ΕΛΛΑΔΑ

Ισραηλινές πιέσεις στην Αθήνα για πλοίο που αναχωρεί το Σάββατο για τη Γάζα

Δημοσίευση 22 Ιουνίου 2011, 11:33 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Ισραηλινές πιέσεις στην Αθήνα για πλοίο που αναχωρεί το Σάββατο για τη Γάζα
Facebook Twitter Whatsapp
Έτοιμοι να αποπλεύσουν το Σάββατο από ελληνικό λιμάνι με ένα νέο στολίσκο που θα σπάσει τον ναυτικό αποκλεισμό της Γάζας είναι έλληνες και ξένοι ακτιβιστές, γεγονός που έχει προκαλέσει ήδη την παρέμβαση του ισραηλινού πρωθυπουργού προς τον Γιώργο Παπανδρέου.
Έτοιμοι να αποπλεύσουν το Σάββατο από ελληνικό λιμάνι με ένα νέο στολίσκο που θα σπάσει τον ναυτικό αποκλεισμό της Γάζας είναι έλληνες και ξένοι ακτιβιστές, γεγονός που έχει προκαλέσει ήδη την παρέμβαση του ισραηλινού πρωθυπουργού προς τον Γιώργο Παπανδρέου. Την ίδια ώρα, η Τουρκία κάτω από αµερικανικές πιέσεις ακύρωσε τη συµµετοχή στον στολίσκο της οργάνωσης IHH, που είχε διοργανώσει την περσινή πρωτοβουλία, όπως αναφέρουν «Τα Νέα».

Σύµφωνα µε πληροφορίες, ο νέος διεθνής στολίσκος που ετοιµάζει το κίνηµα Free Gaza θα έχει συµµετοχή 8-12 πλοίων από διάφορες χώρες, µεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Σουηδία, η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Ελλάδα. Κάποιοι από τους πρωταγωνιστές του ελληνικού στολίσκου είναι ακτιβιστές, άλλοι ανήκουν στον αντιεξουσιαστικό χώρο, ενώ δεν είναι λίγοι όσοι έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στη βελτίωση των σχέσεων Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου.

Σε διπλωµατικό µαραθώνιο µε χώρες της ΕΕ και όχι µόνο βρίσκεται το Τελ Αβίβ εδώ και εβδοµάδες, πιέζοντας τις πρωτεύουσες να εµποδίσουν τον απόπλου ακτιβιστών µε νέο στολίσκο προς τη Γάζα, προκειµένου να αποφευχθεί η περσινή κρίση, που προκάλεσε την επέµβαση των ισραηλινών δυνάµεων ασφαλείας µε απολογισµό νεκρών και τραυµατιών και µεγάλο πλήγµα στην εικόνα του Ισραήλ.

Ωστόσο, η Αθήνα κινδυνεύει να βρεθεί στο µάτι του κυκλώνα και απειλείται να οδηγηθεί σε διπλωµατική κρίση µε το Τελ Αβίβ, καθώς, σύµφωνα µε πληροφορίες, µετά την ανακοίνωση της τουρκικής ισλαµικής οργάνωσης IHH – υπήρξε ο κύριος χρηµατοδότης και διοργανωτής του περσινού στολίσκου – ότι δεν θα συµµετάσχει στη φετινή αποστολή, έλληνες και ξένοι ακτιβιστές σκοπεύουν να αποπλεύσουν από λιµάνι της Ελλάδας.

Η πληροφορία έχει προκαλέσει νευρική κρίση στο Ισραήλ, το οποίο έχει ήδη παρέµβει σε ανώτατο επίπεδο στην Ελλάδα, καθώς, σύµφωνα µε πληροφορίες, τις προηγούµενες ηµέρες υπήρξε συνοµιλία του Μπενιαµίν Νετανιάχου µε τον Γ.Παπανδρέου από τον οποίο ζήτησε να εµποδίσει τον απόπλου.

Σύµφωνα µε άλλες πληροφορίες, παρά την ακύρωση της επίσηµης συµµετοχής της τουρκικής IHH, µέλη της δεν αποκλείεται να συµµετάσχουν στον νέο στολίσκο που θα αποπλεύσει από την Ελλάδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 11 Ιουλίου αναµένεται η επίσηµη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια στο Ισραήλ, όπου, σύµφωνα µε πληροφορίες, θα συναντηθεί µε το σύνολο της ισραηλινής ηγεσίας. Στο ταξίδι αυτό, µάλιστα, αναµένεται να συνοδεύεται από τον νέο υπουργό Εξωτερικών Σταύρο Λαµπρινίδη.


Πηγή: in.gr