αρχής του Οβριοκάστρου Κερατέας και του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, κ. Ηλία Λιακόπουλου για το ποιός θα πληρώσει τα "σπασμένα"...

Συγκεκριμένα, ο κ. Λιακόπουλος ως υπεύθυνος εκπρόσωπος του Δημοσίου για τα θέματα των απορριμάτων εξαπόλυσε εκ μέρους της κυβέρνησης "απειλές" προς το δήμο Κερατέας διευκρίνίζοντας ότι "σε περίπτωση επανένταξης του έργου ΧΥΤΑ στην περιοχή από την κοινοτική χρηματοδότηση, το συνολικό ποσό επιβάρυνσης του Δημοσίου από δολιοφθορές και απαλλοτριώσεις... θα καταλογιστεί στο ίδιο το Δήμο Κερατέας-Λαυρεωτικής και θα παρακρατηθεία από τους ΚΑΠ 2011 και 2012".

Με άλλα λόγια, ο κ. Λιακόπουλος ενημερώνει τους αντιδρώντες ότι θα κληθούν «να πληρώσουν τα σπασμένα», ακόμη και τις αποζημιώσεις προς τους εργολάβους, σε περίπτωση που χαθεί η κοινοτική χρηματοδότηση για το έργο ύψους 12 εκατ. ευρώ!

Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, σε αυστηρό ύφος ο κ. Λιακόπουλος ενημερώνει όλους τους εμπλεκόμενους ότι σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία προωθεί άμεσα ειδική νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή, προκειμένου οι αντιδρώντες να πληρώσουν άμεσα.

Ωστόσο, οι κάτοικοι τάσσουν ως αντεπιχείρημα τα "αδιακαιολόγητα έξοδα" του Δημοσίου εις βάρος των φορολογούμενων για την "προκλητική παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων στην περιοχή". Σύμφωνα με υπολογισμούς της δημοτικής αρχής της Κερατέας, οι έλληνες φορολογούμενοι έχουν καταβάλει μέχρι στιγμής 3 εκατομμύρια ευρώ στα ΜΑΤ, που φυλλάσουν καθημερινά τα μηχανήματα των εργολάβων.

Φυσικά, ο δήμαρχος Λαυρεωτικής, Κωσταντίνος Λεβάντης, με επιστολή του προς τον κ. Λιακόπουλο αποσαφηνίζει την θέση της δημοτικής αρχής απέναντι στις "απειλές" της κυβέρνησης. Όπως εξηγεί ο κ. Λεβάντης, δεν πρόκειται να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών αν δεν αποχωρήσουν από την περιοχή "οι δυνάμεις καταστολής και δεν απελευθερωθεί η ελεύθερη κίνηση στην λεωφόρο Αθηνών- Λαυρίου, ώστε να αποχωρήσουν οι διαμαρτυρόμενοι κάτοικοι και να εξαλειφθούν τα επεισόδια βίας.

Ο κ. Λεβάντης υπενθυμίζει στην επιστολή του ότι το 1993 ο δήμος Κερατέας είχε προχωρήσει στην αγορά του μηχανολογικού εξοπλισμού Μεταφόρτωσης, αξίας 140.000.000 δραχμών ,ο οποίος και λειτουργεί υποδειγματικά μέχρι σήμερα, ενώ το 1997, οπότε και ιδρύθηκε ο Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Λαυρεωτικής για τη διαχείρηση των απορριμάτων της περιοχής, ο δήμος με δικά του έξοδα εκπόνησε το σχέδιο μελέτης.

Με λίγα λόγια, η δημοτική αρχή της Κερατέας υποστήριζει ότι έχει "πληρώσει" ήδη πολλά για το ζήτημα των απορριμάτων και δεν προτίθεται να επιτρέψει οποιαδήποτε εγκατάσταση ΧΥΤΑ στον αρχαιολογικό χώρο της Κερατέας.

Παράλληλα, οι κάτοικοι καταγγέλλουν ανοιχτά την κυβέρνηση και τον κ. Λιακόπουλο, ότι "διαστρεβλώνουν τα γεγονότα και την αλήθεια" και με φωτογραφικά ντοκουμέντα υποστηρίζουν ότι οι φθορές και οι εμπρησμοί στον μηχανολογικό εξοπλισμό των εργολάβων δεν προκλήθηκαν από τους ίδιους, αφού τα ΜΑΤ φυλούν επί 24ώρου βάσεως τα μηχανήματα.

Υπενθυμίζουμε ότι την πρώτη Μαρτίου το Ειρηνοδικείο Λαυρίου για μια ακόμη φορά δικαίωσε τους πολίτες της Κερατέας. Συγκεκριμένα εξέδωσε την με αριθμό 30/2011 απόφασή του, σύμφωνα με την οποία απέρριψε την αίτηση αναστολής εκτέλεσης, που είχε κατατεθεί από το Ελληνικό Δημόσιο, κατά της 199/2010 απόφασης του ιδίου Δικαστηρίου. Ως εκ τούτου η απόφαση απαγορεύει ρητά την εκτέλεση εργασιών στο χώρο του Οβριόκαστρου.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newpost.gr