ΕΛΛΑΔΑ

Αρχίζει «σαφάρι» ελέγχων για την ανασφάλιστη εργασία στον τουρισμό

Δημοσίευση 7 Ιουνίου 2011, 12:37 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Αρχίζει «σαφάρι» ελέγχων για την ανασφάλιστη εργασία στον τουρισμό
Facebook Twitter Whatsapp
Μέσα στον Ιούνιο θα ξεκινήσει να υλοποιείται το Ειδικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας σε τουριστικές περιοχές της χώρας, όπως η Ρόδος, η Κρήτη, η Κέρκυρα και η Χαλκιδική. Φορείς υλοποίησης του προγράμματος είναι η Ειδική Υπηρεσία Ελέγχου Ασφάλισης και το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας.
Μέσα στον Ιούνιο θα ξεκινήσει να υλοποιείται το Ειδικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας σε τουριστικές περιοχές της χώρας, όπως η Ρόδος, η Κρήτη, η Κέρκυρα και η Χαλκιδική. Φορείς υλοποίησης του προγράμματος είναι η Ειδική Υπηρεσία Ελέγχου Ασφάλισης και το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας. Τα παραπάνω αναφέρονται σε έγγραφο του αναπληρωτή υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργου Κουτρουμάνη, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλη Κριτσωτάκη για την ανασφάλιστη εργασία στον κλάδο του τουρισμού.

Ο κ. Κουτρουμάνης, στο έγγραφό του παραθέτει όλα τα μέτρα που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση του φαινομένου της ανασφάλιστης εργασίας και θυμίζει ότι για την Ειδική Υπηρεσία Ελέγχου Ασφάλισης προβλέπεται συνεχής εργασία σε 24ωρη βάση, προκειμένου να διενεργούνται διαρκείς έλεγχοι στις επιχειρήσεις με σκοπό τον εντοπισμό των ανασφάλιστων απασχολούμενων και τη διαπίστωση της τήρησης των υποχρεώσεων των εργοδοτών.

Εκτός από τους υπαλλήλους της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης, ανάλογους ελέγχους προβλέπεται να διενεργούν, με ευθύνη των Διευθυντών, και οι αρμόδιοι υπάλληλοι εξωτερικού ελέγχου των κατά τόπους Υποκαταστημάτων και Παραρτημάτων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, καθώς και οι υπάλληλοι του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας. Ο κ. Κουτρουμάνης ενημερώνει επίσης τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ότι έχουν ήδη προγραμματιστεί έλεγχοι σε επιχειρήσεις και σε συγκεκριμένες κατηγορίες εργοδοτών που παρουσιάζουν αυξημένη εισφοροδιαφυγή, από μικτά κλιμάκια του ΣΕΠΕ και της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης επικαλείται επίσης έγγραφο της Διοίκησης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, σύμφωνα με το οποίο στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα του Τουρισμού απασχολείται πολυάριθμο προσωπικό και ήδη οι αρμόδιες υπηρεσίες του Ιδρύματος προγραμματίζουν τις επόμενες δράσεις για τον έλεγχο όσο το δυνατό περισσότερων ξενοδοχειακών-τουριστικών επιχειρήσεων, μέχρι το τέλος της τουριστικής περιόδου, ενώ ειδικοί έλεγχοι ξεκινούν σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις, με κριτήρια τη μη καταβολή τρεχουσών εισφορών, την εμφάνιση μειωμένης απασχόλησης που είναι εποχικής δραστηριότητας.

Στην ερώτηση του προς το υπουργείο Εργασίας, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Κριτσωτάκης επικαλείται καταγγελίες της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων για τη "ραγδαία επιδείνωση και γενικευμένη απορρύθμιση των συνθηκών απασχόλησης, των δικαιωμάτων και των αμοιβών". Ο βουλευτής επικαλείται στοιχεία που δείχνουν ότι ποσοστό μεγαλύτερο του 60% των εργαζομένων στον κλάδο του τουρισμού στερούνται ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων. «Πρόκειται για τη μεγαλύτερη παράνομη, μαύρη, άγρια μορφή ελαστικών σχέσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση» σημειώνει ο βουλευτής και αναφέρεται σε στοιχεία του 2010 που δείχνουν ότι σε σύνολο 550.000 απασχολουμένων στον κλάδο, οι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ, για τους μήνες Ιούνιο έως και Σεπτέμβριο, ήταν 130.000 στα επισιτιστικά καταστήματα και 98.000 στα ξενοδοχεία.