ΕΛΛΑΔΑ

Δυστοκία στην εκλογή Συμπαραστάτη του Δημότη από τα δημοτικά συμβούλια

Δημοσίευση 8 Ιουνίου 2011, 11:30 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Δυστοκία στην εκλογή Συμπαραστάτη του Δημότη από τα δημοτικά συμβούλια
Facebook Twitter Whatsapp
Ευρείας αποδοχής θα πρέπει να τυγχάνει ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης προκειμένου να διασφαλιστεί το κύρος του θεσμού, επισημαίνει ο υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γιώργος Ντόλιος, για το νέο αυτό θεσμό που θεσπίστηκε με τον «Καλλικράτη», «αποσκοπώντας στην εύρυθμη λειτουργία του Δήμου και την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες, στο πλαίσιο της χρηστής διοίκησης».
Ευρείας αποδοχής θα πρέπει να τυγχάνει ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης προκειμένου να διασφαλιστεί το κύρος του θεσμού, επισημαίνει ο υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γιώργος Ντόλιος, για το νέο αυτό θεσμό που θεσπίστηκε με τον «Καλλικράτη», «αποσκοπώντας στην εύρυθμη λειτουργία του Δήμου και την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες, στο πλαίσιο της χρηστής διοίκησης». Με έγγραφο του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, ο υφυπουργός Εσωτερικών επισημαίνει λοιπόν ότι η εκλογή του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης με πλειοψηφία 2/3 του συνόλου των μελών του δημοτικού συμβουλίου, θεωρείται επαρκής για το κύρος του θεσμού.

Το έγγραφο διαβιβάστηκε μετά από ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ,Θεόδωρου Καράογλου, που έχει επισημάνει ότι «παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις στην εκλογή του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης στους περισσότερους δήμους της χώρας».

Ο κ. Καράογλου επικαλείται επίσημα στοιχεία που δείχνουν, όπως αναφέρει, ότι η διαδικασία εκλογής του Συμπαραστάτη του Δημότη κατέστη άγονη στους περισσότερους δήμους της χώρας καθώς το πρώτο δίμηνο εφαρμογής του θεσμού η θέση καλύφθηκε μόνο σε 20 από τους 180 δήμους.

«Στα περισσότερα δημοτικά συμβούλια είναι πολύ δύσκολο να συγκεντρωθεί η πλειοψηφία των 2/3 που απαιτεί ο Καλλικράτης για την εκλογή του Συμπαραστάτη, με συνέπεια η θέση να παραμένει κενή και οι πολίτες να μένουν χωρίς υπηρεσίες διαμεσολάβησης με τις δημοτικές επιχειρήσεις», έχει επισημάνει ο κ. Καράογλου.