ΕΛΛΑΔΑ

To αμερικανικό Next Top Model δεν θα πάει στη... Σπιναλόγκα

Δημοσίευση 22 Ιουνίου 2011, 11:51 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
To αμερικανικό Next Top Model δεν θα πάει στη... Σπιναλόγκα
Facebook Twitter Whatsapp
Η πλειοψηφία των μελών του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) ήταν κατηγορηματικά αντίθετη στο ενδεχόμενο της πραγματοποίησης επίδειξης μόδας του Next Top Model των ΗΠΑ στα ενετικά φρούρια της Σπιναλόγκας και της Καζάρμας στη Σητεία.
Η πλειοψηφία των μελών του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) ήταν κατηγορηματικά αντίθετη στο ενδεχόμενο της πραγματοποίησης επίδειξης μόδας του Next Top Model των ΗΠΑ στα ενετικά φρούρια της Σπιναλόγκας και της Καζάρμας στη Σητεία. Η επίδειξη δεν πρόκειται να γίνει, γιατί κάτι τέτοιο δεν συνάδει με τα μνημεία, σύμφωνα με το ΚΑΣ.

Το αίτημα ήρθε στο Συμβούλιο λίγο αργά -τα φρούρια ζητούνταν για την περίοδο από τις 21 έως τις 23 Ιουνίου. Ωστόσο, ο λόγος που δεν εγκρίθηκε δεν ήταν η καθυστέρηση. Η συζήτηση δεν επεκτάθηκε ούτε καν στη χορήγηση άδειας φωτογράφησης και κινηματογράφησης που ζητήθηκε να γίνουν στους παραπάνω χώρους για την ίδια εκπομπή.

Ως γνωστόν, η Σπιναλόγκα είναι ένα μικρό νησί απέναντι από την Ελούντα στην ανατολική Κρήτη. Σύμφωνα με μία εκδοχή, πήρε την ονομασία της από τους Ενετούς που την ονόμασαν spina lunga, δηλαδή μακρύ αγκάθι, λόγω του σχήματός της. Είχε οχυρωθεί ήδη από την αρχαιότητα, πιθανότατα κατά τους ελληνιστικούς χρόνους. Πάνω στην αρχαία οχύρωση, χτίστηκε το ενετικό φρούριο, η πρώτη φάση οικοδόμησης του οποίου ξεκίνησε το 1579. Από το 1903 μέχρι το 1957 το νησί έγινε λεπροκομείο, γεγονός για το οποίο έμεινε και στην ιστορία. Μετά την αναχώρηση και των τελευταίων λεπρών, το νησί εγκαταλείφθηκε. Τελευταία ήρθε στην επικαιρότητα από το μυθιστόρημα της Βικτόρια Χίσλοπ «Το νησί» και το ομώνυμο σίριαλ.

Το φρούριο Καζάρμα χτίστηκε τον 13ο αιώνα από τους Ενετούς. Το 1303 υπέστη σοβαρές ζημιές από σεισμό, ανασκευάστηκε, χωρίς ωστόσο να ισχυροποιηθεί ξανά. Μετά τον σεισμό του 1508 και την επιδρομή των πειρατών του Μπαρμπαρόσα το 1538, το φρούριο υπέστη ακόμα περισσότερες καταστροφές. Μετά την απόβαση των Τούρκων το 1645, υπέστη πολλές μετατροπές, ενώ κατασκευάστηκε τουρκικό οχυρό πάνω στη βάση του ανώτερου ενετικού πύργου. Μέχρι το 1966 χρησιμοποιήθηκε από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, ενώ το 1963 κηρύχθηκε ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο.