ΕΛΛΑΔΑ

Επί τάπητος τα θεσμικά και οικονομικά προβλήματα των ΑΕΙ

Δημοσίευση 6 Ιουνίου 2011, 17:19 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Επί τάπητος τα θεσμικά και οικονομικά προβλήματα των ΑΕΙ
Facebook Twitter Whatsapp
«Όλα τα πανεπιστήμια στην Αθήνα θα βρίσκονται αύριο το απόγευμα στα Προπύλαια. Όλοι οι πρυτάνεις θα μιλήσουμε και θα θέσουμε τα θεσμικά και οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε», λέει στο «Βήμα» ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Θ. Παπαθεοδώρου, αναφερόμενος στην εκδήλωση της 7ης Ιουνίου, η οποία κηρύχθηκε ημέρα κοινής δράσης για τα προβλήματα των πανεπιστημίων, με απόφαση της Συνόδου των πρυτάνεων ΑΕΙ, κατά την συνεδρίασή του πριν από 15 ημέρες.
«Όλα τα πανεπιστήμια στην Αθήνα θα βρίσκονται αύριο το απόγευμα στα Προπύλαια. Όλοι οι πρυτάνεις θα μιλήσουμε και θα θέσουμε τα θεσμικά και οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε», λέει στο «Βήμα» ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Θ. Παπαθεοδώρου, αναφερόμενος στην εκδήλωση της 7ης Ιουνίου, η οποία κηρύχθηκε ημέρα κοινής δράσης για τα προβλήματα των πανεπιστημίων, με απόφαση της Συνόδου των πρυτάνεων ΑΕΙ, κατά την συνεδρίασή του πριν από 15 ημέρες. Στην εκδήλωση, η οποία θα ξεκινήσει στις 7.00 μμ στο αμφιθέατρο Δρακόπουλου του κτιρίου της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών (στην οδό Πανεπιστημίου 30), κεντρικοί ομιλητές θα είναι ο ομότιμος καθηγητής του Ιδρύματος κ. Κ. Τσουκαλάς και ο καθηγητής του Παντείου πανεπιστημίου κ. Στεφ. Πεσμαζόγλου.
Θα μιλήσουν, όμως, όπως έχει προγραμματιστεί και οι πρυτάνεις όλων των πανεπιστημίων της χώρας με ένα κεντρικό αίτημα: θεσμική απελευθέρωση των ΑΕΙ, ώστε να αναζητήσουν κονδύλια και «εκτός της κρατικής χρηματοδότησης», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

«Πρέπει να απελευθερωθεί ο τρόπος που λειτουργούν τα πανεπιστήμια ώστε να μπορέσουν να βρουν χρήματα για τη σωστή λειτουργία τους», αναφέρει ο κ. Παπαθεοδώρου.

«Μπορούν για παράδειγμα εάν απελευθερωθούν θεσμικά να διαχειριστούν τα κληροδοτήματα τους, εκτάσεις που πιθανώς έχουν ή τους ειδικούς λογαριασμούς έρευνας» προσθέτει. «Πρόκειται για μια θετική ενέργεια κατάθεσης συγκεκριμένων προτάσεων προς την Πολιτεία ώστε να μπουν τα πράγματα στη θέση τους και πρέπει το υπουργείο Παιδείας να μας ακούσει», καταλήγει ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Οι προτάσεις των πανεπιστημίων για πλήρη οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια, όπως εκτιμούν οι πρυτάνεις, δεν είναι αντίθετες με την βασική φιλοσοφία του νέου Νόμου Πλαισίου για τα ΑΕΙ, που επεξεργάζεται και αναμένεται να δώσει σύντομα στην δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας.

Με αυτή τη έννοια, μπορεί να βρεθεί σε αυτό το σημείο μια «κοινή οδός επικοινωνίας», όπως λένε, με την Πολιτεία. Αγκάθι παραμένει, βέβαια, η διάταξη στο σχέδιο Νόμου του υπουργείου Παιδείας για τους διορισμένους πρυτάνεις, η οποία και αποτελεί «αιτία πολέμου» για τις διοικήσεις των πανεπιστημίων.

«Σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για το μέλλον της ανώτατης εκπαίδευσης, τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια εκφράζουν τη βαθιά ανησυχία τους για τη διασφάλιση της λειτουργίας τους. Με αίσθημα ευθύνης συνεχίζουν να ανταποκρίνονται στην αποστολή τους, εν μέσω εντεινόμενων θεσμικών και οικονομικών προβλημάτων» αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Σύνοδος πρυτάνεων, ενόψει της αυριανής εκδήλωσης.

«Η πανεπιστημιακή κοινότητα παραμένει πεπεισμένη ότι η επένδυση στη γνώση και στην παιδεία είναι αναγκαία περισσότερο από ποτέ και συνιστά προϋπόθεση εξόδου από την οικονομική και κοινωνική κρίση που μαστίζει τη χώρα» αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.


Πηγή: Το Βήμα