ΕΛΛΑΔΑ

Μπουτάρης κατά Μίκη: Δεν του δίνει την πλατεία Αριστοτέλους για ομιλία

Δημοσίευση 7 Ιουνίου 2011, 17:52 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Μπουτάρης κατά Μίκη: Δεν του δίνει την πλατεία Αριστοτέλους για ομιλία
Facebook Twitter Whatsapp
Δεν έδωσε άδεια στο κίνημα «Σπίθα» να πραγματοποιήσει την συγκέντρωση που έχει προγραμματίσει για την Πέμπτη (9/6) με ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις από τα μέλη του κινήματος.
Δεν έδωσε άδεια στο κίνημα «Σπίθα» να πραγματοποιήσει την συγκέντρωση που έχει προγραμματίσει για την Πέμπτη (9/6) με ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις από τα μέλη του κινήματος.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο δήμαρχος ήθελε να αποφορτίσει την πλατεία Αριστοτέλους από τις συγκεντρώσεις, προτείνοντας στην Σπίθα να γίνει η ομιλία του μουσικοσυνθέτη στην πλατεία κοντά στην Αρχαία Αγορά.

Σε ανακοίνωση του ο Δήμος αναφέρει:

«Ο Δήμος Θεσσαλονίκης εφαρμόζει νέα πολιτική στην παραχώρηση κοινόχρηστων χώρων, επιχειρώντας να προασπίσει τους ίδιους τους δημόσιους χώρους, αλλά και να διαφυλάξει την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και της ίδιας της πόλης. Ειδικά για την περίπτωση της πλατείας Αριστοτέλους, ενός χώρου ιστορικού, αλλά και ιδιαιτέρως επιβαρυμένου από εκδηλώσεις κάθε είδους, η Δημοτική Αρχή επιδιώκει την παραχώρησή της με ιδιαίτερη φειδώ και κυρίως για εκδηλώσεις φιλανθρωπικού χαρακτήρα ή εκδηλώσεις που απευθύνονται σε παιδιά.

Ως εκ τούτου δεν τίθεται κανένα θέμα «απαγόρευσης» της εκδήλωσης της «Σπίθας» ή και οποιασδήποτε άλλης εκδήλωσης. Αντίθετα, ο Δήμος Θεσσαλονίκης είναι υπέρμαχος της ελεύθερης έκφρασης και της άσκησης των δημοκρατικών δικαιωμάτων των πολιτών, ανεξαρτήτως της πολιτικής, ιδεολογικής ή κομματικής τοποθέτησής τους, φροντίζοντας πάντα για την εύρυθμη λειτουργία της πόλης».

Η Σπίθα είχε προγραμματίσει τη συγκέντρωση για τις 7 το απόγευμα της Πέμπτης (9/6), στην οποία αναμένεται να μιλήσουν πολλές εξέχουσες προσωπικότητες της Θεσσαλονίκής.

Ανάμεσα τους, ο Γιώργος Κασιμάτης, καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου, και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής της Κίνησης Ανεξάρτητων Πολιτών, ο Βασίλης Πολυμένης, Επίκουρος καθηγητής του Α.Π.Θ. της Χρηματοοικονομικής, ο Νότης Μαριάς, Αν. καθηγητής Θεσμών Ε.Ε, Πανεπιστημίου Κρήτης,  ο Κώστας Ζουράρις, Πολιτειολόγος, μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής της Κίνησης Ανεξάρτητων Πολιτών και ο Μίκης Θεοδωράκης.

Και η απάντηση του Μίκη: «Θα καταλάβω μόνος μου την Πλατεία»

Οργισμένη ήταν η αντίδραση του Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος υπόσχεται να κατέβει μόνος του στην Πλατεία Αριστοτέλους σε περίπτωση που ο Δήμαρχος δεν τον αφήσει να πραγματοποιήσει την προγραμματισμένη συγκέντρωση.

Παράλληλα αφήνει αιχμές για την αποχώρηση του Πρύτανη του Αριστοτέλειο Πανεπιστημίου από τη συγκέντρωση:

«Όλα πήγαιναν ομαλά, έως σήμερα το πρωί, που δημοσιοποιήθηκαν τα σχετικά με την συγκέντρωση.

Ευθύς αμέσως, πρώτος ο Δήμαρχος δήλωσε ότι δεν παραχωρεί την Πλατεία. Χωρίς αιτιολογία.

Δεύτερος ο Πρύτανης με … δελτίο τύπου και όχι με απ’ ευθείας επικοινωνία μαζί μου ή με τους διοργανωτές, όπως θα ήταν φυσικό, αν πράγματι υπήρχε κάποιο αντικειμενικό πρόβλημα, δηλώνει ότι τον … ξεγέλασαν «ως προς τη μορφή και το περιεχόμενο της εκδήλωσης» και κατόπιν τούτου αρνείται να συμμετάσχει.

Τρίτος υποψήφιος ομιλητής μου δήλωσε ότι αδυνατεί να πάρει μέρος, γιατί επιστρέφοντας στο σπίτι του βρήκε δεκάδες υβριστικά και απειλητικά ηλεκτρονικά μηνύματα. Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι σε λίγο θα υπάρξουν διαδοχικά νέα εμπόδια με στόχο τη ματαίωση της παρουσίας μου στην Θεσσαλονίκη.

Παλαιότερα, επί εποχής βασιλευομένης Δημοκρατίας, που είχα το ίδιο πρόβλημα κάθε φορά που σκόπευα να πάω στην Θεσσαλονίκη, γνώριζα το Κέντρο από το οποίο εκπορεύονταν οι απειλητικές προειδοποιήσεις. Σήμερα, όμως, σε συνθήκες Δημοκρατίας, αδυνατώ να καταλάβω με ποιο τρόπο συντονίστηκαν ο Δήμαρχος με τον Πρύτανη και γιατί στρέφονται εναντίον μου, μιας και μόλις χτες ήμουν βέβαιος για τα φιλικά τους αισθήματα απέναντί μου.

Εν πάση περιπτώσει δεν πρόκειται να ξαναγυρίσω σε εκείνες τις εποχές, που η Εξουσία με αντιμετώπιζε σαν πολίτη β΄κατηγορίας.

Η πλατεία Αριστοτέλους υπήρξε πάντοτε έως τώρα χώρος πολιτικών και άλλων εκδηλώσεων και δεν πρόκειται να επιτρέψω σε κανένα να μου στερήσει το δικαίωμα που απολαμβάνουν όλοι οι άλλοι.

Έτσι, στην περίπτωση που επιμείνουν στις απαγορεύσεις και στους αποκλεισμούς, δηλώνω ότι από το απόγευμα της Τετάρτης θα «καταλάβω» μόνος μου το δημόσιο αυτόν χώρο, που μου ανήκει, όπως ανήκει σε όλους και αν τολμούν, ας έλθουν να με διώξουν δια της βίας».