ΕΛΛΑΔΑ

Αντιδράσεις των κατοίκων της Επιδαύρου για τη δημιουργία ιχθυοτροφείων

Δημοσίευση 11 Ιουνίου 2011, 12:32 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Αντιδράσεις των κατοίκων της Επιδαύρου για τη δημιουργία ιχθυοτροφείων
Facebook Twitter Whatsapp
Αποφασισμένοι να ακολουθήσουν το παράδειγμα των κατοίκων της Κερατέας και να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις, δράσεις και παρεμβάσεις, δηλώνουν οι κάτοικοι του Δήμου Επιδαύρου, προκειμένου να μην εφαρμοστεί η προωθούμενη, από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΥΠΕΚΑ, η κοινή υπουργική απόφαση, που εντάσσεται στο Ειδικό πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών.
Αποφασισμένοι να ακολουθήσουν το παράδειγμα των κατοίκων της Κερατέας και να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις, δράσεις και παρεμβάσεις, δηλώνουν οι κάτοικοι του Δήμου Επιδαύρου, προκειμένου να μην εφαρμοστεί η προωθούμενη, από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΥΠΕΚΑ, η κοινή υπουργική απόφαση, που εντάσσεται στο Ειδικό πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών. Οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι εάν εφαρμοστεί η απόφαση, ο Σαρωνικός θα μετατραπεί σε πραγματικά νεκρή θάλασσα, αφού προτείνεται η δημιουργία μιας τεράστιας βιομηχανικής ζώνης ιχθυοκαλλιέργειας, με όλες τις δυσάρεστες έως καταστροφικές, συνέπειες, που θα έχει αυτή στην άλλη «Βαριά Βιομηχανία» της χώρας, τον τουρισμό, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν.

    Σύμφωνα με τον χωροταξικό σχεδιασμό που προβλέπει η πρόταση Π.Ο.Α.Υ. (Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών) του ΥΠΕΚΑ, θα επιτρέπεται η δημιουργία και λειτουργία ιχθυοτροφείων, σε απόσταση μόλις 50 μέτρων από τις ακτές της δεύτερης, μετά τον Παρθενώνα, αρχαιολογικής περιοχής της χώρας.

    Σημειώνεται, ότι σε κοντινή απόσταση από τις παραλίες της Επιδαύρου, λειτουργούν ήδη τουλάχιστον 8 μονάδες ιχθυοτροφείων, που έχουν επιβαρύνει το θαλάσσιο οικοσύστημα της περιοχής, αλλά προς το παρόν δεν επηρεάζουν άμεσα τις παραλίες της Επιδαύρου, οι οποίες, μαζί με τους αρχαιολογικούς χώρους, αποτελούν πόλο έλξης χιλιάδων εγχώριων και αλλοδαπών τουριστών κάθε χρόνο, αλλά και σημαντικό εργαλείο στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής και της Αργολίδος, γενικότερα.

    Ο Δήμος της Επιδαύρου, έχοντας την αμέριστη συμπαράσταση των τριών βουλευτών της Αργολίδας, της Περιφέρειας, του Τεχνικού Επιμελητηρίου, αλλά και όλων των φορέων και των κατοίκων της περιοχής, άρχισε ήδη τοπικές γενικές συνελεύσεις σε όλα τα διαμερίσματα του Δήμου, προκειμένου να ενημερώσει τους δημότες για το μείζον αυτό θέμα και να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο αγωνιστικών κινητοποιήσεων, προκειμένου, όπως τονίζεται, να αποτραπεί οι περιβαλλοντικός, οικονομικός, πολιτιστικός, αναπτυξιακός και κοινωνικός μαρασμός της περιοχής.

    Ήδη, η επιτροπή αγώνα άρχισε σήμερα ενημερωτική εκστρατεία, διανέμοντας φυλλάδια και άλλο υλικό, στα διερχόμενα αυτοκίνητα που στρίβουν από την εθνική οδό και παίρνουν το δρόμο Ισθμού-Επιδαύρου. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να γίνει παρόμοια κινητοποίηση στα διόδια, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες δράσεις και παρεμβάσεις, προκειμένου να ενημερωθεί ο κόσμος.

    Την προσεχή Πέμπτη, αντιπροσωπεία του Δήμου Επιδαύρου, στην οποία θα συμμετέχουν και βουλευτές της Αργολίδας, θα έχει συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό ΥΠΕΚΑ, Νίκο Σηφουνάκη, προκειμένου να του εκθέσουν τις απόψεις τους και να του μεταφέρουν την έντονη αντίδραση των κατοίκων της περιοχής. Από το αποτέλεσμα της συνάντησης θα καθοριστεί και η περαιτέρω πορεία των κινητοποιήσεων.