ΕΛΛΑΔΑ

Τριπλασιάστηκαν οι υποτροφίες που παρέχει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο

Δημοσίευση 8 Ιουνίου 2011, 18:05 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Τριπλασιάστηκαν οι υποτροφίες που παρέχει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο
Facebook Twitter Whatsapp
Συνολικά τριακόσιες είκοσι υποτροφίες και προγράμματα, θα δοθούν στη διάρκεια του 2011 από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ενώ οι ερευνητικές δραστηριότητες του εκπαιδευτικού ιδρύματος προσελκύουν αυτή την περίοδο της οικονομικής κρίσης που διανύει η χώρα, χρηματοδότηση που ξεπερνά την κρατική επιχορήγηση.
Συνολικά τριακόσιες είκοσι υποτροφίες και προγράμματα, θα δοθούν στη διάρκεια του 2011 από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ενώ οι ερευνητικές δραστηριότητες του εκπαιδευτικού ιδρύματος προσελκύουν αυτή την περίοδο της οικονομικής κρίσης που διανύει η χώρα, χρηματοδότηση που ξεπερνά την κρατική επιχορήγηση. Τα παραπάνω επισήμανε ο πρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος, και η αντιπρύτανης έρευνας του Α.Π.Θ., Σοφία Κουίδου - Ανδρέου, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν στο αμφιθέατρο του νέου πανεπιστημιακού κτιρίου όπου θα λειτουργεί Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (ΚΕΔΕΑ) του Α.Π.Θ.

Όπως υπογράμμισαν ιδιαίτερα σε περίοδο μεγάλης οικονομικής κρίσης, που δεν υπάρχει χρηματοδότηση της έρευνας από εθνικούς πόρους, για μια τετραετία, και με δεδομένο ότι τα κρατικά κονδύλια για τις λειτουργικές δαπάνες του πανεπιστημίου έχουν περικοπεί κατά 55%, το ΑΠΘ θεμελιώνει μια νέα πολιτική για την ενίσχυση της έρευνας.

Συγκεκριμένα, η επιτροπή ερευνών του ΑΠΘ χρηματοδοτεί φέτος, από ίδιους πόρους, πέντε νέες δράσεις, ενώ πολλαπλασιάζει τον αριθμό των υποτροφιών που δίδονται σε υποψήφιους διδάκτορες και σε νέους άμισθους διδάκτορες - ερευνητές στο ίδρυμα, με στόχο τη μείωση της αιμορραγίας επιστημονικού δυναμικού στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσαν, η επιτροπή τριπλασίασε για το 2011 τον αριθμό των υποτροφιών, που θα δοθούν σε άριστους υποψήφιους διδάκτορες (συνολικά 115 άτομα) ανεξάρτητα από τις ερευνητικές τους κατευθύνσεις.

Στο μεταξύ, η κ. Κουίδου - Ανδρέου, αναφερόμενη στις επικείμενες μεταβολές σε θέματα έρευνας στα πανεπιστήμια, είπε ότι τα εκπαιδευτικά ιδρύματα βρίσκονται "μπροστά σε πολλαπλή επίθεση εναντίον των ερευνητικών πόρων" και ζήτησε τη συμπαράσταση όλων για να συνεχίσει, όπως επισήμανε, να λειτουργεί το πανεπιστήμιο ως μοχλός ανάπτυξης για την πόλη της Θεσσαλονίκης.

 Το κτίριο του ΚΕΔ.ΕΑ, που εγκαινιάστηκε σήμερα βρίσκεται στην οδό 3ης Σεπτεμβρίου, μεταξύ του πανεπιστημιακού γυμναστηρίου και της φοιτητικής Λέσχης. Σημαντικό στοιχείο της αρχιτεκτονικής του κτιρίου είναι το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα, που καθιστά το ΚΕ.Δ.Ε.Α. νέο χωρικό σημείο αναφοράς, στην πανεπιστημιούπολη της Θεσσαλονίκης.