ΕΛΛΑΔΑ

Eγκυμοσύνη και βλαβερές χημικές ουσίες

Δημοσίευση 9 Ιουνίου 2011, 17:30 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Eγκυμοσύνη και βλαβερές χημικές ουσίες
Facebook Twitter Whatsapp
Θέλετε να εξασφαλίσετε ό,τι πιο αγνό για το μωρό σας. Ξεκινήστε, λοιπόν, από τώρα, «εξορίζοντας» από την καθημερινότητα σας τα επικίνδυνα χημικά που υπάρχουν γύρω σας.
Θέλετε να εξασφαλίσετε ό,τι πιο αγνό για το μωρό σας. Ξεκινήστε, λοιπόν, από τώρα, «εξορίζοντας» από την καθημερινότητα σας τα επικίνδυνα χημικά που υπάρχουν γύρω σας. Η εγκυμοσύνη είναι το πιο φυσικό πράγμα στον κόσμο… Ή, τουλάχιστον, έτσι θα έπρεπε να είναι. Σ’ αυτή την περίπτωση, όμως, δε θα χρειαζόταν να ανησυχείτε για το αν το μήλο που πάτε να φάτε είναι ψεκασμένο με χημικά που είναι πιθανό να προκαλέσουν βλάβες στο έμβρυο, ούτε να σκέφτεστε να αγοράσετε αντιασφυξιογόνα μάσκα για να καθαρίσετε το σπίτι με ασφάλεια! Η αλήθεια είναι ότι το σπίτι μας, το πιάτο μας, ο αέρας που αναπνέουμε, περιέχουν πλέον τόσες χημικές τοξικές ουσίες που ίσως είναι προτιμότερο να μην το πολυσκεφτόμαστε, γιατί θα τρελαθούμε. Και οι περισσότεροι αυτό κάνουμε. Όχι, όμως, όταν αναλαμβάνουμε -εκτός από την ευθύνη του εαυτού μας- και την ευθύνη ενός αγέννητου ακόμα μωρού, που θέλουμε να έρθει στον κόσμο και να σφύζει από υγεία. Γι’ αυτό, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι μάλλον σκόπιμο να προσπαθήσουμε να περιορίσουμε όσο γίνεται τις βλαβερές ουσίες με τις οποίες ερχόμαστε σε επαφή - και έμμεσα επηρεάζουν και το μωρό μας.

Πόσο «φυσική» είναι η διατροφή σας;

Εκτός κι αν κατοικείτε σε κάποια φάρμα όπου καλλιεργείτε μόνη σας όλα όσα καταναλώνετε, με βιολογικές μεθόδους και χωρίς να χρησιμοποιείτε καθόλου ζιζανιοκτόνα και παρασιτοκτόνα, ή εάν αγοράζετε τα πάντα από οργανικές καλλιέργειες, τότε η απάντηση είναι μάλλον… «λίγο». Ακόμα κι όσα θεωρούνται «αθώα», όπως τα τεχνητά πρόσθετα που δίνουν στις τυποποιημένες τροφές ιδιαίτερο χρώμα ή πιο έντονη γεύση, ίσως και να εμπεριέχουν ένα ποσοστό ρίσκου για το έμβρυο που μεγαλώνει μέσα σας. Θέλετε να το ρισκάρετε; Ο βασικός κανόνας όταν κάνετε τα ψώνια σας πρέπει να είναι ο εξής: Όσο λιγότερα χημικά πρόσθετα υπάρχουν στην ετικέτα αυτού που πρόκειται να αγοράσετε, τόσο το καλύτερο. Σε ό,τι αφορά τα νωπά προϊόντα, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, είναι σημαντικό να τα πλένετε πολύ σχολαστικά και στη συνέχεια να τα ξεφλουδίζετε -ναι, ακόμα κι αυτά που μέχρι πρότινος συνηθίζατε να τα τρώτε με τη φλούδα- και μάλιστα αρκετά βαθιά, αφού πολλά από τα παρασιτοκτόνα διαπερνούν τη φλούδα και διεισδύουν στη σάρκα τους.

Τα λαχανικά και φρούτα με τα περισσότερα χημικά

Σύμφωνα με τον οργανισμό Environmental Working Group (EWG) των ΗΠΑ, στην κορυφή της λίστας με τις περισσότερες παρασιτοκτόνες ουσίες ανά δείγμα βρίσκεται το σέλερι και ακολουθούν τα ροδάκινα, οι φράουλες, τα μήλα, τα βατόμουρα, τα νεκταρίνια, οι γλυκές πιπεριές, το σπανάκι και τα κεράσια. Ωστόσο, επειδή τόσο τα φρούτα όσο και τα λαχανικά είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα για τις εγκύους, επειδή παρέχουν στον οργανισμό τους τις απαραίτητες βιταμίνες, η λύση δεν είναι να τα εξορίσουμε από τη διατροφή μας, αλλά να τα επιλέγουμε από βιολογικές καλλιέργειες, στην εποχή τους, και να τα καθαρίζουμε σχολαστικά. Στον αντίποδα, τα πιο «αθώα» φρούτα και λαχανικά, εκείνα δηλαδή στην παραγωγή των οποίων χρησιμοποιείται η μικρότερη ποσότητα παρασιτοκτόνων και χημικών, είναι τα κρεμμύδια, το αβοκάντο, ο ανανάς, το μάνγκο, ο αρακάς, τα σπαράγγια, τα ακτινίδια, οι μπανάνες, το λάχανο και η μελιτζάνα.

Καθαρίζοντας το σπίτι με ασφάλεια

Κάποια από τα καθαριστικά που χρησιμοποιούνται συχνά για τις καθημερινές δουλειές του σπιτιού δεν είναι απόλυτα ασφαλή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Γι’ αυτό, αν ξαφνικά σας έρθει η όρεξη να αρχίσετε να καθαρίζετε μπάνια, νεροχύτες και πατώματα, υπάρχουν ορισμένοι βασικοί κανόνες που θα πρέπει να προσέξετε. Δώστε την απαραίτητη προσοχή στις ετικέτες των καθαριστικών που θα χρησιμοποιήσετε και αποφύγετε την υπερβολική ποσότητα αυτών για να καθαρίσετε τις επιφάνειες του σπιτιού σας. Η χρήση γανιτών θεωρείται απαραίτητη.

Ετοιμάζοντας το δωμάτιο του μωρού

Αν βιάζεστε να ετοιμάσετε από τώρα το δωμάτιο του μωρού, για τα βρει όλα έτοιμα όταν σε μερικές εβδομάδες έρθει στον κόσμο, θα πρέπει να αποφύγετε όσο μπορείτε τις χημικές ουσίες, όχι μόνο για το καλό το δικό σας αλλά και του παιδιού σας, αφού εκείνο θα περνάει σε λίγο ένα μεγάλο μέρος του χρόνου σ’ αυτόν το χώρο. Καταρχήν, σε ό,τι αφορά το βάψιμο των τοίχων, ο δικός σας ρόλος περιορίζεται στο να επιλέξετε τα χρώματα. Αφήστε άλλους να ασχοληθούν με την πρακτική πλευρά του θέματος. Ακόμα κι αν επιλέξετε οικολογικές μπογιές, ο κίνδυνος να εκτεθείτε σε επικίνδυνες ουσίες (π.χ. μόλυβδος) παραμένει υψηλός, αν, για παράδειγμα, το σπίτι σας είναι παλιό και για να φτιάξετε το δωμάτιο χρειαστεί να ξύσετε τις παλιές μπογιές οι οποίες είναι άγνωστο εάν περιέχουν τέτοιες ουσίες ή όχι.

Επιλέγοντας ρούχα

Οργανικό βαμβάκι: Είναι μόδα

Η καθημερινή επιλογή των ρούχων είναι μια δύσκολη υπόθεση για κάθε γυναίκα που προσέχει την εμφάνισή της - πόσο μάλλον για μια έγκυο που αισθάνεται ότι τίποτα δεν την κολακεύει αρκετά. Προσθέστε σ’ αυτό και την επιθυμία να μην ερεθίζουν το ήδη ευαίσθητο δέρμα της, και η «εξίσωση» με άγνωστο X το «τι να φορέσω σήμερα» γίνεται ακόμα πιο πολύπλοκη. Ευτυχώς, στην εποχή μας οι επιλογές που υπάρχουν στην αγορά για τις έγκυες γυναίκες είναι πολλές, για κάθε στυλ, ακολουθούν τις επιταγές της μόδας και μπορούν να σας κάνουν να αισθάνεστε αληθινά κομψή. Όμως, πριν επιλέξετε την προσωρινή σας γκαρνταρόμπα για τους επόμενους μήνες, σκεφτείτε το εξής: Οι καλλιέργειες του συμβατικού βαμβακιού ψεκάζονται με το 25% των μικροβιοκτόνων που χρησιμοποιούνται διεθνώς στην παραγωγή προϊόντων. Θέλετε μια τόσο μεγάλη ποσότητα πάνω στο δέρμα σας σ’ αυτή την τόσο ιδιαίτερη φάση της ζωής σας; Για το λόγο αυτό, μπορείτε να επιλέξετε ρούχα από οργανικό βαμβάκι ή μπαμπού, που είναι απολύτως οικολογικά και διαφυλάσσουν ταυτόχρονα εσάς, το μωρό σας και το περιβάλλον στο οποίο θα μεγαλώσει.


Πηγή: in.gr