ΕΛΛΑΔΑ

"Φρένο" σε αδικαιολόγητες αυξήσεις ζωοτροφών

Δημοσίευση 29 Μαρτίου 2011, 12:30 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
"Φρένο" σε αδικαιολόγητες αυξήσεις ζωοτροφών
Facebook Twitter Whatsapp

"Φρένο" στις ενδεχόμενες αδικαιολόγητες αυξήσεις τιμών στις ζωοτροφές που απειλούν να μετακυλιστούν στην τελική τιμή κρεάτων, πουλερικών και γαλακτοκομικών επιδιώκουν να θέσουν τα συναρμόδια υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας με αγορανομική διάταξη.

"Φρένο" στις ενδεχόμενες αδικαιολόγητες αυξήσεις τιμών στις ζωοτροφές που απειλούν να μετακυλιστούν στην τελική τιμή κρεάτων, πουλερικών και γαλακτοκομικών επιδιώκουν να θέσουν τα συναρμόδια υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας με αγορανομική διάταξη.

Οι υφυπουργοί Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Ντ. Ρόβλιας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μ. Αποστολάκη ανακοίνωσαν την έκδοση αγορανομικής διάταξης με την οποία οι εταιρίες παραγωγής, εισαγωγής και εμπορίας ζωοτροφών υποχρεώνονται να υποβάλλουν στη γενική γραμματεία Εμπορίου τους τιμοκαταλόγους των "σύνθετων συσκευασμένων ζωοτροφών εκτροφής παραγωγικών ζώων".

Στο μεταξύ ανακοινώθηκε ότι καταρτίζεται Εθνικός Στρατηγικός Σχεδιασμός για την υποκατάσταση των εισαγομένων ζωοτροφών από την εγχώρια παραγωγή.

Ο κ. Ρόβλιας με δηλώσεις του ζήτησε ''αυτοσυγκράτηση από όλους'', ενώ η κ. Αποστολάκη έκανε γνωστό ότι οι τιμές από το 2007 έχουν ξεπεράσει το 50% και μετά από μία μικρή αποκλιμάκωση το 2009 διαπιστώνονται από το 2010 εκ νέου ανατιμητικές τάσεις. Πρόσθεσε δε ότι το κόστος των ζωοτροφών συμβάλει κατά 60% στο τελικό κόστος προϊόντων.

Ο υφυπουργός συμπλήρωσε ότι μετά την αγορανομική διάταξη που ενέταξε τις εταιρείες λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων στη διαδικασία ενημέρωσης του υπουργείου για τους τιμοκαταλόγους τους ήρθε και η σειρά των ζωοτροφών και γνωστοποίησε ότι μέχρι σήμερα - από την έκδοση της σχετικής αγορανομικής - το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης έχει αποτρέψει αυξήσεις σε πέντε εταιρείες λιπασμάτων ενώ εκκρεμεί ακόμα το αίτημα μιας κόμη εταιρείας που ζητάει αύξηση 2,17%.

Ο κ. Ρόβλιας σημείωσε ότι η συγκέντρωση των κοστολογικών στοιχείων και των στοιχείων τιμοκαταλόγων ενδεχομένως να χρειαστούν στο μέλλον, εάν ανακύψει, ζήτημα παραπομπής του ζητήματος των ανατιμήσεων στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Ο υφυπουργός απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ανέφερε ότι δεν γνωρίζει να υπάρχει καταγγελία παραγωγών για καρτέλ στις ζωοτροφές.

Οι εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο ζωοτροφών είναι γύρω στις 10 - 15 και ως επί το πλείστον είναι εισαγωγικές και όπως σημείωσε ο κ. Ρόβλιας ''τα καθαρά κέρδη τους επί των πωλήσεων δεν κατατάσσει τον κλάδο στους ιδιαίτερα κερδοφόρους αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να παρακολουθεί τις τιμολογιακές εξελίξεις η κυβέρνηση''.

Σε ότι αφορά στον εθνικό στρατηγικό σχεδιασμό για αύξηση της συμμετοχής της ελληνικής αγροτικής παραγωγής στις ζωοτροφές η κ. Αποστολάκη ανέφερε ότι ήδη για το σκοπό αυτό κάνει έρευνα έχει το ΕΘΙΑΓΕ και σε δύο μήνες θα είναι έτοιμα τα πορίσματα αυτής της διαδικασίας. Σκοπός είναι να εντοπιστούν σχολάζουσες εκτάσεις και παράλληλα να χορηγηθούν κίνητρα και στους ίδιους τους κτηνοτρόφους για ιδιοπαραγωγή ζωοτροφών.

Στόχος είναι με το πλέγμα δράσεων που προωθούν τα δύο υπουργεία, συμπλήρωσε η κυρία Αποστολάκη, να διασφαλιστεί η διαφάνεια των συναλλαγών, να παταχθεί το ενδεχόμενο κερδοσκοπίας και της κλιμακούμενης παραβατικής συμπεριφοράς.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newpost.gr