ΕΛΛΑΔΑ

Πυροσβέστες με μηχανάκια στα δάση για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών

Δημοσίευση 24 Ιουνίου 2011, 16:08 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Πυροσβέστες με μηχανάκια στα δάση για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών
Facebook Twitter Whatsapp
Δικυκλιστές πυροσβέστες θα «οργώνουν» τα δάση προκειμένου να εντοπίζουν τις εστίες πυρκαγιών, να ενημερώνουν αμέσως την υπηρεσία τους και να επεμβαίνουν για την κατάσβεσή τους, εφόσον αυτό είναι εφικτό. Οι «έφιπποι» πυροσβέστες θα δρουν κατά τα πρότυπα της «Ομάδας Δέλτα» της Ελληνικής Αστυνομίας.
Δικυκλιστές πυροσβέστες θα «οργώνουν» τα δάση προκειμένου να εντοπίζουν τις εστίες πυρκαγιών, να ενημερώνουν αμέσως την υπηρεσία τους και να επεμβαίνουν για την κατάσβεσή τους, εφόσον αυτό είναι εφικτό. Οι «έφιπποι» πυροσβέστες θα δρουν κατά τα πρότυπα της «Ομάδας Δέλτα» της Ελληνικής Αστυνομίας. Ειδικότερα, στο Ε' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας κατατέθηκε σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος το οποίο προβλέπει ότι κατά τους καλοκαιρινούς μήνες πυροσβέστες με μηχανάκια θα πραγματοποιούν περιπολίες στα δάση και τις δασικές εκτάσεις στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδίου του Πυροσβεστικού Σώματος για την επιτήρηση των δασών. Σκοπός αυτού του επιχειρησιακού σχεδίου είναι ο έγκαιρος εντοπισμός εκδήλωσης πυρκαγιών.

Οι πυροσβέστες μόλις εντοπίζουν εστία πυρκαγιάς θα ενημερώνουν αμέσως το Επιχειρησιακό Κέντρο του Πυροσβεστικού Σώματος, θα δίνουν στο στίγμα της περιοχής και τις αναγκαίες πληροφορίες, όπως είναι η έκταση της πυρκαγιάς, η εξέλιξή της, η πυκνότητα του δάσους, το εάν υπάρχουν κοντά κατοικημένες περιοχές κ.λπ.

Επίσης, εάν αυτό είναι δυνατό θα πραγματοποιούν και επεμβάσεις με δικά τους μέσα για την κατάσβεση της πυρκαγιάς που έχει εκδηλωθεί, ενώ στη συνέχεια θα καθοδηγούν από το συντομότερο δρόμο τα πυροσβεστικά οχήματα στον τόπο της εστίας.

Από το Επιχειρησιακό Κέντρο οι δικυκλιστές μπορούν να χρησιμοποιηθούν για συνεχή άντληση πληροφοριών αναφορικά με την εξέλιξη της πυρκαγιάς.

Υποχρεωτικά θα φορούν κράνος και πρέπει να τηρούν με σεβασμό τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, ενώ πρέπει να επιδεικνύουν την κατάλληλη οδική συμπεριφορά κατά τη διέλευσή τους από τους δασικούς, μη ασφαλτοστρωμένους, δρόμους.

Οι δικυκλιστές θα ενημερώνουν τα άτομα που κινούνται κατά τη θερινή περίοδο μέσα στις δασικές εκτάσεις για τους κινδύνους εκδήλωσης πυρκαγιάς και την προστασία του δάσους.

Τέλος, οι πυροσβέστες που θα περιπολούν στα δάση είναι υπεύθυνοι για την καλή κατάσταση των μηχανών τους και σε περίπτωση βλάβης πρέπει να το αναφέρουν στους ανωτέρους τους.