ΕΛΛΑΔΑ

Δημιουργείται δημοπρατηρίο αγροτικών προϊόντων στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης

Δημοσίευση 24 Ιουνίου 2011, 22:56 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Δημιουργείται δημοπρατηρίο αγροτικών προϊόντων στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης
Facebook Twitter Whatsapp
Το πρώτο βήμα για την λειτουργία δημοπρατηρίου αγροτικών προϊόντων στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης θα γίνει με τη συζήτηση του θέματος στην συνεδρίαση της Επιτροπής Πρωτογενούς Τομέα της Περιφέρειας, την Τρίτη, στην Κομοτηνή.
Το πρώτο βήμα για την λειτουργία δημοπρατηρίου αγροτικών προϊόντων στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης θα γίνει με τη συζήτηση του θέματος στην συνεδρίαση της Επιτροπής Πρωτογενούς Τομέα της Περιφέρειας, την Τρίτη, στην Κομοτηνή. Όπως εξήγησε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα της Περιφέρειας, Γιώργος Ουστόλγου, τα δημοπρατήρια είναι σύγχρονες δομές στήριξης της υγιούς εμπορίας αγροδιατροφικών προϊόντων (νωπών και συσκευασμένων) εντός της εφοδιαστικής αλυσίδας, που φέρνουν σε επαφή παραγωγούς και εμπόρους με ένα τρόπο που ευνοεί όλες τις πλευρές.

    Πρόσθεσε, δε, ότι είναι πολύ διαδεδομένα στην Ευρώπη, όπου λειτουργούν πάνω από 300 χρόνια και ως στόχο έχουν την εξισορρόπηση της προσφοράς με τη ζήτηση και τη μείωση του χάσματος στις τιμές από χωράφι μέχρι το ράφι του σούπερ μάρκετ.

    Στο δημοπρατήριο θα μπορούν να πωλούν τα προϊόντα τους μεμονωμένοι παραγωγοί, ομάδες και συνεταιρισμοί, ενώ οι έμποροι θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο εμπόρων αγροτικών προϊόντων.

    Ο κ. Ουστόγλου σημείωσε ότι το δημοπρατήριο θα ικανοποιήσει το αίτημα των παραγωγών να βρεθεί τρόπος για να διαθέσουν τα προϊόντα τους. Όπως ανέφερε, στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης παράγονται ετησίως 90 χιλιάδες τόνοι οπωροκηπευτικά και η ντόπια κατανάλωση φτάνει τους 50 με 60 χιλιάδες τόνους.

    Μένει να αποφασιστεί αν θα λειτουργήσουν στην Περιφέρεια ένα ή δύο δημοπρατήρια, που είναι και το ανώτερο όριο που προβλέπει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Κριτήριο για την επιλογή του μέρους θα αποτελέσει η σύνδεση με την Εγνατία οδό, με λιμάνι η αεροδρόμιο.

    Τα δημοπρατήρια διοικούνται ως ανώνυμες εταιρίες στις οποίες συμμετέχουν Περιφέρειες, δήμοι, συλλογικές αγροτικές οργανώσεις, επιμελητήρια κλπ. Προβλέπεται χρηματοδότηση από την Περιφέρεια, από το ΕΣΠΑ και από ιδιωτικά κεφάλαια.