ΕΛΛΑΔΑ

Αυξήσεις στα ανταποδοτικά τέλη των Δήμων

Δημοσίευση 10 Ιουνίου 2011, 14:04 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Αυξήσεις στα ανταποδοτικά τέλη των Δήμων
Facebook Twitter Whatsapp
«Η αύξηση των ανταποδοτικών τελών των δήμων πρέπει να είναι ανάλογη με την αύξηση της δαπάνης που απαιτείται για την παροχή των αντίστοιχων υπηρεσιών και στο πλαίσιο αυτό οι αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων πρέπει να αιτιολογούνται ειδικώς με την παράθεση συγκεκριμένων στοιχείων όσον αφορά το σχετικό προϋπολογισμό εσόδων και εξόδων».
«Η αύξηση των ανταποδοτικών τελών των δήμων πρέπει να είναι ανάλογη με την αύξηση της δαπάνης που απαιτείται για την παροχή των αντίστοιχων υπηρεσιών και στο πλαίσιο αυτό οι αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων πρέπει να αιτιολογούνται ειδικώς με την παράθεση συγκεκριμένων στοιχείων όσον αφορά το σχετικό προϋπολογισμό εσόδων και εξόδων». Τα παραπάνω επισημαίνει ο υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γ. Ντόλιος σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, με αφορμή ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ Άγγελου Τζέκη, Γιάννη Ζιώγα και Σοφία Καλαντίδου για την αύξηση των δημοτικών τελών στο Δήμο Θερμαϊκού.

Ο υφυπουργός υπενθυμίζει επίσης ότι η απόφαση αύξησης ανταποδοτικών τελών εγκρίνεται ως προς τη νομιμότητα της από την οικεία Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Ειδικά για την περίπτωση του Δήμου Θερμαϊκού, ο κ. Ντόλιος σημειώνει ότι για τους Καποδιστριακούς Δήμους Επανομής, Μηχανιώνας και Θερμαϊκού που συναποτελούν πλέον το Δήμο Θερμαϊκού, η απόκλιση των εισπραχθέντων εσόδων της υπηρεσίας καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού σε σύγκριση με τα ενταλθέντα λειτουργικά της έξοδα για το έτος 2010 ήταν μεγάλη και κρίθηκε απαραίτητη η αναπροσαρμογή των συντελεστών των τελών καθαριότητας και φωτισμού.

Σύμφωνα με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που διαβιβάστηκε στη Βουλή τα δημοτικά ανταποδοτικά τέλη καθορίστηκαν για το 2011 ως εξής:

Για τη Δημοτική Ενότητα Θερμαϊκού, το τιμολόγιο για τις κατοικίες από 1,51 ευρώ θα αυξηθεί σε 1,87 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Το τιμολόγιο για τα καταστήματα από 2,51 σε 3,00 ευρώ το τετραγωνικό, το τιμολόγιο των ηλεκτροδοτούμενων μη στεγασμένων χώρων θα είναι στο 50% των τιμολογίων για σπίτια και κατοικίες. Ο Δημοτικός φόρος ηλεκτροδοτούμενων χώρων από 0,38 ευρώ διαμορφώνεται σε 0,45 ευρώ το τετραγωνικό και ο δημοτικός φόρος ηλεκτροδοτούμενων μη στεγασμένων χώρων διαμορφώνεται στο 50% του φόρου ηλεκτροδοτούμενων χώρων.

 Για τη Δημοτική Ενότητα Μηχανιώνας, το τιμολόγιο για τις κατοικίες από 1,60 ευρώ θα αυξηθεί σε 1,87 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Το τιμολόγιο για τα καταστήματα από 3,20 ευρώ σε 3,40 ευρώ το τετραγωνικό. Το τιμολόγιο των ηλεκτροδοτούμενων μη στεγασμένων χώρων θα είναι στο 50% των τιμολογίων για σπίτια και κατοικίες. Ο Δημοτικός φόρος ηλεκτροδοτούμενων χώρων από 0,68 ευρώ παραμένει σε 0,68 ευρώ το τετραγωνικό και ο δημοτικός φόρος ηλεκτροδοτούμενων μη στεγασμένων χώρων διαμορφώνεται στο 50% του φόρου ηλεκτροδοτούμενων χώρων.

 Για τη Δημοτική Κοινότητα Επανομής, το τιμολόγιο για τις κατοικίες από 3,00 ευρώ θα μειωθεί σε 2,99 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Το τιμολόγιο για τα καταστήματα από 4,50 σε ευρώ σε 4,00 ευρώ το τετραγωνικό, το τιμολόγιο των ηλεκτροδοτούμενων μη στεγασμένων χώρων θα είναι στο 50% των τιμολογίων για σπίτια και κατοικίες. Ο Δημοτικός φόρος ηλεκτροδοτούμενων χώρων από 0,03 ευρώ διαμορφώνεται σε 0,04 ευρώ το τετραγωνικό και ο δημοτικός φόρος ηλεκτροδοτούμενων μη στεγασμένων χώρων διαμορφώνεται στο 50% του φόρου ηλεκτροδοτούμενων χώρων.