ΕΛΛΑΔΑ

Bloomberg: Οι απεργίες υπονομεύουν τον τουρισμό

Δημοσίευση 9 Ιουνίου 2011, 17:40 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Bloomberg: Οι απεργίες υπονομεύουν τον τουρισμό
Facebook Twitter Whatsapp
Οι απεργίες των συνδικάτων μπορεί να υπονομεύσουν τις προσπάθειες του Γιώργου Παπανδρέου για τόνωση του τουρισμού, τονίζει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg, το οποίο αναφέρθηκε στις πορείες στο κέντρο της Αθήνας.
Οι απεργίες των συνδικάτων μπορεί να υπονομεύσουν τις προσπάθειες του Γιώργου Παπανδρέου για τόνωση του τουρισμού, τονίζει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg, το οποίο αναφέρθηκε στις πορείες στο κέντρο της Αθήνας. Όπως τονίζει χαρακτηριστικά, οι διαδηλώσεις γίνονται την ώρα που ο πρωθυπουργός της Ελλάδας μειώνει τη φορολογία των ξενοδοχείων για να κάνει τις τιμές του πιο ανταγωνιστικές, διευρύνει το ωράριο πολλών αρχαιολογικών χώρων και έχει διοργανώσει καμπάνια για την Ελλάδα, μέσω δημοφιλών websites του εξωτερικού, όπως το Facebook και το Twitter.

«Αν δεν ήμασταν αναγκασμένοι να έρθουμε στην Αθήνα για ένα συνέδριο, πιθανότατα δε θα ερχόμασταν», δήλωσε στο πρακτορείο ένας 70χρονος Νεοζηλανδός γιατρός.

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Τουρισμού (World Travel and Tourism Council) που εδρεύει στο Λονδίνο, ο τουρισμός αποτελεί το 16% του ελληνικού ΑΕΠ, ποσοστό τετραπλάσιο από τη Γερμανία και διπλάσιο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Το Bloomberg τονίζει ότι η κατάσταση στην Αίγυπτο, τη Λιβύη και τη Συρία έχει στείλει τους τουρίστες πίσω στην Ελλάδα, αλλά «όσο η κοινωνική ένταση παραμένει υψηλή, η εμπιστοσύνη είναι χαμηλή και ο τουρισμός μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά από τις απεργίες», τονίζει η Τζιάντα Τζιάνι, οικονομολόγος του Citigroup Inc που εδρεύει στο Λονδίνο.

«Ο κόσμος είναι λιγότερο ανεκτικός στις απεργίες και στις διαμαρτυρίες» ανέφερε ο Λουκάς Τσούκαλης, οικονομολόγος από το Πανεπιστήμιο της Αθήνας και επικεφαλής του ΕΛΙΑΜΕΠ.

Όπως εκτίμησε «αν περιμένεις για μήνες να σε βοηθήσει ο τουρισμός και 10, 100 άνθρωποι το απειλούν μπορεί να υπάρξουν αντιδράσεις. Φέτος η κοινωνία θα είναι λιγότερο ανεκτική σε τέτοιου είδους καταστάσεις».

Τέλος, το πρακτορείο αναφέρει τη δήλωση του Γιάννη Ρέτσου, προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων,  ότι «η Αθήνα χρειάστηκε πολλά χρόνια για να κερδίσει καλή φήμη, χάρη στους Ολυμπιακούς του 2004». «Η περυσινή χρονιά έδειξε πως μπορεί η καλή φήμη μίας πόλης να καταστραφεί σε μία μέρα» είπε ο κ. Ρέτσος τον περασμένο Απρίλιο.