ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Καλά στην υγεία τους είναι οι Έλληνες, που ζουν στη Λιβύη

Δημοσίευση 21 Μαρτίου 2011, 11:57 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Θεσσαλονίκη: Καλά στην υγεία τους είναι οι Έλληνες, που ζουν στη Λιβύη
Facebook Twitter Whatsapp

Καλά στην υγεία τους είναι οι Έλληνες, που ζουν στη Λιβύη, διαβεβαιώνει ο Μητροπολίτης Τριπόλεως Θεοφύλακτος.

Καλά στην υγεία τους είναι οι Έλληνες, που ζουν στη Λιβύη, διαβεβαιώνει ο Μητροπολίτης Τριπόλεως Θεοφύλακτος.

 «Πονάει η καρδιά μου για τα όσα συμβαίνουν. Οι Λίβυοι, ως λαός, είναι καλοί άνθρωποι», αναφέρει ο Μητροπολίτης του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, σε τηλεφωνική επικοινωνία του με το ΑΠΕ-ΜΠΕ και προσθέτει: «Τα βράδια ακούμε τους βομβαρδισμούς, κλεισμένοι στα σπίτια μας, την ημέρα όμως επικρατεί ηρεμία. Η κατάσταση είναι δύσκολη από μόνη της και η αβεβαιότητα για το πώς θα εξελιχθεί, βασανίζει τις ψυχές των ανθρώπων».

 Ο ίδιος προσπαθεί καθημερινά να έρθει σε επαφή με τους Έλληνες ομογενείς στην πρωτεύουσα Τρίπολη, περίπου 20 οικογένειες, με τις 16-17 Ελληνίδες που έχουν παντρευτεί με Λίβυους, αλλά και με μεμονωμένους Έλληνες εργαζόμενους, που επέλεξαν να παραμείνουν στη χώρα, μετά την επιχείρηση διάσωσης του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, στις 28 Φεβρουαρίου.

Σε καθημερινή βάση, μαζί με τον πρόεδρο της Κοινότητας, Δημήτρη Αναστασίου, επισκέπτονται την ελληνική εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στην παλιά πόλη, για να διαπιστώσουν αν όλα είναι καλά.

Οι λειτουργίες, από την αρχή των γεγονότων στη Λιβύη, πραγματοποιούνται κανονικά κάθε Παρασκευή (σσ λόγω της αργίας στη χώρα, η κυριακάτικη λειτουργία γίνεται την Παρασκευή). Το ελληνικό σχολείο, όπως όλα τα υπόλοιπα, παραμένει κλειστό, ενώ η κυκλοφορία μετά τις 18:00 απαγορεύεται.

«Προσπαθούμε να παραμείνουμε ήρεμοι, ακόμα και την ώρα που ακούγονται τρομακτικά τα χτυπήματα, όπως χθες βράδυ, από τα ανατολικά της Τρίπολης, όπου σε απόσταση 6-7 χιλιομέτρων βρίσκονται στρατόπεδα και στρατιωτική βάση», αναφέρει, από την πλευρά του, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Τριπόλεως, Δημήτρης Αναστασίου, Έλληνας τρίτης γενιάς. Παρ΄όλα αυτά, δηλώνει ότι δεν το έχει μετανιώσει, που δεν έφυγε από τη χώρα.

«Πού να πάμε, άλλωστε; Εδώ γεννηθήκαμε, εδώ μεγαλώσαμε, εδώ είναι η ζωή μας όλη. Γι αυτό και αποφασίσαμε να μείνουμε στην Τρίπολη, κοντά στον Μητροπολίτη μας και στον Άγιο Γεώργιο, να τον προστατεύουμε και να μας προστατεύει», καταλήγει ο κ. Αναστασίου.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις