ΕΛΛΑΔΑ

Μίκης Θεοδωράκης: Θα δείξω ποιοι είναι οι αληθινοί Έλληνες

Δημοσίευση 9 Ιουνίου 2011, 22:19 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Μίκης Θεοδωράκης: Θα δείξω ποιοι είναι οι αληθινοί Έλληνες
Facebook Twitter Whatsapp
Χιλιάδες Θεσσαλονικείς κατέκλεισαν το βράδυ της Πέμπτης την πλατεία Αριστοτέλους για να παρακολουθήσουν την ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη, στην οποία έκανε λόγο για «έγκλημα σε βάρος του λαού και της πατρίδας», πραγματοποιώντας επίθεση προς την κυβέρνηση.
Χιλιάδες Θεσσαλονικείς κατέκλεισαν το βράδυ της Πέμπτης την πλατεία Αριστοτέλους για να παρακολουθήσουν την ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη, στην οποία έκανε λόγο για «έγκλημα σε βάρος του λαού και της πατρίδας», πραγματοποιώντας επίθεση προς την κυβέρνηση. Περίπου 10.000 άτομα χειροκρότησαν τον μεγάλο Έλληνα μουσικοσυνθέτη σε συγκέντρωση στην πλατεία, την οποία είχε αρνηθεί να παραχωρήσει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης. «Κλέφτες-κλέφτες», «Πάρτε ο Μνημόνιο και μπρος. Ούστ»,  φωναζουν ρυθμικά οι χιλιάδες «αγανακτισμένοι».

«Όχι» στο Μνημόνιο, στην τρόικα και στην κυβέρνηση, είπε ο Μίκης Θεοδωράκης από το βήμα της συγκέντρωσης της «Σπίθας» στην πλατεία Αριστοτέλους.

«Ήρθε η ώρα του Λαού. Πρώτα στα Προπύλαια στην Αθήνα με τους 50.000 Αθηναίους και τώρα στην Πλατεία Αριστοτέλους, στην λαομάνα Θεσσαλονίκη. Έτσι κι εμείς, όπως ως τώρα φωνάζαμε «ΟΧΙ στο Μνημόνιο», ας βροντοφωνάξουμε σήμερα «ΟΧΙ και στο Νέο Μνημόνιο», που θα βάλει το μαχαίρι ακόμα πιο βαθιά στις σάρκες του Λαού και που αυτή τη στιγμή φέρνει το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή η Κυβέρνηση για να ψηφιστεί. Γι’ αυτό το λόγο κι εμείς διαλέξαμε αυτό το ιστορικό μετερίζι, τη Θεσσαλονίκη των αγώνων, για να στείλουμε στην Αθήνα ένα ηχηρό μήνυμα: Έλληνες Βουλευτές, Αρνηθείτε να πείτε ΝΑΙ σ’ αυτό το νέο έγκλημα σε βάρος του Λαού και της Πατρίδας».

Επισήμανε ότι «από το καλοκαίρι του 2009 και όλο το 2010 έως σήμερα, βιώνουμε στην πλάτη μας τα αποτελέσματα της τελικής φάσης με την οικονομική και κοινωνική μας εξαθλίωση, που εκπορεύεται από τα διεθνή κέντρα οικονομικής και πολιτικής εξουσίας».

Κατηγόρησε την κυβέρνηση για ενδοτικότητα στα εθνικά θέματα και υποχωρητικότητα απέναντι στην Τουρκία και τους εθνικιστικούς κύκλους της ΠΓΔΜ και της Αλβανίας.

Μίλησε για «ξένα αρπακτικά» που έχουν στόχο τη λεηλασία του πλούτου της χώρας, χωρίς να εξαιρούνται τα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς και σημείωσε: «Πιθανώς να έχω αλτσχάιμερ -όπως ισχυρίζονται μερικοί- και γι’ αυτό ίσως νοιώθω την ανάγκη να πάρω τη μαγκούρα μου και να πάω εκεί, στη φωλιά του λύκου, που συνεδριάζουν τα νέα μας αφεντικά, για να τους δείξω ποιοι είναι οι αληθινοί Έλληνες…Αν νομίζουν ότι οι Έλληνες μοιάζουν μ’ αυτούς που φορούν γραβάτα και που οι δικοί μας τους αγκαλιάζουν λέγοντας από μέσα τους «Σφάξε με Αγά μου ν’ αγιάσω», κάνουν λάθος».Εξέφρασε την εκτίμηση ότι μπορούσε η κυβέρνηση Παπανδρέου να συνεχίσει άνετα να δανείζεται με το συνηθισμένο επιτόκιο που πλήρωναν όλες οι κυβερνήσεις, του Κωνσταντίνου Καραμανλή, του Ανδρέα Παπανδρέου, του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, του Κώστα Σημίτη και του Κώστα Καραμανλή και υπογράμμισε: «Άλλο αν φόρτωναν με τόκους τις μέλλουσες γενιές. Μήπως το ίδιο δεν κάνει και τώρα; Όμως μ’ αυτόν τον συνηθισμένο τρόπο η ζωή θα κυλούσε με τις ίδιες δυσκολίες, χωρίς να φτάσουμε στο δίλημμα «Τρόικα ή θάνατος»! Άλλοτε λέγαμε «Ελευθερία ή θάνατος». Φτάσαμε τώρα -ή μάλλον μας φτάσανε- στο κατάντημα να ταυτίζουμε την Ελευθερία με την ξένη εξάρτηση!

Ο ταχυδακτυλουργός Γιώργος Παπανδρέου τα κατάφερε να αναποδογυρίσει όλες τις αξίες, δηλαδή να παρουσιάζει την Τρόικα ως Ελευθερία. Το Μνημόνιο ως Λύτρωση. Την ύφεση ως ανάπτυξη. Την απόγνωση ως ευτυχία. Την ανεργία ως κοινωνική επιτυχία. Την φτώχια ως πλούτο. Και την υποδούλωση ως απελευθέρωση. Και έτσι κατόρθωσε για ένα ολόκληρο χρόνο να μας εγχειρίζει χωρίς αναισθητικό!»

Πριν από τον Μ. Θεοδωράκη στη συγκέντρωση μίλησαν ο πολιτειολόγος Κώστας Ζουράρις και οι καθηγητές Γιώργος Κασιμάτης, Νότης Μαριάς, Νίκος Παρασκευόπουλος. Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης πήγε στον χώρο της συγκέντρωσης και τον συνάντησε στο ξενοδοχείο «Ηλέκτρα Παλάς», ενώ στη συγκέντρωση πήραν μέρος η Βούλα Πατουλίδου, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αναγέννησης Στέλιος Παπαθεμελής, η Πόπη Μοσκώφ κ.α.

Μετά το τέλος της ομιλίας του Μ. Θεοδωράκη ακολούθησε συναυλία με τον Μανώλη Μητσιά.