ΕΛΛΑΔΑ

Ανέσυραν το Μιράζ 2000 που είχε καταπέσει στη Σάμο

Δημοσίευση 22 Ιουνίου 2011, 16:57 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Ανέσυραν το Μιράζ 2000 που είχε καταπέσει στη Σάμο
Facebook Twitter Whatsapp
Ολόκληρο και από βάθος 80 μέτρων ανέσυρε η Ομάδα Υποβρυχίων Αποστολών της πολεμικής αεροπορίας το Μιράζ 2000 που είχε καταπέσει πριν από δύο εβδομάδες στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σάμου και Φούρνων, ενάμιση μίλι από την ακτή. Η ανάσυρση του αεροσκάφους έγινε με ειδική τεχνική που εφαρμόζει η μονάδα αυτή της αεροπορίας.
Ολόκληρο και από βάθος 80 μέτρων ανέσυρε η Ομάδα Υποβρυχίων Αποστολών της πολεμικής αεροπορίας το Μιράζ 2000 που είχε καταπέσει πριν από δύο εβδομάδες στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σάμου και Φούρνων, ενάμιση μίλι από την ακτή. Η ανάσυρση του αεροσκάφους έγινε με ειδική τεχνική που εφαρμόζει η μονάδα αυτή της αεροπορίας. Το μαχητικό έχει ήδη φορτωθεί σε πλωτό και μεταφέρεται στις εγκαταστάσεις των τσιμέντων Χαλκίδος, και από εκεί οδικώς στην Τανάγρα για να το εξετάσουν οι ειδικοί. Ενδέχεται να έχει διατηρήσει τα πτητικά του χαρακτηριστικά και να ξαναχρησιμοποιηθεί, όπως έγινε παλαιότερα με άλλα αεροσκάφη. Αν δεν είναι κατάλληλο, θα χρησιμοποιηθούν μέρη του ως ανταλλακτικά. Οι δύο πιλότοι του αεροσκάφους το είχαν εγκαταλείψει όταν παρουσιάστηκε βλάβη στον κινητήρα χρησιμοποιώντας τα αλεξίπτωτά τους χωρίς να τραυματιστούν.

Οι υποβρύχιοι αποστολείς της Κινητή Ομάδα Συντήρησης Υποβρύχιων και Θαλάσσιων Εγκαταστάσεων (ΚΟΣΥΘΕ) της Πολεμικής Αεροπορίας είναι απόφοιτοι του Σχολείου Υποβρύχιων Επιχειρησιακών Αποστολών της 206 ΠΑΥ. Επίσης, εκπαιδεύονται στη Σχολή Αλεξιπτωτιστών, στο Σχολείο Μηχανοσωστών, καθώς και στο US Navy Diving and Salvage Training Center.

Επίσης, σε τακτικά διαστήματα συνεκπαιδεύονται στην Ελλάδα με τους US Navy Deep Sea Divers, σε θέματα καταδύσεων μεγάλων βαθών με χρήση καταδυτικού εξοπλισμού υποστηριζόμενου από την επιφάνεια (καταδυτικές συσκευές ΜΚ–20 και ΜΚ-21), καθώς και σε υποβρύχιες εργασίες κοπής μετάλλων και ηλεκτροσυγκόλλησης.