ΕΛΛΑΔΑ

Eισαγγελική παρέμβαση για την απεργία της ΔΕΗ - Νέες διακοπές ρεύματος την Κυριακή

Δημοσίευση 26 Ιουνίου 2011, 12:44 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Eισαγγελική παρέμβαση για την απεργία της ΔΕΗ - Νέες διακοπές ρεύματος την Κυριακή
Facebook Twitter Whatsapp
Τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για το θέμα της ποσότητας παρεχόμενης ενέργειας που διατίθεται στους καταναλωτές λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ ,διέταξε η Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών κ. Ελένη Ράικου.
Τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για το θέμα της ποσότητας παρεχόμενης ενέργειας που διατίθεται στους καταναλωτές λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ ,διέταξε η Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών κ. Ελένη Ράικου. Αφορμή για την παρέμβαση της Εισαγγελέως αποτέλεσε επιστολή της Διοίκησης της ΔΕΗ , σύμφωνα με την οποία δεν εφαρμόζεται η προσωρινή διαταγή του Μονομελούς Πρωτοδικείου που όρισε να παραμείνει η παρεχόμενη ισχύς ρεύματος στα επίπεδα της 23ης Ιουνίου.

Το δικαστήριο είχε εκδώσει προχθές την προσωρινή εντολή του , μετά τη διακοπή για την Δευτέρα της εκδίκασης της αίτησης της ΔΕΗ για την κήρυξη παράνομης και καταχρηστικής της κινητοποίησης των εργαζομένων στην επιχείρηση.

Στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας θα κληθεί να καταθέσει ο αρμόδιος για το θέμα της τάσης της ΔΕΗ και η εντολή της κ. Ράικου είναι εφόσον αποδειχθεί ότι δεν τηρείται η απόφαση του δικαστηρίου, να εφαρμόζεται η διαδικασία του αυτοφώρου για τους υπεύθυνους.

ΓΕΝΟΠ: Στο πλαίσιο του νόμου η απεργία

Η απεργία στη ΔΕΗ κινείται στο πλαίσιο του νόμου και της δικαστικής απόφασης που προβλέπει ότι η διαθέσιμη ισχύς στο σύστημα πρέπει να είναι τουλάχιστον 6800 μεγαβάτ, υποστηρίζει η ΓΕΝΟΠ σε σημερινή ανακοίνωση.

Η ΓΕΝΟΠ απαντά στη χθεσινή επιστολή της διοίκησης της ΔΕΗ, με την οποία οι συνδικαλιστές καλούνταν να θέσουν και πάλι σε λειτουργία μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, προκειμένου να εφαρμοστεί η απόφαση του Δικαστηρίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται η Ομοσπονδία, η διαθέσιμη ισχύς είναι 4053 μεγαβάτ από θερμικά εργοστάσια και 2900 MW από υδροηλεκτρικά (σύνολο 6953 MW) στα οποία προστίθενται 200 MW από ΑΠΕ (αιολικά κλπ.) και οι εισαγωγές.

«Συνεπώς οι όποιες διακοπές ρεύματος δεν οφείλονται στο ότι η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ δεν διέθεσε τα 6800MW που όριζε η απόφαση. Όσο δε, για το πού κόβεται το ρεύμα και για πόση ώρα, για μια φορά ακόμα θέλουμε να επισημάνουμε ότι, την αποκλειστική ευθύνη την έχει η Διοίκηση της ΔΕΗ», υποστηρίζει η ΓΕΝΟΠ.

Το «κλειδί» της υπόθεσης βρίσκεται στη χρήση των υδροηλεκτρικών τα οποία είναι μεν διαθέσιμα αλλά δεν χρησιμοποιούνται στο μέγιστο για δύο λόγους: επειδή τα αποθέματα στα φράγματα εφέτος είναι πολύ χαμηλότερα από πέρυσι (λόγω λιγότερων χιονοπτώσεων / βροχοπτώσεων) και επιπλέον επειδή η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας με πρόσφατη απόφασή της (20 Ιουνίου, ενόψει της απεργίας της ΓΕΝΟΠ) έθεσε περιορισμούς στη μέγιστη ημερήσιας έγχυσης ενέργειας από Υδροηλεκτρικές Μονάδες, σύμφωνα με τον Κώδικα Διαχείρισης του Συστήματος προκειμένου «να διαφυλαχθούν οι αναγκαίες εφεδρείες και οι επικουρικές υπηρεσίες που προσφέρονται από τα υδροηλεκτρικά, ιδίως κατά την περίοδο του θέρους». Δηλαδή να διασφαλισθεί ότι το καλοκαίρι θα υπάρχουν οι απαιτούμενες ποσότητες νερών στα φράγματα για ηλεκτροπαραγωγή, ύδρευση και άρδευση.

Υπενθυμίζεται ότι στις 12 αύριο το μεσημέρι αναμένεται να συνεδριάσει και πάλι το Δικαστήριο προκειμένου να κριθεί αν η απεργία της ΓΕΝΟΠ είναι παράνομη και καταχρηστική. Ανεξάρτητα από την απόφαση, την Τρίτη και την Τετάρτη η απεργία στη ΔΕΗ θα συνεχιστεί με την κάλυψη της ΓΣΕΕ που έχει κηρύξει 48ωρη απεργία από κοινού με την ΑΔΕΔΥ.

Νέες διακοπές ρεύματος

Προγραμματισμένες περικοπές ρεύματος θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 26 Ιουνίου σε Κρήτη και ΡόδοΔείτε το πρόγραμμα, εδώ.

Καμία διακοπή ρεύματος δεν αναμένεται σε Μακεδονία και Θράκη. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση από τον διευθυντή περιφέρειας της ΔΕΗ Μακεδονίας- Θράκης, Αναστάσιο Μιζαμίδη, «με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, δεν προβλέπονται περικοπές φορτίων για σήμερα στην Διεύθυνση Περιφέρειας Μακεδονίας - Θράκης».

«Εφόσον υπάρξει οποιαδήποτε αλλαγή των δεδομένων», επισημαίνεται από την περιφέρεια, «θα υπάρξει έγκαιρη ενημέρωση».