ΕΛΛΑΔΑ

29η ημέρα «Αγανάκτησης» στο Σύνταγμα- Έφτασαν και οι Αγανακτισμένοι Σπαρτιάτες

Δημοσίευση 22 Ιουνίου 2011, 19:06 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
29η ημέρα «Αγανάκτησης» στο Σύνταγμα- Έφτασαν και οι Αγανακτισμένοι Σπαρτιάτες
Facebook Twitter Whatsapp
Λίγο μετά τις 8.30 το απόγευμα, 29η μέρα παρουσίας των «Αγανακτισμένων» στην πλατεία Συντάγματος, η πεζή πορεία των 30 Σπαρτιατών, που ξεκίνησαν από την ιδιαίτερη πατρίδα τους το βράδυ της Κυριακής, ανέβηκε την οδό Σταδίου και έφτασε στο Σύνταγμα, γνωρίζοντας την αποθέωση από το συγκεκριμένο πλήθος. Με χειροκροτήματα, χαμόγελα και συνθήματα, όπως «Ελλάς, Ελλάς ή ταν ή επί τας», οι «Αγανακτισμένοι» της Αθήνας τους υποδέχθηκαν σε ένα κλίμα συγκίνησης.
Λίγο μετά τις 8.30 το απόγευμα, 29η μέρα παρουσίας των «Αγανακτισμένων» στην πλατεία Συντάγματος, η πεζή πορεία των 30 Σπαρτιατών, που ξεκίνησαν από την ιδιαίτερη πατρίδα τους το βράδυ της Κυριακής, ανέβηκε την οδό Σταδίου και έφτασε στο Σύνταγμα, γνωρίζοντας την αποθέωση από το συγκεκριμένο πλήθος. Με χειροκροτήματα, χαμόγελα και συνθήματα, όπως «Ελλάς, Ελλάς ή ταν ή επί τας», οι «Αγανακτισμένοι» της Αθήνας τους υποδέχθηκαν σε ένα κλίμα συγκίνησης. Δαφνοστεφανωμένοι, εμφανώς καταβεβλημένοι από τα 240 χλμ που διένυσαν πεζοί μέσα σε τρεις μέρες, με τρεις ώρες ύπνο ημερησίως, οι 30 Σπαρτιάτες, κρατώντας πανό γραμμένο στα ελληνικά, τα αγγλικά και τα ισπανικά που έγραφε «Όχι στο ξεπούλημα της Ελλάδας. Όχι στην αρπαγή της Ευρώπης», θέλησαν να προσεγγίσουν το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη για να καταθέσουν στεφάνι.

 Έπειτα από συνεχείς διαβουλεύσεις με τον Αστυνομικό Διευθυντή, ο οποίος επέτρεπε μόνο σε πέντε άτομα να περάσουν τα κιγκλιδώματα και την άρνησή των 30 Σπαρτιατών που επέμεναν να διανύσουν τα τελευταία 10 μέτρα όλοι μαζί, δεν κατέστη δυνατό να φτάσουν στον τελικό τους προορισμό, παρά τις πιέσεις και τις έντονες αποδοκιμασίες του κόσμου. Ως ένδειξη διαμαρτυρίας πέταξαν τα στεφάνια τους στους αστυνομικούς.

 «Ύστερα από τρεις ημέρες και 240 χλμ πορείας, ήρθαμε εδώ για να σας αποδείξουμε ότι όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά» είπαν στο μήνυμα τους, απευθυνόμενοι στο συγκεντρωμένο κόσμο, σημειώνοντας: «Σαν άγνωστοι στρατιώτες συναντιόμαστε και αγωνιζόμαστε καθημερινά και δεν θα φύγουμε αν δεν διασφαλίσουμε τη νομιμότητα του συντάγματος. Με έμβλημα το ψηφιδωτό της αρπαγής της Ευρώπης, στέλνουμε παγκόσμιο μήνυμα προς τους αγανακτισμένους λαούς της Ευρώπης που αγωνίζονται για το αύριο της Ευρώπης».

Παρόλα αυτά, εκπρόσωπος των 30 Σπαρτιατών, μιλώντας στον κόσμο, ευχαρίστησε την ελληνική αστυνομία, καθώς και την ελληνική ομάδα διάσωσης για τη βοήθεια που τους παρείχαν καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας τους. Εντύπωση προκάλεσε η αντίθεση τους σε υβριστικά συνθήματα του κόσμου για τη στάση της αστυνομίας, να τους απαγορεύσει την είσοδο στον προαύλιο χώρο της Βουλής. «Βγήκαμε στους δρόμους για να εκφράσουμε κάτι διαφορετικό» ήταν η απάντηση ενός εκ των Σπαρτιατών στις ιαχές του πλήθους.

Οι 30 Σπαρτιάτες θα διανυκτερεύσουν στην πλατεία Συντάγματος.