ΕΛΛΑΔΑ

Οι ομογενείς πλήρωσαν την παρέλαση!

Δημοσίευση 24 Μαρτίου 2011, 17:44 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Οι ομογενείς πλήρωσαν την παρέλαση!
Facebook Twitter Whatsapp

Οι ομογενειακές οργανώσεις σε Νεα Υόρκη και Φλόριντα  ανέλαβαν τελικά τα έξοδα των δεξιώσεων για την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 που διοργανώνουν τα εκεί ελληνικά προξενεία. Η δεινή οικονομική κατάσταση της Ελλάδας είχε αναγκάσει πέρσι  το υπουργείο Εξωτερικών να καταργήσει τις δεξιώσεις-εκδηλώσεις για την εθνική μας επέτειο.

Οι ομογενειακές οργανώσεις σε Νεα Υόρκη και Φλόριντα  ανέλαβαν τελικά τα έξοδα των δεξιώσεων για την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 που διοργανώνουν τα εκεί ελληνικά προξενεία. Η δεινή οικονομική κατάσταση της Ελλάδας είχε αναγκάσει πέρσι  το υπουργείο Εξωτερικών να καταργήσει τις δεξιώσεις-εκδηλώσεις για την εθνική μας επέτειο.

Η απόφαση αυτή είχε δυσαρεστήσει χιλιάδες ομογενείς που προθυμοποιήθηκαν, μέσω των οργανώσεων τους στις ΗΠΑ, να αναλάβουν εκείνοι τα έξοδα  τόσο στην πρεσβεία της χώρας στην Ουάσιγκτον όσο και στα κατά τόπους προξενεία μας. Το αίτημα αυτό δεν έγινε τότε αποδεκτό.
Φέτος, στην εγκύκλιο που έστειλε το υπουργείο Εξωτερικών, με ημερομηνία 14 Φεβρουαρίου 2011, προς όλες τις διπλωματικές και έμμισθες προξενικές αρχές, με θέμα «Εορτασμός εθνικής επετείου από Αρχές της Εξωτερικής Υπηρεσίας», άφησε το θέμα στην διακριτή ευχέρεια των διπλωματικών και προξενικών αρχών.

Η επιστολή έχει ως εξής: «Με την ευκαιρία προσεχούς εορτασμού της εθνικής μας επετείου, και δεδομένου ότι εξακολουθούν να υφίστανται οι γνωστές δημοσιονομικές δυσχέρειες και δεν θα υπάρξουν χωριστά κονδύλια, παρακαλούμε να
μεριμνήσετε για διοργάνωση των καθιερωμένων σχετικών εορτασμών, όπως λ.χ. δοξολογίας, εκφώνησης πανηγυρικού λόγου, καθώς και άλλων, κατά την κρίση σας εκδηλώσεων, σε συνεννόηση και με τοπικούς παράγοντες, όπου τούτο είναι δυνατόν».
Πρώτη που προσφέρθηκε να αναλάβει τα έξοδα ήταν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φλόριδας. Ακολούθησε το  Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο  (Hellenic American Chamber)  το οποίο πρόσφερε το ποσό των 5.000 δολαρίων για την δεξίωση στο προξενείο της Νέας Υόρκης. Τα έξοδα της δεξίωσης στην πρεσβεία μας στην Ουάσιγκτον θα καλυφθούν  τελικά απο το υπουργείο Εξωτερικών.
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιος Ομοσπονδίας Φλόριδας, Μιχάλης Σέρβος,  με ανακοίνωση του  προσκαλεί όλο τον Ελληνισμό να παραβρεθεί στη δεξίωση στο Γενικό Προξενείο της Τάμπας. Θα προσκληθούν, οι πρόεδροι όλων των ελληνικών οργανώσεων της περιοχής, ενώ θα παραβρεθούν και δύο Έλληνες βουλευτές  (Μάξιμος Χαρακόπουλος απο την ΝΔ και  Δημήτρης Παπαδημούλης απο τον ΣΥΡΙΖΑ)  οι οποίοι θα εκπροσωπήσουν το ελληνικό κοινοβούλιο στην  παρέλαση στο Τάρπον Σπρινγκς.

Η συγκινητική επιστολή που έστειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φλόριδας στον γενικό πρόξενο της Ελλάδος στην Τάμπα, Αντώνιο Σγουρόπουλο, έχει ως εξής: «Θεωρούμε ότι ο εορτασμός της εθνικής επετείου από τις ελληνικές διπλωματικές αντιπροσωπείες, όπως συνηθίζεται για πολλές δεκαετίες, αποτελεί χρέος τιμής προς τους αγωνιστές του 1821 που θυσίασαν της ζωή τους, για να είμαστε εμείς σήμερα ελεύθεροι. Η 25η Μαρτίου 1821 στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς όλους τους λαούς, προς φίλους και εχθρούς, ότι ο ελληνικός λαός δεν νικιέται, δεν πτοείται, αλλά αγωνίζεται για τα ιδανικά, τις αξίες και την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας μας. Ιδιαίτερα σήμερα, που η πατρίδα μας και ο λαός της περνούν δύσκολες ώρες. Είμαστε βέβαιοι ότι, εμπνεόμενοι από τους αγώνες των προγόνων μας θα κερδίσουμε και τη δύσκολη οικονομική μάχη για να ξανακερδίσει η Ελλάδα το κύρος και την αξιοπιστία που της αρμόζουν.

Aναμένουμε τη θετική απάντησή σας, για να συνεορτάσουμε την εθνική μας επέτειο, την Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011, στο κτίριο του Γενικού μας Προξενείου στην Τάμπα της Φλόριδας.

Γνωρίζοντες ότι η ελληνική κυβέρνηση κατάργησε τον περασμένο χρόνο τις δεξιώσεις-εκδηλώσεις για την εθνική μας επέτειο, τυπικά για λόγους οικονομίας, η οργάνωσή μας είναι διατεθειμένη να αναλάβει όλα τα απαιτούμενα έξοδα, ώστε να μην επιβαρυνθεί το υπουργείο Εξωτερικών και κατά προέκταση ο ελληνικός λαός».

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newpost.gr