ΕΛΛΑΔΑ

Συγχωνεύσεις νοσοκομείων και περικοπές επιδομάτων εξήγγειλε ο Λοβέρδος

Δημοσίευση 20 Ιουνίου 2011, 16:08 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Συγχωνεύσεις νοσοκομείων και περικοπές επιδομάτων εξήγγειλε ο Λοβέρδος
Facebook Twitter Whatsapp
Δεκάδες εκατομμύρια ευρώ λιγότερα αναμένεται να δοθούν φέτος για προνοιακά επιδόματα, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας, Ανδ. Λοβέρδος, ο οποίος γνωστοποίησε και τις προθέσεις του για την διοικητική ενοποίηση δεκάδων νοσοκομείων.
Δεκάδες εκατομμύρια ευρώ λιγότερα αναμένεται να δοθούν φέτος για προνοιακά επιδόματα, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας, Ανδ. Λοβέρδος, ο οποίος γνωστοποίησε και τις προθέσεις του για την διοικητική ενοποίηση δεκάδων νοσοκομείων. Αναλυτικότερα, ο υπουργός είπε ότι ο νέος υφυπουργός κ.Μάρκος Μπόλαρης, θα αναλάβει αποκλειστικά τον τομέα της πρόνοιας, καθώς όλα τα προνοιακά επιδόματα που χορηγούνται από διαφορετικά υπουργεία θα συγκεντρωθούν στο Υγείας. Εκτιμάται ότι περί τα 48 εκ. ευρώ λιγότερα θα δοθούν φέτος για προνοιακά επιδόματα με βάση τα πρώτα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί και αναφέρουν ότι εξακολουθούν να λαμβάνουν επιδόματα άνθρωποι που δεν τα διακαιούνται.

Κύκλοι του υπουργείου Υγείας αναφέρουν ότι θα πρέπει να γίνει εξορθολογισμός και επανεξέταση αν χρειαστεί και στον τομέα των επιδομάτων, καθώς θα πρέπει να διερευνηθεί ακόμη και το ενδεχόμενο κάποιοι να παίρνουν επιδόματα για τα οποία δεν έχουν προσκομίσει ή αναθεωρήσει τα δικαιολογητικά που απαιτούνται.

Ταυτόχρονα, ο υπουργός Υγείας, στη συνάντηση που είχε το μεσημέρι με τους διοικητές από όλη την Ελλάδα τόνισε οτι τα 131 νοσοκομεία της χώρας θα πάψουν να λειτουργούν με ισάριθμες διοικήσεις.

Συγκεκριμένα ανακοίνωσε οτι ολά τα νοσηλευτικά ιδρύματα θα διοικούνται στο εξής μόνο από 83 διοικήσεις, αλλά και ότι από τις 1900 κλινικές θα συγχωνευθούν οι 300. Χαρακτηριστικά ανέφερε οτι πριν απο 15 χρόνια στα νοσοκομεία υπήρχαν μόνο 950 κλινικές και μέσα σ αυτά τα χρόνια υπερδιπλασιάστηκαν.

«Χαλάμε τα "μαγαζια" που είχαν δημιουργηθεί .... δεν πειράζει! Κάνουμε αυτό για να μην αναγκαστούμε να κλείσουμε κάποια» είπε χαρακτηριστικά στους διοικητές ο Α.Λοβέρδος, αφήνοντας αιχμές κατά ορισμένων γιατρών που επι χρόνια χρησιμοποιούσαν τις κλινικές για να δέχονται δικούς τους ασθενείς.

Ιδιαίτερα αυστηρός ήταν ο κ. Λοβέρδος προς τους διοικητές από τους οποίους ζήτησε να τηρούν τους προυπολογισμούς των νοσοκομείων τους και να ελέγχουν τα στοιχεία των απολογισμών και τόνισε για μια ακόμη φορά οτι θα επιτευχθεί ο στόχος της εξοικονόμισης χρημάτων χωρίς λουκέτα σε νοσοκομεία και απολύσεις.

«Το πρόγραμμα πάει καλά» είπε χαρακτηριστικά και εξέφρασε την αισιοδοξία οτι οι δαπάνες στην υγεία για το 2011 θα μειωθούν περισσοτερο απο 1,35 δις ευρώ που ήταν ο αρχικός στόχος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεση του όπως είπε, έχει αυξηθεί επιπλέον κατα 10% από τις αρχές του τρέχοντος έτους, η προσέλευση ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία και για το λόγο αυτό, τα νοσοκομεία πρέπει να γίνουν πιο αποτελεσματικά όσον αφορά τις υπηρεςσίες που προσφέρουν στον πολίτη.