ΕΛΛΑΔΑ

Διαψεύδει η κυβέρνηση τις περικοπές 40% στους μισθούς του Δημοσίου

Δημοσίευση 14 Ιουνίου 2011, 08:47 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Διαψεύδει η κυβέρνηση τις περικοπές 40% στους μισθούς του Δημοσίου
Facebook Twitter Whatsapp
Mειώσεις-φωτιά για όσους υπαλλήλους του Δημοσίου βρίσκονται πάνω από την κόκκινη γραμμή αμοιβών που θα οριστεί περίπου στα 1.300 ευρώ το μήνα φέρνει το Μεσοπρόθεσμο με την άμεση εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου και την καθιέρωση νέων θεσμών για το ελληνικό Δημόσιο. Ωστόσο, η κυβέρνηση έσπευσε να διαψεύσει τα δημοσίευματα που έκαναν λόγο για οριζόντια περικοπή 40% στους μισθούς του Δημοσίου.
Mειώσεις-φωτιά για όσους υπαλλήλους του Δημοσίου βρίσκονται πάνω από την κόκκινη γραμμή αμοιβών που θα οριστεί περίπου στα 1.300 ευρώ το μήνα φέρνει το Μεσοπρόθεσμο με την άμεση εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου και την καθιέρωση νέων θεσμών για το ελληνικό Δημόσιο. Ωστόσο, η κυβέρνηση έσπευσε να διαψεύσει τα δημοσίευματα που έκαναν λόγο για οριζόντια περικοπή 40% στους μισθούς του Δημοσίου. Αναλυτικότερα, η εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου θα γίνει σταδιακά για όσους ήδη υπηρετούν στο Δημόσιο και άμεσα για τους νεοδιοριζόμενους και περιλαμβάνει όχι μόνον περικοπή και κατάργηση των λεγόμενων μέχρι τώρα ειδικών επιδομάτων, αλλά και μείωση των επιδομάτων που θα διατηρηθούν,όπως κίνητρο απόδοσης και οικογενειακά.

Η νέα συμφωνία με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα περιλαμβάνει αναλυτικά τα εξής:

* Μαχαίρι έως και 40% στις αποδοχές υπαλλήλων που βρίσκονται πάνω από τα 2.000 ευρώ το μήνα με την κατάργηση των ειδικών επιδομάτων και ταυτόχρονη μείωση και ενσωμάτωση στο βασικό μισθό μέρους των γενικών επιδομάτων που αναμένεται να διατηρηθούν.

Ετσι το λεγόμενο κίνητρο απόδοσης που δίδεται σήμερα σε όλους τους δημόσιους υπαλλήλους και κυμαίνεται από 57 έως 100 ευρώ τον μήνα θα περιοριστεί στα 28 έως και 50 ευρώ τον μήνα. Επίσης το οικογενειακό επίδομα θα μειωθεί, σε 10% το επίδομα γάμου και 5% για κάθε παιδί. Αναμένεται η μείωση να είναι από 10% έως και 40% για κάθε υπάλληλο ανάλογα με τη θέση που υπηρετεί και το συγκεκριμένο μισθολόγιο με το οποίο αμείβεται.

* Μείωση στο μισθό όλων των δημοσίων υπαλλήλων θα επιφέρει επίσης το μέτρο της επιβολής της ασφαλιστικής εισφοράς υπέρ των ανέργων, από 1% που ήταν μέχρι τώρα σε 3%, μέτρο που θα εφαρμοστεί οριζόντια και θα φέρει μείωση των αποδοχών στο σύνολο των εργαζομένων στο Δημόσιο.

* Μακροχρόνιο πάγωμα των μισθών των υπαλλήλων με την εφαρμογή του μέτρου της αναστολής της μισθολογικής ωρίμανσης. Η αλλαγή κλιμακίου στις υπηρεσίες μέχρι τώρα γινόταν κάθε δύο χρόνια αυτοδίκαια και σήμαινε αύξηση των αποδοχών του υπαλλήλου. Πλέον η απόδοση της ωρίμανσης θα γίνεται κάθε πέντε χρόνια και δεν θα πραγματοποιείται αυτοδίκαια, αλλά μόνον ύστερα από αξιολόγηση των προϊσταμένων του υπαλλήλου.

* Μείωση στο ελάχιστο της παρουσίας των υπαλλήλων με συμβάσεις έργου στις δημόσιες υπηρεσίες. Το μαχαίρι που θα πέσει στους συμβασιούχους θα είναι άγριο και αναμένεται ένας στους δύο να απομακρυνθεί. Ο στόχος είναι ο αριθμός των συμβασιούχων να μειωθεί στους απολύτως απαραίτητους εποχικούς που δεν θα ξεπερνούν τις 25.000 για όλες τις υπηρεσίες του κράτους.

* Ελάχιστες θα είναι στο μέλλον και οι προσλήψεις στο Δημόσιο. Η αναλογία ένας προς πέντε είναι από την αρχή του χρόνου ένας προς δέκα και θα παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα μέχρι το τέλος του χρόνου. Ο στόχος που ήθελε μέχρι πρότινος την αναλογία ένας προς πέντε να επανέρχεται μετά το 2012 δεν φαίνεται να ευδοκιμεί καθώς, όπως όλα δείχνουν, η αναλογία που θα σταθεί η μπίλια θα είναι στο ένας προς επτά, δηλαδή μία πρόσληψη για κάθε επτά υπαλλήλους που συνταξιοδοτούνται.

Δύο άλλα μέτρα για τη μείωση των δημοσίων υπαλλήλων στο Δημόσιο και την εξοικονόμηση 2,2 δισ. ευρώ στη μισθολογική δαπάνη μέχρι το 2015 είναι οι απολύσεις υπαλλήλων με σύμβαση αορίστου χρόνου, των οποίων οι θέσεις θα καταργηθούν επειδή ο φορέας τους θα καταργηθεί ή θα συγχωνευτεί με άλλους μαζί με τη μεσοβέζικη λύση που έχει προταθεί για μετατάξεις μέσω ΑΣΕΠ με εξετάσεις για ανακατάληψη της θέσης από τον εργαζόμενο και ο θεσμός της μισθωτής εφεδρείας.

Ωστόσο, με κοινή ανακοίνωση τα υπουργεία Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Οικονομικών διαψεύδουν τις πληροφορίες περί οριζόντιων μειώσεων 40% στις αμοιβές των δημοσίων υπαλλήλων, που επικαλούνται ως πηγή την ΑΔΕΔΥ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:

 «Πληροφορίες που έχουν δει σήμερα το φως της δημοσιότητας κάνουν λόγο για οριζόντιες περικοπές αποδοχών έως 40% στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων με την εφαρμογή του Νέου Μισθολογίου, αναφέροντας ως πηγή εκτιμήσεις της ΑΔΕΔΥ. Ενημερώνουμε ότι δεν υπάρχει κανένας τέτοιος σχεδιασμός στο πλαίσιο του Νέου Μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων και ότι αντίστοιχες εκτιμήσεις στερούνται επαφής με την πραγματικότητα. Ο σχεδιασμός του Νέου Μισθολογίου αφορά στην άρση αδικιών μεταξύ δημοσίων υπαλλήλων που εκτελούν ίδιες εργασίες και διαθέτουν τα ίδια προσόντα προκειμένου να καταστεί πραγματικότητα στο δημόσιο η αρχή της ίσης αμοιβής για δουλειά ίσης αξίας.»

Πηγή: enet.gr/ΑΠΕ-ΜΠΕ