ΕΛΛΑΔΑ

Συμβολική κατάληψη της πλατείας Αριστοτέλους από τον Μίκη Θεοδωράκη

Δημοσίευση 8 Ιουνίου 2011, 21:56 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Συμβολική κατάληψη της πλατείας Αριστοτέλους από τον Μίκη Θεοδωράκη
Facebook Twitter Whatsapp
Συμβολική κατάληψη στην πλατεία Αριστοτέλους έκανε ο Μίκης Θεοδωράκης, σε ένδειξη διαμαρτυρίας γιατί ο Δήμος Θεσσαλονίκης δεν παραχώρησε την πλατεία για την του Κινήματος Ανεξάρτητων Πολιτών «Σπίθα» που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, ενώ κάλεσε τον δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη να του ζητήσει «συγγνώμη».
Συμβολική κατάληψη στην πλατεία Αριστοτέλους έκανε ο Μίκης Θεοδωράκης, σε ένδειξη διαμαρτυρίας γιατί ο Δήμος Θεσσαλονίκης δεν παραχώρησε την πλατεία για την του Κινήματος Ανεξάρτητων Πολιτών «Σπίθα» που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, ενώ κάλεσε τον δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη να του ζητήσει «συγγνώμη». Ο δήμαρχος τον αναζήτησε τηλεφωνικά, αλλά ο Μ. Θεοδωράκης αρνήθηκε να του απαντήσει και δήλωσε πως θα του μιλήσει μόνο αν του ζητήσει «συγγνώμη».

Ο Μ. Θεοδωράκης κάθισε σε μια καρέκλα στην πλατεία Αριστοτέλους όπου τον υποδέχθηκαν φίλοι του με χειροκροτήματα και με τραγούδια του.

Επισήμανε ότι πήγε στην πλατεία για να υπερασπιστεί τα δικαιώματα του ως ελεύθερος πολίτης, έκανε μια μορφή πάλης, αλλά αυτή η πράξη είναι ντροπή για τη δημοκρατία.

Τόνισε ότι δεν έχει τίποτε με τον δήμαρχο, ούτε με τον πρύτανη του ΑΠΘ Γιάννη Μυλόπουλο που αρχικά δέχθηκε να προλογίσει στην αυριανή συγκέντρωση και στη συνέχεια δήλωσε ότι δεν θα πάρει μέρος. Είπε ότι τους καταλαβαίνει και απέδωσε τη συμπεριφορά τους σε πιέσεις.

«Αν θέλει να πω ότι έκανα λάθος, να το πω, αλλά πιστεύω ότι δεν έκανα λάθος», δήλωσε για τον Μ. Θεοδωράκη, ο Γιάννης Μπουτάρης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «Μέγκα». Σημείωσε ότι δεν απαγόρευσε τη συγκέντρωση και ότι θα περίμενε από έναν άνθρωπο σαν τον Θεοδωράκη να σεβαστεί την ευταξία της Θεσσαλονίκης.

Ο Μ. Θεοδωράκης επιτέθηκε εναντίον της κυβέρνησης για την οποία είπε ότι είναι «ζαλισμένη» και σε «πανικό». «Τρώνε γιαούρτια και χαστούκια», είπε και εξέφρασε την εκτίμηση πως «οποιοσδήποτε πρωθυπουργός θα είχε παραιτηθεί μετά τη συγκέντρωση 50.000 την περασμένη Κυριακή στην πλατεία Συντάγματος».

Η συγκέντρωση της «Σπίθας» θα γίνει στις το απόγευμα της Πέμπτης στις 7, στην πλατεία Αριστοτέλους, με ομιλητή τον Μίκη Θεοδωράκη και θα ακολουθήσει συναυλία με τον Μανώλη Μητσιά.

«Βαθιά αντιδημοκρατική και απαράδεκτη», χαρακτήρισε το ΚΚΕ την απόφαση του Δήμου Θεσσαλονίκης να μην επιτρέψει συγκεντρώσεις στη πλατεία Αριστοτέλους και σημείωσε πως είναι «πρόσχημα» η εύρυθμη λειτουργία του εμπορικού κέντρου της πόλης.

«Αυτή η απόφαση επαναφέρει και αποκαλύπτει την πρόθεση της κυβέρνησης και των τοπικών εκπροσώπων της - δημάρχων να περιορίσουν το δικαίωμα των συγκεντρώσεων, με την ψεύτικη πρόφαση των «προβλημάτων» του εμπορίου», αναφέρει σε ανακοίνωση της η δημοτική παράταξη του ΚΚΕ «Λαϊκή Συσπείρωση».

«Ακόμη πιο αστεία από την απαγόρευση της συγκέντρωσης είναι η επίσημη αιτιολόγηση αυτής, που κάνει λόγο για προσπάθεια αποσυμφόρησης της πλατείας», επισήμανε η δημοτική παράταξη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α (Ανοιχτή Πόλη).

«Απίστευτη» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αναγέννησης Στέλιος Παπαθεμελής την απόφαση του Δήμου και θα φέρει το θέμα στο αυριανό δημοτικό συμβούλιο. «Μας λένε και το διαπιστώνουμε ότι είμαστε υπό κατοχήν, αλλά όχι και ως αυτό το σημείο, όχι και στο δικαίωμα του συνέρχεσθαι», δήλωσε.

Ο πρώην βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ Παρασκευάς Παρασκευόπουλος υπογράμμισε: «Τα επιχειρήματα της Δημοτικής Αρχής νομίζω ότι πρωτίστως αδικούν την ίδια. Κατανοώ τις προσπάθειες νοικοκυρέματος της πόλης, αλλά όχι και το επιχείρημα ότι η πλατεία Αριστοτέλους δεν παραχωρείται σε πολιτικές εκδηλώσεις για να διασφαλιστεί η «εύρυθμη (!!) λειτουργία της αγοράς».